Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kotoul á la Belmondo mě psychicky nakopnul

Kotoul á la Belmondo mě psychicky nakopnul
foto: archív behej.com (ilustrační foto)

Dalibor Bartoš | 16.02.2011 | přečteno: 3601×

„V momentě, kdy se začal rozbíhat pěkný tempový závod, přišla nečekaná rána – někdo mi zezadu cvrnkl do levé tretry, noha se namísto obvyklého pohybu vpřed zarazila o pravé lýtko a během vteřiny jsem se ocitl na zemi.“ Tak tohle byl začátek závodu na tři kilometry, který nečekaně zařadil Dalibor Bartoš do své přípravy na jarní půlmaraton. Na něm by rád dosáhl času 1:12.


Měsíc únor jsem chtěl vyplnit postupným zkvalitňováním své půlmaratonské přípravy a dvěma testy. Náhoda tomu chtěla, že jsme si na den dětských prázdnin naplánovali cestu do Prahy, kde jsme měli v úmyslu starší dceru Aničku odměnit za první vysvědčení návštěvou moderního komplexu bazénů, skluzavek a toboganů.

V ten samý den se běžel v Praze závod na tři kilometry, tak jsem si řekl, že když už budeme tak blízko, přibalím si tretry a pár věcí navíc a večer trojku odběhnu. V pražské hale na Strahově jsem dlouho nebyl, naposledy snad před patnácti lety. Oproti té naší jablonecké však mám z dvousetmetrového oválu pozitivnější dojmy – člověk zde může běžet mnohem plynuleji, zatáčky jsou dvojnásobně delší a běžce nebrzdí tak, jako mívám občas pocit u nás, kde se během 20 metrů otočím o 180 stupňů.

K závodu se sešla celkem dobrá konkurence, a tak jsem nastupoval celý nažhavený, i když jsem si v předstartovním okukování mezi ročníky narození 1990–1993 začínal připadat trochu jako „taťka“.

Zazněl výstřel a běžci se během prvního kola poskládali za sebe. V momentě, kdy se začal rozbíhat pěkný tempový závod, přišla nečekaná rána – někdo mi zezadu cvrnkl do levé tretry, noha se namísto obvyklého pohybu vpřed zarazila o pravé lýtko a během vteřiny jsem se ocitl na zemi. Ucítil jsem ránu a udělal kotoul, za který by se nemusel stydět ani Belmondo.

„Kde to vlastně jsem? Co se to najednou stalo?“ To byly moje první otázky, které se mi honily hlavou. „Jsi na závodě v Praze, kamaráde, tak koukej hodně rychle vstát a zase utíkat.“ To byly první odpovědi a zároveň impulsy, které mě začaly hnát znovu vpřed. Vše se odehrálo krátce, snad během čtyř až pěti vteřin.

Zhruba 30 metrů před sebou jsem viděl posledního běžce z celé skupiny běžící dvacetikilometrovou rychlostí a začal jsem stíhací jízdu. Během necelých dvou dvousetmetrových okruhů se mi díky velkému úsilí i úžasnému povzbuzování kamarádů podařilo ztrátu zlikvidovat. Byl to zvláštní stav pocitů bolesti a euforie zároveň. Tělo a psychika zažily pořádný šok, ze kterého se dokázaly bleskurychle vzpamatovat. Po proběhnutí metou prvního kilometru v čase 3:00,9 se však tempo závodu začalo mírně zrychlovat a já najednou cítil, že dříve vyplýtvané síly najednou začínají chybět. Závod jsem nakonec dokončil v čase 9:09,47, což nebyl špatný počin, ale výsledek mohl být mnohem lepší, nebýt té kolize. „Na starý kolena takhle blbnout,“ říkal jsem si v duchu, ale hlavně, že jsem si kromě naraženého boku a sedřeného kolene neodvezl žádné vážnější zranění.

A jak pokračovala moje další únorová příprava? Den po závodě jsem vyklusal a v neděli zařadil kilometrové úseky v tempu plánovaného závodu na půlmaraton. Běhalo se mi i přes páteční závod a naraženiny celkem dobře, a to hlavně díky počasí. Únorová obleva přišla vhod a při takových podmínkách to šlo úplně jinak. Plánovaný test na 10 km v tempu půlmaratonu jsem vynechal a v úterý pak odběhal celkem lehce tempové úseky 3km/10:13 + 2km/6:33 + 3km/10:12 (poslední kilometr 3:12).

Další den jsem lehce vyklusal, ve čtvrtek dal volno no a v pátek zařadil úseky v tretrách opět do tempa 3km závodu (ve skladbě 2× 600m – 1200m – 200m s krátkými pauzami 1–2 minuty). Den poté jsem venku odběhl delší tempový běh v délce 9 km s průměrem 3:50/km při výborné TF 145–150.

Přípravu v únoru jsem tedy radikálně pozměnil a tělo začal zatěžovat rychlejšími úseky na úrovni VO2max, což mělo za následek vylepšení rychlostních i silových vlastností, přičemž tempové úseky delšího a pomalejšího charakteru se mi začaly pocitově i tepově běhat mnohem lépe. Přestal jsem se v této fázi držet pevného plánu a začal trénovat víc na pocit. Možná právě i proto, že momentálně čtu knížku amerického běžce a spisovatele M. Fitzgeralda „Running by feel“ – Běh dle pocitu. V tomto období se snažím, abych pokud možno na jedné straně nezapomínal ani na rychlost a sílu, ani na tempovou vytrvalost a v neposlední řadě ani na obecné zatížení, představující odpočinkovější formu tréninku. Věřím, že z toho postupně vznikne dobrý výsledek a základ a tělo bude připravené na dubnový cíl.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

dbartos 16.02.2011 00:07:09

„V momentě, kdy se začal rozbíhat pěkný tempový závod, přišla nečekaná rána – někdo mi zezadu cvrnkl do levé tretry, noha se namísto obvyklého pohybu vpřed zarazila o pravé lýtko a během vteřiny jsem se ocitl na zemi.“ Tak tohle byl začátek závodu na tři kilometry, který nečekaně zařadil Dalibor Bartoš do své přípravy na jarní půlmaraton. Na něm by rád dosáhl času 1:12.
Odkaz na článek

avatar

10 km: 0:31:55 (2011)

mikespikes muž 16.02.2011 09:45:16

Cau,jeste jeden dotaz,vzhledem k tomu že už máš po letech běhání něco za sebou,chtěl jsem se mimo téma zeptat,zda jsi měl někdy problémy s okosticemi nebo podobnými úpony v oblasti holeních kostí a jak jsi to léčil. Miky

Motto: "když jdeš za svým cílem,dej do toho maximum"
avatar

DaliborB muž 17.02.2011 12:15:04

>> mikespikes, 16. 02. 2011 09:45:16 Ahoj, díky za tvůj dotaz. Problémy tohoto typu /okostice, kolena/ se mi díky bohu vyhýbaly, občas jsem měl natažené úpony kolem kotníku /z běhání v tretrách/ – pomohlo pár dnů volna, „priznic“ a různé mastičky. V mládí se mi propadly obě klenby – to pak nezbývá než čekat, kdy to přejde, začít nožní klenbu posilovat a procvičovat a pomalu pak začít s tréninkem..

avatar

10 km: 0:31:55 (2011)

mikespikes muž 17.02.2011 20:56:51

Ok,to má někdo štěstí:),jdu tedy pokračovat v mastičkách :).

Motto: "když jdeš za svým cílem,dej do toho maximum"
avatar

DaliborB muž 18.02.2011 09:16:18

>> mikespikes, 17. 02. 2011 20:56:51 Michale, problémy s okosticemi měla moje žena, když ještě běhala, včera jsme se o tom doma bavili. Nezbývalo než počkat, až nejhorší bolesti odezní a začala pak nohy postupně zatěžovat, ale výhradně tréninkem po měkkém povrchu bez výraznějších převýšení.. Ať se dáš případně brzy do kupy.

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.