Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vyšla nová Termínovka. Jaká bude její budoucnost?

Vyšla nová Termínovka. Jaká bude její budoucnost?
foto: SOBZ

Radek Narovec | 23.02.2011 | přečteno: 8923×

Sdružení organizátorů běžeckých závodů v těchto dnech vydalo aktuální Termínovku běhů pro rok 2011. Autor Ivo Domanský si jejím dokončením vždy naděluje ten nejkrásnější dárek k narozeninám. Rozmlouvali jsme s ním o zázemí vzniku této publikace i její budoucnosti.

Představ, prosím, změny a novinky v letošním kalendáři závodů.

Obsahově žádné převratné změny v letošním 49. ročníku Termínovky nenastaly, také počet zařazených závodů zůstává přibližně stejný – publikace zahrnuje asi 800 startovních příležitostí na silnici a v terénu, od tradičních a velkých akcí, jako se seriál PIM, Běchovice a Velká Kunratická, po lokální závody s dvaceti nebo i méně účastníky. Nezměněn zůstal také počet informačních prvků a způsob jejich zařazování. Hlavním partnerem Termínovky je už třetím rokem firma Nike, která připravila obálku a vnitřní čtyřstranu.

Změny jsou spíše ve vnějším vzhledu Termínovky, poprvé jsme změnili šitou vazbu za lepenou, a brožura tak vypadá podle mého názoru úhledněji. O něco vyšší je v tomto ročníku podíl novinek, tedy závodů, které organizátoři přihlásili do Termínovky poprvé. Potvrzuje to trend posledních let, že počet nově vzniklých běhů je u nás vyšší než počet závodů, které jsou v průběhu roku zrušeny.

Barevná nebo černobílá inzerce tvoří opět asi 20% obsahu Termínovky. Závodníky by mohla zajímat nabídka dopravy na zahraniční maratony autokarem a možnosti levného ubytování v jižních Čechách a Lužických horách, organizátory zase nabídka levných startovních čísel.

Je problémem, že někteří pořadatelé neznají předem termíny svých závodů?

Toto za velký problém nepovažuji. Značná část pořadatelů si tradiční termíny drží léta a ostatní je respektují. Občas se přesto stane, že se několik kvalitních běhů sejde ve shodném datu a pak nastupuje upozornění a dohadovací řízení. Ze známých závodů letos ustoupily z tradičního termínu například Nasavrky, protože silničních běhů se během dubna nakupilo opravdu mnoho, takže další ročník patnáctky je připraven na neděli 22. května a Plzeňský půlmaraton, který se koná letos jako mistrovství veteránů, se z jara přestěhoval na podzim, konkretně na sobotu 8. října.

Připomínky byly také k tomu, že Hervis 1/2Maraton Praha je pouhých 14 dní před národním mistrovstvím v půlmaratonu, které bylo přiděleno do Pardubic, a že mistrovství v maratonu se koná další tři týdny poté. Tyto problémy musí řešit především Český atletický svaz s dostatečným předstihem, už dnes se totiž tvoří mezinárodní termínovka velkých maratonů a půlmaratonů AIMS na příští rok. Tady doslova platí: pozdě bycha honit.

Podle předběžné dohody převezme tvorbu Termínovky od 50. ročníku behej.com. Pro nás bude pochopitelně ctí, když budeš nadále v přípravném týmu. Jak vidíš ty svoji budoucí roli?

Tato dohoda ještě podléhá schválení vedením SOBZ (Sdružení organizátorů běžeckých závodů, pozn.red.), v tom ale problém zřejmě nebude. Za mnohem závažnější považuji plynulý přechod k novému garantovi. Právě proto, že tato publikace vychází napřesrok již po padesáté… Osobně bych považoval za nejlepší, kdybychom na přípravě a vydání 50. ročníku pracovali společně a každý vnesl do projektu část svých zkušeností, nápadů a možností.

Příprava a realizace Termínovky není vůbec jednoduchá a jednoho člověka to vytíží skoro na plný úvazek po tři měsíce – pokud tedy nechceme slevit na kvalitě. Úlohu SOBZ bych v tomto společenství – takovém miniaturním „joint venture“ v národním měřítku – viděl v zajištění prvního kontaktu s organizátory, kterých je téměř 400 a jsou to z devadesáti procent ryzí nadšenci. Sdružení organizátorů zde působilo dvacet let a pořadatelé si zvykli na určitou metodiku, kterou čas prověřil jako optimální. Nebráním se žádným rozumným změnám, jde mi jen o to, aby si pořadatelé zachovali důvěru v sestavovatele Termínovky. Další svou parketu vidím ve vyhledávání nových závodů a pozvání jejich pořadatelů do řad SOBZ. O podrobnostech bychom se měli bavit v předstihu již od léta.

Závodů i organizátorů přibývá. Vědí ale pořadatelé jasně, kam míří jejich aktivity?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Oba nás může těšit, že přes obecně opačný názor jsou u nás ještě lidé, ochotní něco dělat zadarmo nebo prakticky zadarmo pro druhé. Jsou pořadatelé, kteří obětují svému závodu nejen vlastní čas, ale i čas svých blízkých. Nechci zde nikoho jmenovat, ale takových by byla dlouhá řada.

Na druhé straně – a to je také pozitivní – už máme pořadatele, které je možno označit za profesionály. Zkušený závodník velmi brzy rozezná běh připravovaný lidmi, kteří mají s organizací zkušenosti od toho, který se jako kvalitní pouze mediálně prezentuje. Nesouvisí to s délkou závodu, ani s jeho tradicí, počtem účastníků ani s místem, kde se koná. Jsou vesnické běhy s padesátkou přihlášených, na něž se dlouho s nadšením vzpomíná, a jsou jiné, z nichž se běžci vracejí s přesvědčením, že „sem už nikdy…“

Dobře, ale stojí drobné závody, kterým se říká „pouťáky“, vůbec o prezentaci ve veřejných termínovkách? Některé jsou dělány pouze pro okruh přátel. Jak roste návštěvnost našich stránek a předpokládám i náklad Termínovky tištěné, může se stát, že se závodníci s opravdu kompletní termínovou listinou už nikdy nesetkají.

Přiznám se: kdykoliv se výjimečně setkám s pořadatelským názorem, že se do Termínovky nepřihlásí, začne ve mně klíčit podezření, že nepůjde o kvalitní závod. Cílem organizátora každé veřejné akce by přece měla být její přiměřená propagace, a tou běžecké termínovky (ať virtuální nebo tištěné) jsou.

V Praze je zrovna hodně běhů, konaných ve všední dny tak říkajíc „pro kamarády“, tomu je přizpůsobena organizace, startovné, hodina startu, prostě všechno. Není třeba platit atletické rozhodčí, dnes působím jako organizátor já, zítra mi to změříš ty.

Přesto velká většina těchto závodů a jejich pořadatelů o zařazení do Termínovky zájem má. Nikdy bych naše závody nedělil na „pouťáky“ a „nepouťáky“, ale na ty, které jsou připraveny svědomitě (byť třeba ve skromných podmínkách) a na ty ostatní. Právo na informace má ze zákona každý občan, proto jsme se nebáli do letošní Termínovky zařadit stručné údaje asi o dvaceti běžeckých závodech, které jsme získali z jiného zdroje než ze zaslané hlášenky. Jsem si jist, že to uživatelé Termínovky přivítají.

Pokud se týče úplnosti, ani tištěná Termínovka nikdy neobsahovala všechny u nás konané veřejné běhy. Kromě těch, jejichž zveřejnění si pořadatelé výslovně nepřáli, tam nebyla ani většina podzimních přípravných lyžařských běhů a pochopitelně tam nemohly být ani běhy, vzniklé až v průběhu kalendářního roku. V tomto směru je role internetu nezastupitelná.

Stále více českých běžců míří aspoň jednou ročně na závod do zahraničí. Mělo by smysl termínovou listinu aspoň symbolicky otevřít přidáním tipů na vybrané světové maratony nebo některé závody v blízkém příhraničí – na Slovensku, v Německu, Rakousku a Polsku?

O tom jsem několikrát uvažoval už v minulosti. Nepodařilo se to realizovat především z důvodů časových a prostorových: řada našich organizátorů není zdaleka tak ukázněných, jako jsou jejich kolegové například v Německu, kde jsou schopni vydat tištěný kalendář už začátkem ledna – u nás tou dobou zuby nehty urguji nepořádníky. Šitá Termínovka zase nesměla mít víc než 108 stran včetně příloh. To se teď změnilo, budeme moci přidávat nejen textové stránky, ale i inzerci. Pro zařazení zahraničních závodů jednoznačně jsem, ovšem nesmí to být v žádném případě na úkor množství a kvality informací o domácích bězích.


OBJEDNÁVEJTE NOVOU TIŠTĚNOU TERMÍNOVKU 2011 ZA 130 KČ VČETNĚ POŠTOVNÉHO U SDRUŽENÍ ORGANIZÁTORŮ BĚŽECKÝCH ZÁVODŮ NA ADRESE BEHYMIMODRAHU@SEZNAM.CZ NEBO NA TELEFONU 271 740 072

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 23.02.2011 12:45:10

Sdružení organizátorů běžeckých závodů v těchto dnech vydalo aktuální Termínovku běhů pro rok 2011. Autor Ivo Domanský si jejím dokončením vždy naděluje ten nejkrásnější dárek k narozeninám. Rozmlouvali jsme s ním o zázemí vzniku této publikace i její budoucnosti.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.