Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Hervis 1/2Maraton nejsou jen dlažební kostky

ROZHOVOR: Hervis 1/2Maraton nejsou jen dlažební kostky
foto: Prague International Marathon

Petr Kostovič | 06.03.2011 | přečteno: 6428×

Pavel Frček už nějaký pátek sám neběhá, přesto zná každý metr tras pražských běžeckých závodů organizovaných Prague International Marathon. Je totiž národním měřičem s certifikátem pro měření závodních tratí v České republice a každoročně přeměřuje i trať Hervis 1/2Maratonu Praha. Jeho letošní ročník startuje 2. dubna.

Praha má pověst rychlého závodu, který se ale běží po dlažebních kostkách. Jak je to s poměrem asfaltu a dlažby ve skutečnosti?

Dlažební kostky jsou jen na několika krátkých úsecích. Je to kousek po startu, to je přibližně 60 metrů, pak zase až při odbočování z Křižovnické na Mánesův most (100 metrů), Na Klárově je to přibližně 150 metrů a v ulici Komunardů 100 metrů. Nejdelší úsek je po výběhu z Těšnovského tunelu až k Čechovu mostu, což je 1 050 metrů. Pak už jen závěrečných 150 metrů od Mánesova mostu do cíle. Sečteno a podtrženo, více než 1 800 metrů to nebude, takže to vychází na 92% asfaltu.

Tvrzení o závodě na dlažebních kostkách tedy není úplně přesné. Který úsek považuješ za běžecky nejnáročnější?

Hned po startu je úzké hrdlo u Karlova mostu k Novotného lávce. Tam není pole běžců ještě roztažené. Pak už asi jen ten kilometrový úsek od tunelu k Čechovu mostu kvůli té dlažbě, kdy už jsou běžci po 18 kilometrech trochu „otlučeni“. Jinak je to opravdu rychlá a vcelku příjemná trať a být to na mně, tak už bych ji neměnil.

Kdybys měl naopak označit místa běžecky atraktivní, která by to byla?

Určitě jde o úsek od Národního divadla k Novotného lávce a od Palachova náměstí na Klárov s pohledem na Pražský hrad, také od Výtoně k Palackého náměstí a od nemocnice Na Františku přes Čechův most, kde se běžcům nabízí stejné výhledy. Jsou samozřejmě i jiná zajímavá místa – Tančící dům, Emauzy, ale trhák jako Hradčany to není. Negativně atraktivní je naopak Těšnovský tunel, úsek dlouhý 364 metrů.

Jaký je výškový profil trati?

Jednoznačně rovinatý. Je to „lautr“ rovina, největší „stoupání“ je od Těšnovského tunelu na nábřeží, jinak to nestojí za řeč. Rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším bodem je asi dvanáct metrů.

O cílovém čase často rozhoduje i počasí. Která místa bývají nejvíce vystavena větru?

Záleží na jeho směru. Asi nejchráněnější to bude na smíchovské straně v úseku mezi 6,5 – 9,5. kilometrem, ale jinak může foukat všude, nejvíc určitě na Rohanském nábřeží a s výjimkou tunelu až na Čechův most mezi 16 a 20 kilometry. Hnát běžce zase může, jako tomu bylo v roce 2008, po levém břehu Vltavy od budovy Předsednictva vlády až k Libeňskému mostu (12–15 kilometrů). Ani Nusle nejsou v tom případě za větrem. Ale když bude foukat podle Vltavy, tak to zase bude něco jiného.

Po závodě si někdy běžci stěžují, že si nemohli kontrolovat čas, protože neviděli značení jednotlivých kilometrů. Jak bude trať označena letos?

Trať bude značena stejně jako v minulých letech, tedy těmi asi 70 centimetry vysokými čísly na stojanech. Kromě toho i vlajícími textilními prapory s čísly na stojanech umístěných vždy na té straně, kudy běžci poběží.

Občerstvovací stanice budou přesně po pěti kilometrech, nebo je bude třeba posunout kvůli předávkám štafet?

Pravidla atletiky netrvají striktně na tom, že občerstvovací stanice musí být přesně na každém pátém kilometru trati, ale „přibližně každých pět kilometrů“. Je to ze dvou důvodů – jednak se na těchto metách velmi často měří mezičasy, takže by si obsluhy vzájemně překážely, ale pro občerstvovačky je třeba také najít přiměřeně prostorné místo, samozřejmě v souladu se zněním pravidel. Předávky štafet tedy s nimi nebudou v žádné kolizi a měly by se uskutečnit přesně na pátém, desátém i patnáctém kilometru.

Necháš nás trochu nahlédnout do kuchyně traťového komisaře? Jaké úkony je třeba udělat, aby trasa byla „mezinárodně certifikovaná“? Kolik času je k těmto úkonům třeba?

Po výběru a schválení trati (většinou dopravním inspektorátem) provádí národní měřič změření trasy, a to podle předepsané metodiky IAAF. Následně, ale v každém případě před konáním závodu trať úředně přeměří komisař IAAF/AIMS, a to za přítomnosti národního měřiče. Já ji jedu s ním znova, mám dobré porovnání s prvním měřením. Vzájemná měření se samozřejmě vždycky liší, a to i ta moje dvě, ale rozdíly se v podstatě skoro vždy vejdou do povoleného rozmezí 0,8 promile, což je v případě půlmaratonu 17 metrů. Platí to měření, které naměřilo kratší vzdálenost.

Co se časové náročnosti týče, při tom prvním, základním měření kalkuluji s průměrem pěti kilometrů za hodinu, čili zhruba čtyři až pět hodin. Značím a popisuji polohu každého kilometru, což zdržuje, právě tak jako dopočítávání obrátky a další technické úkony. To certifikační měření už proběhne rychleji, plynuleji, protože se kontrolují jen jednotlivé pětky a komisaře zajímá především celková délka, takže zhruba polovinu této doby.

Kolik dopravních značek je třeba po trase rozmístit, aby byla uzavřena dopravě?

Kdysi jsem to u maratonu věděl docela přesně, když jsem se prokousával dopravním rozhodnutím, kde byla každá značka zakreslena. Pamatuji, že to stálo pěknou hromádku peněz. Ale teď to bude jen odhad. Značky se nedávají jen do ulic přilehlých, ale i na vlastní trase za každou křižovatkou s těmi přilehlými (obnova platnosti zákazu zastavení v uvedené době). Odhaduji, že na jednom kilometru jich je v průměru kolem dvaceti, takže celkově bude jejich počet 400–500.


Pořadatelé přicházejí letos s nabídkou proběhnout si trať virtuálně na webové stránce závodu. Můžete tam například porovnat svůj předpokládaný čas s časem na úrovni světového rekordu. Po zadání obou údajů pak na mapě sledujete zvětšující se rozestupy mezi pohybujícími se ikonkami běžců. A pokud byste si navíc chtěli ověřit, zda souhlasí tvrzení Pavla Frčka o poměru dlažby a asfaltu, přepněte na okénko „streetview“ a celou trasu si proběhněte předem.


TRASA HERVIS 1/2MARATONU PRAHA VČETNĚ ZOBRAZENÍ STREETVIEW

WEB ZÁVODU

Anketa

Který z uvedených bodů považujete za nejslabší místo trati Hervis 1/2Maratonu Praha?

 
2 hl.
 
3 hl.
Celkem hlasovalo 56 uživatelů.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 08.03.2011 08:42:58

Pavel Frček už nějaký pátek sám neběhá, přesto zná každý metr tras pražských běžeckých závodů organizovaných Prague International Marathon. Je totiž národním měřičem s certifikátem pro měření závodních tratí v České republice a každoročně přeměřuje i trať Hervis 1/2Maratonu Praha. Jeho letošní ročník startuje 2. dubna.
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 26227 km
Minulý měsíc 3 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 08.03.2011 09:08:33

Pavle, měl bys sepsat „historky z měření“. Třeba ta z měření Pardubic po změně ze dvou okruhů na tři je fantastická!!! Ostatně i změny některých délek závodů atd.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.