Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ve smogu volte raději běhací trenažer

Ve smogu volte raději běhací trenažer
foto: archív Ústeckého deníku

Petr Kostovič | 15.11.2011 | přečteno: 12026×

Ve velkých městech se tyto dny převaluje dusivá mlha. Stačí vyjít ven a hned je znát, že se i hůře dýchá. Mám jít v těchto podmínkách běhat? Nebude pohybová aktivita v těchto podmínkách spíše škodlivá? Běhat venku ve znečištěném ovzduší, kdy koncentrace znečišťujících látek několikanásobně převyšují povolené limity, by bylo zahráváním si se zdravím. Alternativou může být pohyb v uzavřených prostorách, třeba na běžeckém trenažéru.

Ti šťastlivci, kteří jsou registrováni v atletických oddílech se sportovní halou, si mohou své tréninkové dávky odbýt uvnitř. Většina ostatních však běhá přes celou zimu venku a musí se potýkat s aktuálním počasím a stavem ovzduší.

„Osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem doporučujeme omezit pobyt pod širým nebem. Dospělým osobám bez zdravotních potíží doporučujeme zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání,“ říká Aleš Borovička z Českého hydrometeorolo­gického ústavu k situaci v oblastech, kde jsou překročeny limity polétavého prachu.

A ty jsou přitom nyní překročeny takřka v celém Česku. Někde platí jen signál upozornění, jinde už signál regulace, který omezuje produkci průmyslových podniků. Řidiči jsou také žádáni, aby pokud možno nevyjížděli. Bohužel zlepšení meteorologové v nejbližší době neočekávají.

Vyvarovat se pohybové aktivity venku radí i kardiochirurg a běžec, profesor Jan Pirk z pražského IKEMu: „Myslím, že se vůbec nic nestane, když běžec vynechá pár dní trénink. Je to zbytečné, zvlášť u starších lidí,“ říká Pirk a dodává, že se běžci sportu vzdát nemusí.

„Jsme v období konce běžecké sezóny, takže i svaly si nyní potřebuji trochu odpočinout před tím, než začneme zase nabírat objem. Doporučuji tedy běh tyto dny vyměnit za nějaké jiné indoorové aktivity, třeba plavání nebo spinning,“ uzavírá Pirk.

Není to jediná možnost. Stejně tak si můžete jít zaveslovat na veslařském trenažéru, využít moderního H.E.A.T. programu, při němž pás rozpohybujete vlastní silou nebo se domluvit s přáteli a jít si zahrát nějaký halový sport.

Nebo dopřát tělu možnost k regeneraci, navštívit saunu, zajít si na masáž, domluvit si návštěvu u fyzioterapeuta a vyřešit vleklý zdravotní problém. Ve smogové situaci vás alespoň nebudou trápit výčitky svědomí, že zrovna neběháte.

Ale zpět k běžeckému trenažéru. Jeho výhody a nevýhody přibližuje Pavel Baběrád, bývalý výborný maratonec s časem 2:19:07, mistr republiky z roku 1993, který stále kondičně běhá a zvládá 70–100 kilometrů týdně.

Jednou z výhod je příjemné konstantní prostředí. Na trénink na běžeckém trenažéru nemá žádný vliv aktuální počasí. Ať je venku sněhová břečka, silný mráz nebo zemi trápí smogová situace, uvnitř jste v konstantním teplém prostředí. Tím je běžecký trenažér také nenáročný.

Další z výhod je jeho přímý vliv na posilování kardiovaskulárního systému. Posiluje svaly na nohou a zlepšuje rovnováhu a koordinaci. Když je před vámi zrcadlo, je to velice praktické. Můžete pozorovat svůj styl. Možná se budete divit.

Běh na trenažéru si můžete zpříjemnit poslechem hudby a ti zdatnější, kteří jsou již na běh na trenažéru adaptovanější i sledováním televize. Venku je to přece jen nebezpečnější, při běhu na silnici nemusíte slyšet přijíždějící automobil.

Běžecký trenažér umožňuje možnost také volbu libovolné rychlosti i sklonu. Můžete si tak nastavit třeba běh do vrchu a trénovat sílu.

Běžecké trenažéry umožňují i různé programy zatížení, u zařízení „high technology“ si můžete nasimulovat i profil celé trati.

Najdeme i některé nevýhody. Oproti běhu venku neposkytuje možnost aklimatizace na změny teplot a na případné nerovnosti povrchů. Běhat jen na trenažéru je stereotypní, pro někoho to může být až deprimující. Ale v těchto dnech je to asi jediná možnost, jak si zaběhat.

Před tréninkem i po tréninku na běžeckém trenažéru, stejně jako před jiným během, vždy protáhněte nohy, kyčle a zádové svaly. To vám pomůže zabránit zbytečnému poranění svalů a kloubů.

V NOVÉM ČÍSLE ČASOPISU BĚHEJ NALEZNETE KOMPLETNÍ TRÉNINKOVÉ PLÁNY PŘES ZIMU URČENÉ ZAČÁTEČNÍKŮM, POKROČILÝM I ZÁVODNÍM BĚŽCŮM. JEJICH AUTOREM JE BRNĚNSKÝ TRENÉR A VYTRVALEC PAVEL BABĚRÁD

DALŠÍ TRÉNINKOVÉ TIPY NAJDETE NA WEBU WWW.BABOS-SPORTS.CZ

Anketa

Co děláte v současné smogové situaci?

Celkem hlasovalo 178 uživatelů.

Komentáře (Celkem 32)

Nalezené položky: 33 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Milovice

Celkem 19297 km
Minulý měsíc 124 km
10 km: 0:39:51 (2015)
půlmaraton: 1:30:13 (2014)

Bořík muž 16.11.2011 18:44:16

Taky běhám pořád venku, i když je inverze. Neběhám totiž pro zdraví, ale protože mě to baví… ;-)

Motto: Run, Forrest! Run!
avatar

Liberec

Celkem 8099 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:55 (2013)
půlmaraton: 1:23:55 (2013)
maraton: 3:00:46 (2013)

Advid muž 25.10.2012 09:54:09

Oživuji téma po roce. :)

Dnes ráno jsem pohledově vyhodnotil stav jako „běhatelný“ a vyrazil. Běžel jsem obrátkovou trasu a cestou zpět jsem dýchyl jen nosem. no a napadlo mě, co je lepší. Dýchat jen nosem, kdy ale natahuji vzduch hlouběji do plic nebo i pusou, kde dýchám více mělce, ale zase se to nefiltruje přes nos? Ono se to možná nefiltruje ani přes ten nos, ale nejsem odborník.

No a doma jsem pak koukal že je situace 2 – dobrá. :)

Motto: „Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
avatar

Olomouc

Celkem 149328 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:54 (2001)
půlmaraton: 1:34:43 (2002)
maraton: 3:21:17 (2002)

321919 muž 25.10.2012 21:59:54

Také patřím do skupiny „bláznů“ co je jen tak něco nezastaví. Jen zmírním intezitu běhu. Běhátko si pořídila dcera se zeťákem a pozvali mě ať si přijdu zaběhat když byly venku 20-ti stupňové mrazy. Moc dlouho jsem nevydržel, cítil jsem jak se přehřívám. Vyloženě mě chybělo proudění vzduchu, které vzniká při běhu. Ať si tedy každý vybere co mu vyhovuje, ale určitě nikomu nebudu jeho volbu rozmlouvat a označovat jej za nenormálního. :-)

Motto: Nepřestaneš běhat proto, že jsi zestárl. Zestárneš proto, že jsi přestal běhat.
Nalezené položky: 33 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.