Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

21 nakopnutí na cestu k půlmaratonskému cíli

21 nakopnutí na cestu k půlmaratonskému cíli
foto: Martin Symon

Miloš Škorpil | 26.03.2012 | přečteno: 11204×

Asi nikdo z vás by se nenechal dobrovolně 21krát nakopnout. Ale 21 nakopnutí před Hervis 1/2 maratonem Praha od propagátora běhu Miloše Škorpila naopak pomůže, aby vám kilometry sobotního závodu ubíhaly pod nohama jak voda při jarním tání.

Každé nakopnutí člověka zabolí a dokáže ho hezky rozdráždit. Donutí jej však také zamyslet se nad tím, proč on mě vlastně nakopl, co jsem udělal? Než vyrazíte na svůj velký závod, určitě stojí za to si uvědomit, k čemu jste se to vlastně „upsali“. Právě proto se vás pokouším jednadvacetkrát nakopnout ještě před tím, než se postavíte na start půlmaratonu.

Pokud vám těch 21 nakopnutí pomůže k tomu, abyste si závod užili a vzpomínali na něj jen v dobrém, bude moje nakopávací mise úspěšná. A já si pak budu moci spokojeně do sebe kopnout pár žejdlíků zrzavého moku. A která že nakopnutí jsem vám přichystal?

Zde je malá ochutnávka:

1. nakopnutí: Půlmaraton není 5 ani 10, ale 21,097 kilometru

Proč to zdůrazňuji? Protože většina prvoběžců k němu přistupuje stejně, jako by měli běžet 5 či 10 kilometrů, tedy příliš zostra. Když přepálíte pětku nebo desítku, dá se to ještě rozdýchat, ostatně skoro každý tuto vzdálenost již někdy ušel aspoň pěšky. Jenže když přepálíte půlmaraton a na 5. kilometru zjistíte, že vám jich ještě zbývá16 a k tomu těch 97 metrů, dokáže to nejednomu pěkně zamotat hlavu. Vloni i v dalších minulých letech se o tom přesvědčilo mnoho běžců…

2. nakopnutí : Při prvním startu na půlmaratonu kašlete na rekordy, běžte raději s vodičem

Chyba, kterou udělá většina začátečníků půlmaratonců je ta, že po zaznění startovního výstřelu vyrazí bezhlavě za splněním svého cíle. Jenže, jak již bylo psáno výše, často jim kolem pátého dojde a nohy začnou nepříjemně tuhnout. Abyste se toho mohli vyvarovat, stavíme na závodech pořádaných v rámci Run Czech Tour vodiče běžící na určené časy. Při půlmaratonech jde o cílové časy 1:30, 1:40, 1:50, 2:00, 2:10 a 2:30. Vodiči běží na reálný čas, měli by tedy dodržovat rovnoměrné tempo. Ale hlavně – od startu hned nevypálí.

Pokud si tedy nejste jisti sami sebou, nebo spíše tím, co s vaší hlavou provede startovní výstřel, raději si ve startovním poli svého vodiče vyhlídněte a minimálně těch prvních 5 kilometrů s ním absolvujte. A pak už si běžte třeba s pánem bohem, i když by bylo lepší, abyste s ním vydrželi alespoň do nějakého patnáctého kilometru, protože i těch 11 kilometrů, máte-li za sebou již desítku, může být pěkně dlouhých. Kdo vás a na jaké časy bude letos vodit na Hervis ½Maratonu Praha se dočtete ve středu.

3. nakopnutí : Rozcvičení a rozklusání před závodem

Pokud jste již absolvovali před půlmaratonem nějaký běžecký závod, tak jste si jistě všimli, že zkušenější běžci se před jejich startem nejdřív ve velmi volném tempu (i když vám to mohlo připadat jako tempo závodní) rozběhali, a pak se lehce protáhli. Rozklusání a protažení před běžeckým závodem a následné protažení a uvolnění ztuhlých svalů, úponů a šlach je určitě věc chvályhodná. Ovšem při závodech, kdy se na startu tísní na jedenáct tisíc běhuchtivých borců, naprosto zbytečná, dokonce se nerozpakuji říci škodlivá.

Na těchto akcích je potřeba, abyste se zařadili do svého vymezeného startovního koridoru 15 až 20 minut před startem. Než skutečně vyběhnete, bude veškerý účinek rozcvičení ten tam. Navíc při rozcvičení vydáte energii, která vám pak může chybět. Plnohodnotné rozcvičení si proto nechte raději na nějaký menší závod, tam má skutečně opodstatnění.

Dalších 18 nakopnutí si můžete přečíst v článku na Běžecké škole zde.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mskorpil 26.03.2012 13:05:20

Asi nikdo z vás by se nenechal dobrovolně 21krát nakopnout. Ale 21 nakopnutí před Hervis 1/2 maratonem Praha od propagátora běhu Miloše Škorpila pomůže, aby vám kilometry sobotního závodu ubíhaly pod nohama jak voda při jarním tání.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.