Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

<i>Podivuhodný svět maratonských rekordů. Šanci máte i vy!</i>

<i>Podivuhodný svět maratonských rekordů. Šanci máte i vy!</i>
foto: Guinness World Records

Luboš Brabec | 22.10.2012 | přečteno: 7296×

Říkat si světový rekordman v maratonu? Nemusí to být až tak velký problém, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jen si musíte umět vybrat tu správnou „poddisciplínu“: maraton ve svatebních šatech, maraton v převleku za Drákulu, nebo třeba v klaunském kostýmu. A objednat se u komisařů Guinnessovy knihy rekordů.

O maratonu a běhání obecně se říká, že je to nejdemokratičtější sport na světě. Jen málokomu se poštěstí zapinkat si s Rogerem Federerem nebo se na greenu potkat s Tigerem Woodsem, ale postavit se na start stejného závodu s Haile Gebrselassiem či Paulou Radcliffovou nemusí být zase takový problém. Stačilo si třeba letos v dubnu zajet do Vídně nebo před pár roky běžet Mattoni GP.

Dalším znakem demokratičnosti maratonu je skutečnost, že světovým rekordmanem se může stát skoro každý. Pravda, není teď řeč o rekordech uznávaných atletickou federací IAAF, ale jen o těch, které eviduje Guinnessova kniha rekordů.

Vezměte si třeba letošní Londýnský maraton, ten jarní. Zatímco vítězi mužské kategorie Wilsonu Kipsangovi unikl světový rekord o 65 vteřin a nejlepší ženě Mary Keitanyové chyběly dokonce více než tři minuty, odjíždělo z britské metropole 29 běžců, kteří vytvořili nové guinnessovské zápisy.

Například David Mark Stone uspěl v kategorii „nejrychlejší maraton v obleku literární postavy“ a stálo ho to slušné úsilí. Čas 2:42:17 neběhá každý ani v trenkách a tílku, natož převlečen za Drákulu. To samé platí pro jeho kolegu, jenž zaběhl historicky nejlepší čas muže oblečeného do uniformy zdravotní sestry (2:51).

Jiné výkony – 3:41 ve svatebních šatech, 3:10 v golfovém obleku či 3:47 v převleku za mrkev – to měly k hranicím lidských možností přece jen znatelně dále. U maratonu v plynové masce za 3:28 si obtížnost netroufám ani odhadovat.

Ještě se sluší dodat, že většina z uvedených maratonců nejsou exhibicionisté bez účelu, ale vybírají před závodem i v jeho průběhu peníze na charitu.

Na světové rekordy je úrodný také podzim. Na kanadském Victoria Marathonu zaběhl jeden chlapík trať v obleku a kravatě za úctyhodných 2:35:53. Ale tušil, do čeho jde – jeho osobák je skoro o sedm minut lepší. Následně ho v Torontu téměř totožným časem napodobil jiný běžec v obleku Supermana, i jeho 2:34 je novým světovým rekordem. A před týdnem pak v Baltimoru další odvážlivec přepsal tabulky výkonem 2:46 v „žabkách“.

Ale nebojte, sezona ještě nekončí. Na maraton v New Yorku vyrazí několik jogglerů, tedy maratonců, kteří při běhu žonglují. I jejich disciplína má pevná pravidla. Musí mít minimálně tři míčky, musí žonglovat při každém kroku a pokud jim míček spadne, musí se vrátit na místo, kde se tak stalo. Ovšem světový rekord i v tomto případě visí hodně vysoko, na hranici 2:50.

Jak vidno, každý může být rekordmanem. Ideální je vybrat a nechat si schválit buď novou kategorii, nebo takovou, kde dosavadní nejlepší certifikovaný výkon není příliš kvalitní. Pro české zájemce je asi nejlepší cestou zvolit nějaká místní specifika. Co třeba maraton v chodském kroji? Nebo převleku za Křemílka?

Tak vzhůru za rekordy!

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Luboš Brabec muž 22.10.2012 15:47:51

Říkat si světový rekordman v maratonu? Nemusí to být až tak velký problém, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jen si musíte umět vybrat tu správnou „poddisciplínu“: maraton ve svatebních šatech, maraton v převleku za Drákulu nebo třeba v klaunském kostýmu. A objednat se u komisařů Guinnessovy knihy rekordů.
Odkaz na článek

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 23.10.2012 13:00:28

Jo-jo, dobra inspirace pro bosozavody, muzou zavest i dalsi kategorie, kde to bude i na WR. ;-)

avatar

sikytator muž 23.10.2012 13:48:17

Ja v Budapesti potkal horolezce v plne vybave. Pohorky, komplet oblecenej, na hlave kuklu, helmu, bryle, na zadech batoh, lana, kolem pasu karabiny, skoby atd. a v ruce cepin. Dost by me zajimalo, kolik kilo tahl navic :-) Ale klobouk dolu …

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.