Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Sestavte týmovou štafetu a poběžte ze Sněžky do Prahy

Sestavte týmovou štafetu a poběžte ze Sněžky do Prahy
foto: archív závodu

Jana Čučová | 07.09.2014 | přečteno: 5206×

Štafetový běh Sněžka-Praha, který se běží tento víkend, je běh týmů na extra dlouhou trať. Tento formát běhu vznikl v USA a jeho nejznámější příklad je běh Hood to Coast, který se běží z vrcholu sopky na pobřeží oceánu a měří téměř 350 km. Na tento závod se každý rok hlásí dva tisíce týmů, z kterých pořadatel vybere tisícovku. V Česku teprv popularitu sbírá. REGISTRACE PRO LETOŠNÍ ROČNÍK UZAVŘENY

Pravidla jsou přísná, trať má časový limit, když ho nesplníte další rok neběžíte. Trať je rozdělena do zhruba desetikilometrových úseků a pořadí běžců je pevně dané a nemůže se měnit. Když běžec odstoupí, tým skončil.

Za projektem tohoto běhu je bývalý reprezentant Slovenska v sportovním parašutismu, amatérský běžec a všestranný atlet Pavol Čučo z Trenčína. Natočil spolu s kamarády film pro Adidas s názvem All in Tatry bez limitov.

Podílel se na organizaci různých běžeckých akcí na Slovensku, například Devín-Bratislava, Studentský běh Bratislava, mistrovství Slovenska v krosu Baba-Kamzík a byl jedním z klíčových organizátorů štafety Od Tatier k Dunaju. Tento závod taky běžel jako kapitán historicky prvního týmu na nultém ročníku této štafety.

Po přestěhování se s rodinou do Prahy se rozhodl, že běh z nejvyššího bodu České republiky do hlavního města Prahy bude zajímavým pokračováním rozvoje týmových štafetových běhů ve střední Evropě. Bohužel start z vrcholu není možný, a tak se startuje z Obřího Dolu pod Sněžkou. Dostali jsme výjimku ze zákona, který zakazuje pořádat masové akce v KRNAP-u.

Tento typ běhu je možná jediný způsob, jak si užít běhání a týmovou spolupráci současně. Je určen všem běžcům, kteří jsou ochotni běžet dnem i nocí, v dešti a mlze, několik desetikilometrových úseků v průběhu zhruba 20 hodin, bez možnosti jiného oddechu, než je krátký spánek v doprovodném autě, v němž se převáží zbytek týmu, který zrovna neběží.

Věřte, je lehčí zaběhnout 30 – 40 km najednou, než deset kilometrů několikrát za sebou s přestávkou několik hodin. Je to vlastně jedno velké běžecké dobrodružství.

Na účastníky čeká 195 km dlouhá trať, která byla vybrána s ohledem na bezpečnost běžců, protože závod se běží bez vyloučení dopravy. Trať proto vede cestami třetí a čtvrté třídy a místy i mimo silnici. Běžci si musí dávat pozor a dodržovat zákon o silničním provozu. Každý běžec musí mít reflexní vestu, kterou dodá pořadatel, a v noci musí mít blikající červené světlo a čelovku.

Čtyři zatím přihlášené týmy na nultém ročníku je velký úspěch, protože na nultých ročnících konkurenčních závodů stanul na startu jenom jeden tým, složený z kamarádů a známých pořadatelů. Týmy se můžou hlásit do středy 10. září, pak už přijmeme registrace jenom na první ročník 2015.

Na webu je seznamka, kde běžci můžou nechat své jméno a najít tým, který hledá běžce a vice versa. Týmy se rozdělují do dvou kategorií, „normální“ běžci 5–7 členů v týmu a ultras pro tři běžce, kteří v průběhu závodu zaběhnou více než 60 km každý.

Facebook: https://www.facebook.com/snezkapraha?…

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jcucova žena 10.09.2014 06:48:15

Štafetový běh Sněžka-Praha, který se běží tento víkend, je běh týmů na extra dlouhou trať. Tento formát běhu vznikl v USA a jeho nejznámější příklad je běh Hood to Coast, který se běží z vrcholu sopky na pobřeží oceánu a měří téměř 350 km. Na tento závod se každý rok hlásí dva tisíce týmů, z kterých pořadatel vybere tisícovku. V Česku teprv popularitu sbírá. PŘIHLÁŠKY SE UZAVÍRAJÍ JIŽ DNES
Odkaz na článek

avatar

Praha - Hostivař

10 km: 0:52:23 (2013)
půlmaraton: 2:06:55 (2014)
maraton: 5:30:23 (2014)

black.horse muž 10.09.2014 21:17:17

chjo, tak trošku pech, že to je dnešní článek a reistrace jen do dnes:-( napadlo mě složit štafetu u nás v práci, ale takhle je to unreal:-( to jste to nemohli vydat alespoň týden dopředu?

Motto: Kupředu chce člověk, dokud dýchá, i kdyby měl lézt po kolenou...
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.