Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RECENZE: Můj dlouhý běh není ani trochu dlouhý. Naopak!

RECENZE: Můj dlouhý běh není ani trochu dlouhý. Naopak!
foto: www.mujdlouhybeh.cz

Radek Narovec | 16.10.2014 | přečteno: 7073×

Knihu Dana Orálka a Luboše Brabce Můj dlouhý běh byste si rozhodně měli přečíst. Jednak je to to nejlepší, co o běhání v Česku kdy vyšlo. Jednak je to srovnatelné se vším dobrým ze světa, co u nás kdy bylo přeloženo. A jednak proto, že Dan není literárně našlehanou legendou, ale člověkem z masa a kostí, se kterým si můžete zazávodit hodněkrát do roka.

Můj dlouhý běh asi není tím nejoriginálnějším názvem, který kdy spatřil světlo světa. Ale o tom je celá kniha, autobiografie jedné z nejzajímavějších figur českého běhu vůbec. Autoři se vystříhali všech snah o vylepšení Danova životního příběhu. Ten je totiž zajímavý už sám o sobě. Věděli jste třeba, že tato ultrastálice se dostala k ultra vlastně víceméně náhodou? A to již po skončení té „oficiální“ atletické kariéry?

Osobně mi přišla nejpikantnější z celé 220stránkové knihy, která vyšla letos na podzim coby soukromý počin sportovního novináře Luboše Brabce, historka o Běhu 17. listopadu rok po převratu. Zatímco dnes se běžně chodí tisíce lidí dívat na masy hobíků v ulicích Prahy jako na prima zábavu, tehdy tomu bylo zcela jinak. Dan vyhrál závod, který bychom dnes s klidem nazvali adventure, nebo chcete-li Spartan race. Snad jen koupel v bahně chyběla, rozhodně však ne útoky poblázněných diváků, kteří si popletli sport s politikou. Anebo naopak námět pro pořadatele, nemotat politiku do sportu vůbec?

V knize se dozvíte, proč Dan obědvá kolem páté, jak přišel ke svým pověstným bílým rukavičkám a také jak musel namísto ladění psychiky před rozpáleným Badwater ultramaratonem narychlo kupovat jiné kraťasy, protože ty od sponzora byly na dvě věci…

Maličko mi chyběly fotky z Danovy předlouhé a snad ještě zdaleka nekončící kariéry. V knize pochopitelně nějaké jsou, ale s ohledem na všechny světové končiny, kam tento ultrasvětoběžník kdy zavítal, by jich publikace asi snesla o řád víc. Přece jen fotky vypoví násobně více, než stohy textu.

Proto také veliká škoda, že právě v USA obral tamní lapka Danův doprovodný tým o profi video záběry. Paradoxně to byl (snad se nepletu) jediný závod, kde brněnského rychlíka doprovázel někdo z českých médií a kameramanů. Už je na čase toto změnit, osobně bych raději sledoval v televizi dokumenty o Danovi a jemu podobným, než nezáživné sportovní přenosy z uměle vykonstruovaných sportů!

Brabcův a Orálkův text rozhodně není dlouhý či unavující. Luboš doplnil Danovy historky o stohy zajímavých historických detailů, aniž by to kvantitou unavovalo (a dost možná ani nepostřehnete, kdy mluví Dan a kdy mu Luboš šikovně vkládá „do úst“ slůvka svá…). Jedno malé šťouchnutí – dalo by se ubrat aspoň deset zmínek o zvracení, ne? Ale pravda, to by pak vlastně nebyla autobiografie Dana… :)

Dovolím si tedy na závěr vyslovit jedno skromné přání: A sice aby Luboš – mimochodem pro neznalé: spoluzakladatel tohoto webu a svého času i jeho šéfredaktor – zůstal u psaní běžecké literatury (vydal již dříve poťouchle-úsměvnou knihu Maraton a jiné pošetilosti). Protože to prostě umí.

A Danovi děkuji, že je, že dělá to, co jej baví, a tím baví a inspiruje i nás ostatní, co mu krátce po startu už jen s obdivem hledíme na záda a vlající ohon vlasů.

Komentáře (Celkem 14)

Nalezené položky: 15 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 16.10.2014 22:52:26

Knihu Dana Orálka a Luboše Brabce Můj dlouhý běh byste si rozhodně měli přečíst. Jednak je to to nejlepší, co o běhání v Česku kdy vyšlo. Jednak je to srovnatelné se vším dobrým ze světa, co u nás kdy bylo přeloženo. A jednak proto, že Dan není literárně našlehanou legendou, ale člověkem z masa a kostí, se kterým si můžete zazávodit hodněkrát do roka.
Odkaz na článek

avatar

Zem

rudo muž 17.10.2014 00:45:56

""" A jednak proto, že Dan není literárně našlehanou legendou, ale člověkem z masa a kostí, se kterým si můžete zazávodit hodněkrát do roka."""

prdlajs nezmysel, takmer nik si s Danem nemoze zazavodit

mozme sa akurat posatvit na ten isty start a zaplatit to iste startovne

a ak je to zavod s obratkou mozme ho raz na chvilu uvidiet

jo a mozme potom v ciely pri nasom dobehu sa dat Danem ofotit na Rejce

Motto: 528 citaj: geopolitics.co
avatar

Prievidza, Slovensko

Celkem 11594,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:35 (2015)
půlmaraton: 1:27:42 (2016)
maraton: 3:01:35 (2016)

ttomino1980 muž 17.10.2014 05:12:39

velka inspiracia…aj ked na ultra sa nechystam …ale fotku na rajce som si uz uchmatol :-) Ak ju budem vidiet na svk tak kupim…postovne bolo dost vysoke

Motto: "Keď prechádzate peklom, nezastavujte sa." - W. Churchill
avatar

Praha

Celkem 22609 km
Minulý měsíc 20 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 17.10.2014 05:53:50

>> rudo, 17. 10. 2014 00:45:56

Rudo, to musíš jít na ty správný závody. :-)) V Budějovicích jsem s ním „závodil“ asi 30×. To kolem mě profrčel dvojnásobnou rychlostí. Nicméně občas stačil i pozdravit. Ale „naštval“ mě když se poprvé kolem mě prohnal ještě v mém prvním (byť delším) kole.

avatar

Brno

Celkem 50293,29 km
Minulý měsíc 592,1 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 17.10.2014 06:24:20

>> EvženGe, 17. 10. 2014 05:53:50

I porazit Dana jde, podařilo se mi to už minimálně 2× na hodinovce, kde vždy dal jen 10 km a nepokračoval.

Motto: Utíkejme :-)
avatar

bjerndi muž 17.10.2014 08:08:22

a to počítáš Petře ? :D

avatar

Rokytnice

Celkem 3114 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:43 (1990)
půlmaraton: 1:41:43 (2001)
maraton: 2:58:58 (1992)

Allan muž 17.10.2014 08:13:56

Ač vzhlížím s obdivem k Danovi, mám obavu si knížku koupit. U autora, Luboše Brabce, jsem koupil Maraton a jiné pošetilosti, a byl zklamán.

avatar

Praha 5

Celkem 18625 km
Minulý měsíc 261 km
10 km: 0:39:53 (2011)
půlmaraton: 1:28:21 (2014)
maraton: 3:19:20 (2012)

MilosPanco muž 17.10.2014 08:26:16

Včera jsem dočetl. Pěkná, upřímná a čtivá kniha.

avatar

Celkem 16413,11 km
Minulý měsíc 197,74 km

jm1 muž 17.10.2014 08:34:34

BTW, komu v knize chybí podpis, tak DaO by snad měl být zítra (18.10.) v Líšni na Mizuno 10k.

avatar

Praha

Celkem 47967 km
Minulý měsíc 224 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 17.10.2014 08:36:20

>> Allan, 17. 10. 2014 08:13:56 Taky jsem se trochu obávala, jak se skloubí Danův styl (protože vím, jak Dan píše) s Lubošovým, povedlo se na výbornou. Pro mne zatím nejlepší kniha o běhání, a to jsem jich už přečetla celkem dost.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Celkem 10470,5 km
Minulý měsíc 224 km
10 km: 0:47:09 (2015)
půlmaraton: 1:39:03 (2016)

hombre_71 muž 17.10.2014 16:05:29

Moc dobře napsaná knížka, čte se jedním dechem.

Motto: Někdy prostě musíš
avatar

Motor České Budějovice

Celkem 258 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:04 (2013)
půlmaraton: 1:24:04 (2015)

Jachym muž 17.10.2014 16:41:19

Ano, ano, k čemu běhání s (malými) Keňany a k tomu stravování se Scottem Jurkem, když můžeme běhat (a zvracet) s velkým Danem… :-)

Motto: "Do what you love and love what you do." Ray Bradbury (1920-2012)
avatar

Praha

Celkem 11208,13 km
Minulý měsíc 203,3 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)

MartiNo žena 17.10.2014 17:08:34

Tedy přátelé, ještě jsem si knížku nekoupila a užívám si radosti těšení se, ovšem jak vás tak čtu… jestli je to hodně o zvracení tak do toho nejdu :-?

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Pce

Celkem 21,1 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:13 (2016)
půlmaraton: 1:24:29 (2016)
maraton: 3:10:53 (2016)

Michal435 muž 17.10.2014 18:25:56

Velmi dobrá knížka, která mluví o tom, co je to vlastně ultra běh a taky jsem konečně poznal osobnost našeho běhuDana Orálka. Napsané je to velmi pěkně a já osobně jsem si opravdu krásně početldoporučuji. A rozhodně to není o zvracení–jak někdo takovou kravinu vůbec může vyprodukovat, to nechápu.

Motto: Je lepší mířit ke hvězdám a netrefit se, než do hromady hnoje a trefit se.
avatar

Slaný

Celkem 21843 km
Minulý měsíc 312 km
10 km: 0:39:10 (2015)
půlmaraton: 1:28:27 (2011)
maraton: 3:13:01 (2015)

1bubo.bubo muž 20.10.2014 07:37:24

Díky Dane a také Luboši, za parádní knížku :-) Přečetl jsem ji jedním dechem a jsem moc rád, že je nejen o běhání, ale hlavně o životním příběhu výborného běžce. K tomu zvracení :-)- kdo někdy zažil vyčerpání z běhu, tak ví, že zvracet může i člověk, který běží naplno třeba jen 10km. Kdo běhá ultra, tak chápe, že občas zvrací i ten, který nemá problémy s trávením jako je má Dan.

Motto: There is no failure, only feedback. (Mark Allen)
Nalezené položky: 15 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.