Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

MALÉ ZÁVODY: Na Štěpána o běžecký krok, na Nový rok oběhnout aspoň blok

MALÉ ZÁVODY: Na Štěpána o běžecký krok, na Nový rok oběhnout aspoň blok
foto: Martin Symon

Petr Říman | 22.12.2014 | přečteno: 5088×

Přišlo období největších útoků na ladné běžecké postavy! Krom běžců si to uvědomují i organizátoři, a zřejmě proto připravili přehršel akcí, aby závodníci nemuseli při povánočních výprodejích pátrat po volnějším oblečení. O vánocích můžete vyzkoušet biatlon, uběhnout půlmaraton a dokonce vyběhnout v roce starém a závod dokončit až v roce novém.

Všechny výmluvy jsou marné, v termínovce je od vánoc do Nového roku připraveno na 45 akcí. Ano akcí, ne závodů jako obvykle. Jsou svátky, tak přece nad bojem o sekundy mnohdy převáží motiv setkávací a společensko-zábavní.

Martin Hunčovský, pořadatel Lužických sedmistovek, uskuteční 27. prosince běžecký biatlon. Na zhruba 6 km dlouhé trati budou dvě střelecká stanoviště se vzduchovkami a několik stanovišť dalších s již převážně nevážnými úkoly: pití grogu nebo svařáku, vědomostní test, dřepování a těsně před cílem to bude ještě pití piva. Před startem závodníka zváží a vypočtou mu handicap. Ovšem důkazem toho, že i legrace má své meze, je to, že závodnice se pořadatel zvážit neodváží…

O den dříve, na druhý svátek vánoční, si každý může vybrat distanci dle tlaku svědomí a množství zkonzumovaného cukroví. Ti, kteří to myslí opravdu vážně, si dají sraz v Děčíně na tradičním téměř 25. kilometrovém Běhu na Sněžník.

O vánočních svátcích také více myslíme na ty, kteří měli méně štěstí. Kdo chce přispět mladému sportovci trpícímu Duchenovou svalovou dystrofií, přijede 27. prosince do Ústí nad Labem. Na zdejší desítce se vybírá dobrovolné startovné, které se předá rodině nemocného sportovce.

O den později si pravý městský kros dají v severočeských Teplicích, a to na různých tratích, od pětky ve štafetě až po půlmaraton. Běží se na trati letní verze, tedy s převýšením přes 440 metrů. Trasa desítky sice vynechá největší stoupání, ale 230 metrů převýšení také není málo.

Den před Silvestrem se koná dle pořadatelů nejtěžší krosový závod v jižních Čechách Klekluli. Vzhledem k tomu, že trasa vede přes Kleť (1 084 m.n.m.) a celkové převýšení na téměř třicetikilometrové trati je 850 metrů, jim vcelku odvážné tvrzení lze uvěřit. Závodníci si také musí vybrat závodní taktiku dle svých osobních preferencí. Vítěz totiž dostává láhev mléka a poslední, který doběhne v časovém limitu, láhev rumu.

Na Silvestra má dle běžeckého kalendáře běžec 18 příležitostí, jak si udělat žízeň před Silvestrovskými bakchanáliemi. Nejdelší tradici má Běh Jardy Štercla v Praze v Riegrových sadech. Známý komik zde dělal startéra více než 30 let a od roku 1997 tedy běh právem nese jeho jméno.

V Praze také mohou běžci vyběhnout jako poslední ve starém roce a doběhnout první v roce novém. Na čtyřkilometrovou trať totiž vyběhnou deset minut před půlnocí a vítěz bude zároveň prvním vítězem v roce novém.

Skutečný vytrvalec se pozná podle toho, jestli se postaví na start závodu i na Nový rok. Ti skutečně největší vytrvalci asi žijí v Brně, tam pořádají Tuřanský novoroční půlmaratón. Za jedenáct ročníků se ho zúčastnilo aspoň jednou na 390 závodníků.

Nejen jim, ale i všem pořadatelům přejeme spoustu spokojených závodníků a běžcům spoustu spokojených kilometrů!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

priman 22.12.2014 14:17:42

Přišlo období největších útoků na ladné běžecké postavy! Krom běžců si to uvědomují i organizátoři, a zřejmě proto připravili přehršel akcí, aby závodníci nemuseli při povánočních výprodejích pátrat po volnějším oblečení. O vánocích můžete vyzkoušet biatlon, uběhnout půlmaraton a dokonce vyběhnout v roce starém a závod dokončit až v roce novém.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.