Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

POHLED DO ZÁKULISÍ: Před pěti lety nás běželo dvacet, letos čekáme pětistovku

POHLED DO ZÁKULISÍ: Před pěti lety nás běželo dvacet, letos čekáme pětistovku
foto: Borecký 1/2maraton

Martin Hunčovský | 13.02.2017 | přečteno: 4667×

Borecký 1/2maraton. Možná jste o něm nikdy neslyšeli, možná ani nevíte, kde přesně se Velký Borek nachází. Začnu tím druhým – leží u Mělníka. A jak vznikl náš závod, který – jak doufáme – 18. března přiláká na pět stovek fandů 21km distance?

V letech 2010–13 jsem v zimě kondičně připravoval fotbalisty SK Slavia Velký Borek, hrající tehdy okresní přebor (v současnosti bojují v 1.B třídě). Mladí fotbalisté se mnou každý víkend vybíhali na 8–10km výklus po blízkém okolí, docela si i oblíbili vytrvalostní běh a někteří přišli s myšlenkou, že by určitě i zvládli klasický půlmaraton. Tak proč jim to neumožnit, že?

Slovo dalo slovo, sázka byla na světě a první březnovou sobotu roku 2013 jsem vyznačil 21,1 km a hned následující den jsem to s nimi společně absolvoval. Pozval jsem několik zkušených běžců, aby nás doprovodili. Na startu i v cíli bylo 24 účastníků…

Druhý ročník byl už oficiálně uveden na běžeckých serverech a v nejrůznějších médiích a dal prostor podstatně „masovější“ účasti – 286 běžců. Dle dalšího nárůstu zájmu o náš závod odhadujeme na letošním pátém ročníku již 500 a více vytrvalců z celé republiky, včetně několika borců ze sousedního Německa a Slovenska. Máme radost, že cca čtyřicet jich pochází z našeho mělnického regionu, či přímo z Velkého Borku.

Co dělá náš závod atraktivním pro nejširší běžeckou veřejnost i špičkové závodníky? Příjemná rodinná atmosféra, obec Velký Borek žije touto akcí, na organizaci závodu pomáhá spousta místních dobrovolníků, včetně předsedy fotbalového klubu Jiřího Vavřiny, který poskytuje na hřišti zázemí pro běžce. V den závodu vydatně pomáhá celá moje rodina, oba synové (jinak výborní atleti) se svými přítelkyněmi, manželka Lenka již týden před startem připravuje startovní tašky, vypisuje originální diplomy pro každého, navazuje medaile. Obývák v našem domě tak připomíná jedno velké skladiště materiálu pro naše běžkyně a běžce.

Už jsem nastínil benefity pro závodníky – kovová účastnická medaile a originální diplom pro každého, guláš v ceně startovného po doběhu. Nadstandartně vybavené tři občerstvovačky na trati – minerálka, ionty, coca cola, energy drinky, pivo a nealko pivo na poslední občerstvovačce, banány, jablka, pomeranče, rozinky, sušenky atd. Startovné držíme na minimální výši – 250 Kč při včasném přihlášení do 25. února. Poté zvýšené startovné 350 Kč, je možnost se přihlásit i v den startu. Za příplatek 200 Kč nabízíme funkční tričko s potiskem závodu.

Spolupracujeme dva roky se Sportisimo 1/2Maratonem v Praze a vzájemně se podporujeme, vážíme si spolupráce s největším organizátorem běhů mimo dráhu v ČR, navíc náš závod je 14 dní před Volkswagen 1/2Maratonem, čili i příležitostní test předjarní formy pro závodníky. Členové PIM běžeckého klubu mají navíc snížené startovné 220 Kč, na oplátku všichni účastníci akce mají slevové poukazy na nákupy sportovního vybavení v kamenném obchodě adidas running Prague Marathon Store.

Prezentace je na hřišti v Borku, odvezeme běžkyně a běžce na start do Mšena vlastními autobusy. Z důvodu rozložení zátěže na trať (částečně se pohybujeme v CHKO Kokořínsko a Máchův kraj), startujeme kategorii ženy v 11:30 a muže přesně ve 12 hodin. Máme na startu i partnerské dvojice, vzniká tak motivace navíc, třeba doběhnout svou manželku…

Co závodníci vždy ocení, je naše trasa. Najdou zde totiž vše – delší rovinaté úseky, ale i krátké prudké výběhy či seběhy, celkově je profil mírně zvlněný. Třetinu tvoří asfaltové silnice s minimálním provozem, zbytek lesní a polní cesty. Krásná příroda Kokořínska, pískovcové skály, lesy, rokle, rybníky, prostě balzám pro duši i tělo. Na rozdíl od městských půlmaratonů, kde se dá zaběhnout třeba o něco rychlejší čas, nabízíme zase „něco navíc“ v podobě souznění s přírodou.

A nakonec vyhlašování výsledků závodu: Urychluje nám ho čipová časomíra, vyhlašujeme nejlepší jednotlivce v absolutním pořadí a dle věkových kategorií, soutěž běžeckých dvojic rodič+potomek, klubovou soutěž, kdy hodnotíme tři nejlepší z týmu, canicross (běžec+pes) – omezeno na pět dvojic z důvodu bezpečnosti ostatních závodníků, povinnost mít psa stále na vodítku a odstartovat až na konci početného pole na náměstí ve Mšeně. Po vyhlášení všech kategorií přichází losování všech startovních čísel o velkou uzenou kýtu! Proto doporučujeme neodjíždět před vyhlašováním, vydržet až do konce. Věcné ceny pro vítěze kategorií jsou dle možnosti pořadatele. Další informace najdete na našem webu www.boreckypulmaraton.webnode.cz.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Hunča muž 13.02.2017 13:52:49

Borecký 1/2maraton. Možná jste o něm nikdy neslyšeli, možná ani nevíte, kde přesně se Velký Borek nachází. Začnu tím druhým – leží u Mělníka. A jak vznikl náš závod, který – jak doufáme – 18. března přiláká na pět stovek fandů 21km distance?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.