Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jubilejní brněnské Lužánky přepisovaly traťové rekordy

Jubilejní brněnské Lužánky přepisovaly traťové rekordy
foto: archív závodu Běh Lužánkami

Tomáš Klášterecký | 21.03.2015 | přečteno: 3191×

Běh Lužánkami, tradiční brněnský otvírák vytrvalecké sezony, oslavil letos 70. narozeniny. A na první pohled bylo vidět, že je tento veterán mezi moravskými závody stále ve skvělé formě. Přitáhl na start kvalitní zahraniční běžce a není tedy moc divu, že padaly traťové rekordy. VÝSLEDKY

Závod žen ovládla mistryně Maďarska na 3000 m v hale Zita Kácser, která ve třetím ze čtyř 1600m okruhů utekla slovenské reprezentantce Lubomíře Maníkové a stupňovaným tempem si doběhla pro nový traťový rekord, když ten starý pokořila o dvě sekundy (22:01). Druhá pak doběhla již osamocená Maníková. Na třetím místě radostně dobíhala Eva Filipiová z TJ Šumperk, která se tak stala nejrychlejší českou závodnicí sobotního odpoledne. Za ní pak finišovali čtvrtá Šárka Macháčková (X-AIR Ostrava) a pátá Martina Uvizlová (SK Studenec).

V závodu mužů se nejvíce očekávalo, v jaké formě se představí dva keňští běžci na startu – Hillary Kiptumon Kimaiyo a vítěz loňských Běchovic Henry Kemboi. Otázkou také bylo, zda jim bude sekundovat Jan Kreisinger, který dal přednost pozvánce z Brna před startem na MČR v krosu, nebo některý z výborných maďarských běžců. Již ve druhém z pěti okruhů byly karty rozdány jasně: Kimaiyo šel na rekord, Kemboi byl druhý a Honza Kreisinger se chystal si to rozdat s Koszárem Szoltem o třetí místo.

První jmenovaný nakonec skutečně traťový rekord překonal, když zaběhl čas 22:38. Honza Kreisinger si na maďarského běžce věřil a v posledním okruhu mu bezpečně „cukl“. Doběhl si tak pro třetí místo celkově a první mezi českými závodníky. Při neúčasti širší domáci špičky (kolize s MČR v krosu) se na pomyslnou českou bednu v rámci závodu postavili Petr Lukeš a Filip Ospalý.

Krásné počasí přilákalo do největšího brněnského parku více než tisíc závodníků. Vzhledem k místy užším parkovým cestám bylo logické, že pořadatelé rozdělili hlavní závod mužů a žen vždy do dvou běhů A a B. Do těch se závodníci hlásili nikoli podle věku, jak jsou běžci zpravidla na závodech zvyklí, ale podle výkonnosti, resp. předpokládaného dosaženého času. Společně s mládežnickými kategoriemi se tak závod rozprostřel od rána až do pozdnějšího odpoledne.

Pořadatelé se u příležitosti výročí zaměřili i na doprovodné společenské a kulturní události. Letošní ročník začal psát svou historii již vloni v listopadu, kdy byla slavnostně na brněnské radnici otevřena výstava k 70 letům závodu. Začátkem března pak byla přesunuta přímo do budovy SVC Lužánky, kde je k vidění i v těchto dnech.

Slavnostní charakter mělo rovněž zahájení hlavního závodu mužů, když proběhlo defilé vítězů závodu z minulých let. Dva z nich, Daniel Orálek a Marin Kleibl, závodili i letos a dlužno dodat, že dělali opět čest svým jménům. Na symbolickou startovní čáru se vedle nich dále postavili další skvělí běžci minulosti, které se sluší vyjmenovat: Jaroslav Peter, Miroslav Kaláb, Antonín Kopecký, Pavel Baběrád, Hugo Turza a Jaroslav Peter.

VÝSLEDKY

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tklaster 21.03.2015 22:34:18

Běh Lužánkami, tradiční brněnský otvírák vytrvalecké sezony, oslavil letos 70. narozeniny. A na první pohled bylo vidět, že je tento veterán mezi moravskými závody stále ve skvělé formě. Přitáhl na start kvalitní zahraniční běžce a není tedy moc divu, že padaly traťové rekordy. VÝSLEDKY
Odkaz na článek

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 22.03.2015 12:52:11

Obrubnik cesty neni zed, a tak v Luzankach „rezali zatacky“ i nekteri zavodnici z cela zavodu:

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 02.04.2015 10:25:16

A to je v zatacce? Mi to prijde jako pri rovinnatem useku, kdy jde bezec mimo asfalt, aby si neobouchaval nohy.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 02.04.2015 10:39:18

>> skritek Hugo, 02. 04. 2015 10:25:16

Z cele serie fotografii (dostupne na rajceti) je videt, ze tu zavodnik na 2. miste (=na pozici, kde mu vubec o nic neslo) predbiha skupinu zavodniku bezici po ceste vnitrkem zatacky = po trave.

Jasne, nebyly tam bariery, a „cara neni zed“.

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.