Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Cítíte se na jaře malátní? Možná jste přes zimu vyčerpali ledviny

Cítíte se na jaře malátní? Možná jste přes zimu vyčerpali ledviny
foto: Zdenek Krchák (ilustrační snímek)

Kateřina Kašparová | 16.04.2015 | přečteno: 12393×

Při přechodu ze zimy na jaro dochází ke změně energií, ty začínají stoupat, s nimi může růst i teplota, ale to je proměnlivé a velmi kolísavé. Tudíž tělo reaguje na energie, ale jeho reakce jsou velmi závislé na životním stylu během předchozích ročních období. Teplotní skok je proto pouze jedním z faktorů možné dočasné nepohody, spíše dostaly přes zimu „zabrat“ ledviny.

Pokud se vám nyní při běhu „motá“ hlava, příčin může být několik: (ne)kvalita spánku, nedostatečná strava či naopak jídlo „nad míru“, nesprávný pitný režim a absence odpočinku. Stravujete-li se správně a v zimních měsících více odpočíváte, pocítíte nyní růst energie. Budete mít dostatek energie na více aktivit, budete chtít chodit ven a budete se cítit svěže.

Často se uvádí nedostatek sacharidů. Těch ale není málo, nebo hodně. Sacharidy jsou kvalitní a ty méně kvalitní. Kvalitní hledejme v potravě, kterou je potřeba upravit, např. obiloviny. Oproti tomu potraviny připravené ihned po nákupu ke spotřebě, jako jsou sladkosti, slazené a energetické nápoje, obsahují nekvalitní sacharidy. Sacharidy jsou také v různé formě stravy: tekuté, pevné, pečené, smažené, napařené. K snídani volte spíše tekutější stravu. Na jaře též omezte tuk a více napařujte.

Pokud jste tělo delší dobu zanedbávali, hodně jste sportovali, málo odpočívali a nedávali mu v zimě typ stravy, který potřebuje, vyčerpali jste energii ledvin. Ta vám teď na jaře bude chybět. Jestliže jste se stravovali správně, jedli zahřívací potraviny, jako je např. pohanka, fazole, kořenová zelenina, strava byla déle vařená či pečená nebo smažená, tělo jste šetřili, pak vám bude energie stoupat a tělo se jarní únavy vyvaruje.

A kdy běhat? Bude-li to ráno, využijete vzrůstající energie. Pokud budete běhat večer, je možné, že energie bude méně a večer budete mít problém s usínáním. Záleží také na typu tréninku. Dopoledne se doporučuje spíše rychlejší, večer výklusové tempo. Dle denního biorytmu má však tělo nejlepší předpoklady kolem 17. hodiny, kdy začínají tréninky vrcholových sportovců. Každý by měl poslouchat své tělo. Když se mu nechce ráno, běžte večer, když se nechce večer, běžte následující ráno.

Kateřina Kašparová, www.bjurm.cz