Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Glykogen, tuky, aminokyseliny... Kde se bere energie pro běh?

PORADNA: Glykogen, tuky, aminokyseliny... Kde se bere energie pro běh?
foto: Enervit

komerční prezentace | 30.06.2022 | přečteno: 10561×

Přemýšleli jste už o tom, jaké zdroje energie využívá organizmus při běhu? Kolik máme uložených zásob energie a jak nejlépe je doplňovat? Měli byste, protože doplňování energie je alfou a omegou nejen v případě běhu, ale i dalších vytrvalostních sportů. Znalostí fyziologických pochodů v těle můžete zkrátka hodně získat, proto si v článku povíme víc.

Stejně jako automobil spotřebovává během výkonu palivo v podobě benzínu nebo nafty, i lidský organizmus se hýbe a projevuje svůj život spotřebou určitého typu energie. Zatímco motor automobilu spotřebovává stále jeden druh paliva, který má v nádrži, lidský organizmus má z tohoto pohledu propracovanější systém. Výkon sportovce tak není odkázán pouze na jeden druh energie, ale hned na čtyři. A co je důležité – všechny dokážeme ovlivnit naší stravou.

V základu bychom mohli energetické zdroje rozdělit na ty, které:

máme uloženy v těle,

přijímáme během výkonu.

Oba jsou pro náš výkon klíčové a s oběma je třeba pracovat, chceme-li běhat lépe a mít dostatek energie na celý závod či trénink.

Jaké jsou zdroje energie pro sportovní výkon?

Glykogen

Glykogen je zásobní forma sacharidů a máme ho v těle uložen převážně ve svalech, zhruba čtvrtinu pak v játrech. V poměru k vytrvalostnímu výkonu máme glykogenu v těle velmi omezené množství. Ve vysoké míře se využívá v počátečních fázích výkonu a následně i při vyšších nebo vysokých intenzitách.

Je to i proto, že dostupnost energie z glykogenu je dvakrát rychlejší než z tuků. A protože o spokojenosti s výsledkem i předvedeným výkonem rozhoduje, jak obstojíme ve fyzicky náročných místech tratě, je glykogen jazýčkem na vahách, co se týče kvality našeho výkonu. Mělo by tak být naší snahou mít zásoby glykogenu co nejvyšší, nebo je co nejvíce šetřit.

Velikost zásob glykogenu ovlivníme nejen dlouhodobou trénovaností založenou na pravidelnosti (tímto jsme schopni zvětšit velikost glykogenové „nádrže“), ale z velké míry také správným přístupem k procesu regenerace po výkonu. Tím máme na mysli regeneraci prostřednictvím výživy, kterou ovlivňujeme, kolik do nádrže „načepujeme“ glykogenu před dalším intenzivním výkonem. Proto je proces regenerace naprosto zásadní a regenerační nápoj nerozlučným parťákem každého, kdo to s během myslí vážně.

Tuky uložené v našem těle

V našem organizmu, ať chceme nebo ne, máme uloženo značné množství energie v tucích. Bylo by však chybou se domnívat, že tuky lze „vyždímat“ až na nulu a jsou tudíž téměř neomezeným zdrojem. Nejen že by to ohrozilo naše zdraví, ale především to ani není fyziologicky možné. Jednak platí, že tuky se spalují v ohni sacharidů (glykogenu, což je další důvod, proč jsou jeho zásoby tak důležité), kterých máme v těle omezené množství. A za druhé – přeměna tuků na energii je řízena enzymy, jejichž zásoba rovněž není bezedná.

Co je však určitě potřeba si uvědomit, je skutečnost, že tuk je pro vytrvalce významným energetickým zdrojem a nemožnost využívat ho během výkonu znamená odsoudit se do role poražených či do skupiny závodníků, kteří závod nedokončili. Důvodem je, že bez tuku vám o to rychleji dojde glykogen, který je velmi vzácný a je vhodné s ním šetřit. Proto jsme v článku Co jíst před sportem, aby se vám běželo lépe řešili, jak si neuškodit posledním jídlem před výkonem. Především je třeba se vyvarovat v době dvou hodin do startu všemu sladkému a ideální je přijmout třeba Enervit PRE Sport, který je speciálně vyvinutý pro potřeby organizmu před sportovní aktivitou.

Aminokyseliny

Je všeobecně docela rozšířené, že před výkonem a během dlouhodobých výkonů bychom měli přijímat aminokyseliny (nejčastěji se udávají BCAA, tedy leucin, izoleucin a valin), abychom chránili svalová vlákna. Výzkumy uvádějí, že při výkonech nad 90 minut je až 10 % celkové energie z aminokyselin, což je fyziologický fakt. A nechceme-li, aby tyto aminokyseliny byly z tvrdě nabytých svalových vláken, pak je o mnoho efektivnější „podstrčit“ je energetickému soukolí ve formě právě aminokyselin BCAA.

Energie přijímaná během výkonu

Jedná se o významný zdroj energie, protože jak bylo řečeno výše, zásoby glykogenu v těle jsou omezené, čerpání z tuků pomalé a aminokyseliny nás nespasí. Proto je důležité přijímat ideálně koncentrované zdroje energie speciálně vyvinuté pro běžce a další vytrvalostní sportovce. Tato energie je ve formě sacharidů, o kterých už byla řeč v souvislosti s glykogenem. Když budeme během sportu přijímat vhodné externí zdroje sacharidů, budeme šetřit ty naše stávající, tedy glykogen v naší „nádrži“, pro intenzivní a náročné části trati.

Ideální jsou koncentrované zdroje energie v podobě energetických tablet nebo pro někoho více oblíbených energetických gelů. Na místě je také doplňování tekutin prostřednictvím iontového nápoje, který kromě minerálních látek nabídne i energii v podobě využitelných sacharidů.

Fyziologicky je to v našem případě nastaveno tak, že nikdy nebude lidský organizmus schopen pokrýt energií přijatou z gelů, tablet nebo ionťáku celkovou energii vynaloženou na výkon. Takže předávkování vám rozhodně nehrozí. Ale to, jak důsledně budete dodržovat příjem energie během výkonu, ovlivní:

– šetření glykogenem během výkonu, který nám tak vydrží na delší dobu i pro závěr závodu;

– kvalitu tréninku, který s dostatkem energie bude vydatnější i delší;

– rychlost následné regenerace, a tudíž vaši připravenost na další trénink.

Pomůže i komprese

Z fyziologických zákonitostí je zřejmé, že správná výživa dokáže velmi výrazně ovlivnit naši výkonnost – tělo má díky ní potřebnou energii pro sportovní výkon či následnou regeneraci. A právě fyziologie odpovídá i na otázku, zda si můžeme pomoci ještě jinak. Vzhledem k tomu, že přenos důležitých živin včetně energie probíhá krví, tak samozřejmě platí, že čím rychlejší krevní oběh bude, tím rychlejší bude i zásobování svalových vláken. Proto do světa běhu a sportu obecně promlouvá také komprese.

Kvalitní kompresní podkolenky, návleky nebo kraťasy dokáží naše svaly optimálně stáhnout, čímž dojde ke zmenšení objemu stažené partie a tím i k podpoře rychlejšího oběhu krve. Do svalových partií tak proudí více krve obohacené o kyslík, energii a živiny a současně krevní oběh odvede ze svalů více odpadních látek a metabolitů, čímž je oddalována svalová únava. Navíc komprese chrání sval před vznikem drobným mikrotraumat z intenzivního zatížení, což je její další benefit.

Aby k potřebnému efektu došlo, je potřeba spoléhat na kvalitní kompresní doplňky, které garantují různé tlaky na různých místech a zajistí tak jejich funkčnost. Důležitá je v tomto případě i velikost kompresních návleků, podkolenek nebo kraťasů vycházejících z velikosti vašich svalů. Jen tak může být komprese skutečně účinná a podpořit váš výkon. Doporučit můžeme třeba českou značku ROYAL BAY, která má za sebou vlastní vývojový tým a know-how vycházející z dlouholeté praxe ve zdravotnictví. Přenesení těchto poznatků do sportu je další vaší výhodou pro vás, aby se vám běhalo lépe.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 30.06.2022 19:28:53

Přemýšleli jste už o tom, jaké zdroje energie využívá organizmus při běhu? Kolik máme uložených zásob energie a jak nejlépe je doplňovat? Měli byste, protože doplňování energie je alfou a omegou nejen v případě běhu, ale i dalších vytrvalostních sportů. Znalostí fyziologických pochodů v těle můžete zkrátka hodně získat, proto si v článku povíme víc.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.