Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RADY ZAČÁTEČNÍKŮM: Jak se otestovat

RADY ZAČÁTEČNÍKŮM: Jak se otestovat
foto: Martin Symon

Miloš Škorpil | 29.11.2007 | přečteno: 20449×

Je fajn, když se rozhodnete začít něco dělat pro své zdraví nebo chcete zamakat na své fyzické kondici. Jak máte ale poznat, jak na tom v danou chvíli jste?

Máte minimálně dvě možnosti. První je, že si zajdete na odborné vyšetření ke sportovnímu lékaři, který vám kromě toho, že vás ze všech stran proklepe, provede i zátěžový test. Test spočívá v tom, že na vás přilepí spoustu přísavek, od nichž vedou různé drátky, provede vám klidové EKG a změří počáteční puls a tlak.

Pak se přesunete většinou na rotoped a tam vás nechá zhruba 15 – 20 minut šlapat. Postupně zvyšuje zátěž, měří puls a tlak až do chvíle, kdy se blížíte maximu. Pak vás nechá v klidu došlapat na lehké zátěži. Celé to vyhodnotí a řekne vám, jak si na tom s fyzičkou stojíte a jaké tepové frekvence jsou pro vás ZDRAVÉ.

Toto vyšetření doporučuji všem, ale obzvlášť těm, kteří již mají nějakou srdeční vadu. Čtete dobře, i tito lidé mohou běhat, ale měli by svoje běhání provádět pod dozorem lékaře!

Druhá možnost je test, který se provádí u nás na několika specializovaných pracovištích, např. v Praze na FTVS, v Casri nebo třeba v Brně. Ten spočívá v určení vašich tréninkových zón a vychází ze změření tvorby laktátu ve vašem těle při daném zatížení. Tohle vyšetření je dobré podstoupit, abyste věděli, na jakých tepových frekvencích máte běhat, abyste se právě hned na začátku neodrovnali, resp. během dalšího tréninku váš organizmus zatěžovali tak, aby to bylo pro rozvoj vaší fyzické kondice, ale i vaší sportovní formy, přínosné.

Třetí možností je udělat si Step test:

Step test

Tento test spočívá ve výstupu na bedýnku, případně stoličku u mužů vysokou 50 cm, u žen 40 cm. Našlapujte na bednu následujícím způsobem: Nejprve se postavte jednou nohou na bednu. Vystupujte na ni v rytmu 30 výstupů za minutu tak, aby stále jedna noha zůstávala na bedně. Při výstupu propněte končetiny v kloubech, nepomáhejte si opřením o kolena, ani se ničeho nepřidržujte rukama, na zem došlápněte vždy plným chodidlem vedle bedny. Pravidelně střídejte nohy, abyste oddálili únavu svalů.

Vystupujte tak dlouho, pokud vydržíte, nejdéle však 5 minut. Po 5 minutách vystupování v uvedeném tempu (či jakmile nemůžete dále vystupovat) se posaďte na bednu a ihned si spočítejte TF po dobu 30 sekund (0 – 0,5 minuty po výkonu). Další měření proveďte od 1,0 – 1,5 min po výkonu a 2,0 – 2,5 min. po výkonu.

Výpočet indexu zdatnosti

I = (100 × t) / (∑ TF × 2),

přičemž I je index zdatnosti (bodové ohodnocení),
t je doba vystupování v sekundách,
∑ TF je součet tří 30sekundových hodnot TF,
/ neboli lomítko vyjadřuje podíl obou hodnot.

Body Hodnocení Doporučené pracovní pásmo
Pod 55 velmi nízká zdatnost úplní začátečníci
55 – 64 nízká zdatnost snížení váhy
65 – 79 průměr mírně pokročilí
80 – 89 vyšší zdatnost středně pokročilí
nad 90 velmi vysoká zdatnost středně pokročilí – zkušení borci