Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Premiéru Krkonošského Skymarathonu STRC ovládli Pavlišta a Matrasová

Premiéru Krkonošského Skymarathonu STRC ovládli Pavlišta a Matrasová
foto: STRC, Ladislav Adámek

Salomon Trail Running Cup | 08.08.2015 | přečteno: 3834×

Nejen český běžecký svět našel nové peklo i nebe. První Krkonošský Skymarathon, 47 km s převýšením 2 700 metrů po hřebenech českých velehor, připravil svým vyzyvatelům v rekordní tropické sobotě nepředstavitelná muka. Ale v cíli pak nepopsatelný pocit zadostiučinění z heroického výkonu.

Už kratší verze, nakonec výjimečně také bodovaná do celoročních žebříčků Salomon Trail Running Cupu, stála za to. Šestnáctka s převýšením tisíc metrů, kde „rovinatější“ úsek zabral snad tři kilometry! Od přehrady vzhůru na Harrachovu skálu, pak dolů a podél Jizerky znovu nahoru k Dolním a Horním Mísečkám. A odtud střemhlav dolů.

Podle očekávání tady vládli téměř domácí Ondřej Fejfar a Pavla Zahálková. „Rozhodlo se až někde okolo desátého kilometru, do kopce mi to do té doby tolik nešlo. Znám to tady a musím říct, že tohle bylo skoro nejtěžší, co se tu dalo najít,“ komentoval Fejfar v barvách Inov8 teamu okamžik, kdy setřásl výborně se držícího kozákovského Radima Berku.

Zatímco tihle borci už se mohli chladit mezi kameny v korytu průzračné vody Labe, armáda statečných – často s hůlkami – se smažila na hřebenech. „Jednou jsem vlítnul někde do chaty a vykropil jim tam celou umývárnu,“ hlásil Miloš Kratochvíl z Hvězdy Pardubice. Ten se dopotácel do cíle druhý a posledních pár kilometrů už o sobě nevěděl. Čtvrtý – a první s holemi – Jan Ferdinand Polášek z MFF UK odhadl: „Vypil jsem snad šest litrů vody, pil jsem z každé studánky a pramene.“

To už krokem mířili k cíli dva z favoritů, kteří zabalili, Radoslav Groh a Jan Mrázek. Maratonský šampion Vít Pavlišta z party libereckých Pomalých kluků tady předvedl excelentní výkon. Do cíle doběhl jako z tréninkového výklusu za 4:31 s dvacetiminutovým náskokem! A ke svému představení ještě říkal: „No, nic moc, v druhé půlce jsem do kopců na Stohu i ve Svatém Petru dost chodil. Bral jsem to jako přípravu a na třicátém uvažoval, že to zabalím. Měl jsem nějaké žaludeční problémy. Jenže nechtěl jsem vzdát z prvního místa,“ usmál se vzápětí.

Třetí místo je velkým úspěchem pro dalšího brněnského orientačního běžce Adama Chloupka. „Když první maraton, tak pořádný, ne? Užil jsem si například všechny variace křečí v nohou. Ale mám špatnou zprávu pro trenéry, tyhle závody mě moc baví a rád bych se jim víc věnoval.“ Skoro nepředstavitelně běžela nejlepší žena, máma devítiměsíčních dvojčat, Kateřina Matrasová z Chrástu u Chrudimi. Absolutně pátá za 5:02. Nestihla ji ani vlastní rodina, která za ni vyrazila v chatě U bílého Labe a prošvihla ji o tři minutky…

„Krásný zážitek, šílené kopce na konci, to už jsem ani nechtěla jít. Ale ze začátku jsme byli ve stínu, šlo to. V sebězích jsem ztrácela. Ve výbězích jsem se střídala s Poláškem,“ vyprávěla vítězka Dolní Moravy a „absolventka“ nedávného Zermattského horského maratonu. „Ale tam to bylo běhavější.“

Závod, který byl také součástí Skyrunning Czech series, měl skvělou atmosféru. Na startu se objevilo téměř šest stovek účastníků. V téměř čtyřicetistupňové výhni žilo zázemí na parkovišti u vyprahlé přehrady. Svůj maraton si tady absolvoval i moderátor Josef Melen, ale i desítky fanoušků, kteří ocenili všechny dobíhající. „Lidé na trati nám nabízeli pití, energetické tyčinky i jídlo, bylo to parádní,“ pochvalovali si účastníci.

Salomon Trail Running Cup pokračuje za dva týdny v neděli už tradičním a oblíbeným horským půlmaratonem na Lipně.

Kompletní výsledky a žebříčky seriálu 2015 najdete na www.strc.cz

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

STRC muž 10.08.2015 18:46:47

Nejen český běžecký svět našel nové peklo i nebe. První Krkonošský Skymarathon, 47 km s převýšením 2 700 metrů po hřebenech českých velehor, připravil svým vyzyvatelům v rekordní tropické sobotě nepředstavitelná muka. Ale v cíli pak nepopsatelný pocit zadostiučinění z heroického výkonu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.