Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Zkušený běžec vnímá své tělo, nesbírá jen kilometry

ROZHOVOR: Zkušený běžec vnímá své tělo, nesbírá jen kilometry
foto: Martin Symon

Radek Narovec | 20.11.2015 | přečteno: 12218×

Běžkyně, triatlonistka, matka, sportovní terminologií veteránka, Bájenka. To vše platí o Lucii Goikoetxea z Prahy, jež má za sebou hodně složité roky plné zklamání a nejen sportovních zranění. Snad právě proto si tolik oblíbila vytrvalostní běh, protože je podle ní jednou z cest k poznání sebe sama.

Patříš mezi střední generaci sportujících žen-matek, které začínaly se sportem téměř od nuly. Letos jsi již stála na bedně ve své věkové kategorii na triatlonu TRIPrague. Považuješ se spíše za hobby běžkyni a triatlonistku nebo za závoďačku?

„Jednoznačně hobby. Sice tréninkové hodiny už občas přesahují týdenní hodiny profesionálního vydělávání, ale pořád je to koníček. Závodů se účastním moc ráda, ale je v tom pro mě především sociální prvek – setkání se stejně „postiženými“ lidmi, interakce, společný zážitek. Mám několik kamarádů, se kterými jsme se takto seznámili během závodů a jsme stále v kontaktu.“

Dohodli jsme se, že nebudeme skrývat tvůj věk. Bylo ti již čtyřicet. Jak vnímáš slovo veteránka při označení věkových kategorií na závodech?

„Toto označení se mě nijak osobně nedotýká!!! (smích) Teď vážně – pro mě je veterán člověk, který tomu sportu věnuje v podstatě celý život, má spoustu zkušeností, k tomu tedy taky určitý věk. Když to zvizualizuju, tak si představ tak například šedesátiletého šlachovitého pána, který ti to kdykoliv natře a záda mu vidíš tak maximálně na začátku závodu… Petr Vabroušek má taky zkušeností dost, ale v jeho věku bych ho rozhodně ještě nenazvala veteránem.“ (smích)

Je těžší běhat rychle kratší běhy nebo pomalu ty delší?

„To je dost individuální, pro mě osobně jsou, a vždycky byly, těžší ty rychlejší a kratší. Dokážu se kousnout na vzdálenost, na rychlost už tolik ne. Kromě toho, ze zkušenosti vím, že se rozbíhám tak mezi pátým a osmým kilometrem, takže krátké závody mi nesedí a neběhám je. Výjimku tvoří krátký (sprint) triatlon, kdy se na závěr běží 5 km. Tam jsem totiž už "rozjetá“ z kola, takže mi to nedělá problém."

Jaký je podle tebe rozdíl mezi zkušeným běžcem a tím na začátku?

„Záleží na tom, čemu říkáš zkušený běžec… Zkušeného běžce podle mě formuje kromě naběhaných kilometrů a hodin taky spousta dalších věcí, jako je schopnost vnímat vlastní tělo, vědět, kdy zvolnit, kdy přidat, a taky – umět uznat chybu a poučit se z ní. Jsou běžci, kteří se nepoučí, a ta zkušenost přijde vniveč. Ale v podstatě je rozdíl právě v těch zkušenostech – začínající běžec se tohle všechno teprve učí. Nicméně pokud je vnímavý, tak ten rozdíl dokáže rychle smazat.“

Tvrdíš, že mezi zkušenými běžci je vysoký počet opravdu vřelých a skromných lidí. Čím to je? Souvisí to nějak s bolestmi a útrapami, které vytrvalostní běh a maratony s sebou nesou?

„Ano, taková je moje zkušenost. To tvrzení se ovšem týká vytrvalostních sportovců obecně, nejsou to jen běžci. Důvodem je hlavně psychická náročnost. Člověk je často sám a dlouho a sám se ty útrapy naučí překonávat, naučí se dorozumívat sám se sebou, se svým tělem, se svým duchem. To všechno ho vede k úctě a porozumění k sobě samému, k tomu, co dělá, zároveň ke skromnosti a pokoře. A ti, kteří toho nejvíce dosáhli z hlediska měřítek okolí, bývají ti nejskromnější.“

Čím by si měl podle tebe začátečník projít, aby okusil krásy běhu naplno?

„Všemi ročními obdobími.“

Plné znění rozhovoru naleznete v posledním čísle tištěného Běhej.com.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 20.11.2015 08:13:40

Běžkyně, triatlonistka, matka, sportovní terminologií veteránka, Bájenka. To vše platí o Lucii Goikoetxea z Prahy, jež má za sebou hodně složité roky plné zklamání a nejen sportovních zranění. Snad právě proto si tolik oblíbila vytrvalostní běh, protože je podle ní jednou z cest k poznání sebe sama.
Odkaz na článek

avatar

Poprad

10 km: 0:34:36 (2014)
maraton: 2:40:46 (2015)

runtachykard72 muž 20.11.2015 10:00:53

..skuseny bezec vníma svoje telo , nie len kilometre.Ano­.Beh(aj výkonnostny) je komplex ,súhrn záujmových hodnôt vo vazbe,korektne fungujúcich,len na báze reciprocity,re­ťazovo regujúcich na veškere podnety(či už pozitív alebo negativne)z tejto oblasti.Z dlhodobej perspektívy neexistuje zdrave fungovanie na základe jediného indikátora(na­pr.honba za časmi a orientäcia na časy).Postoje typu""nemám motiváciu""sršia nezrelosťou.Vyz­návať beh znamená entuziazmus vo variabil. smeroch,včetne(šir­ší záber) zdravovedy,teda vzdelávania sa,estétiky(kult tela),zahrňa komplex diferenc cvičení(stret­ching,práca s vlastnou váhou tela,relax.cvi­čenia,cyklo,tu­ristika)kulinár­stvo,stravova­nie.Teda životny štýll a filozófia vnímaná v širšiom kontexte.Vyžaduje si spústy času,ktory človek rád vynaloží,jelikož ho uspokojuje a naplňa jeho potreby .Tam je dlhodobosť a perspektíva.Ne­násilna forma paradoxne so sebou prináša vačšinou aj exalty v podobe rastu výkonu .

Motto: .... A z vlku jsou dnes malamuti a z nočni mury prosty sen. A na ten sen je spolehnutí. Můj bože, to je krásný den.
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 20.11.2015 15:17:13

>> runtachykard72, 20. 11. 2015 10:00:53

Clanek jsem necetla, ale toto je krasne napsano.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Motor České Budějovice

Celkem 258 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:04 (2013)
půlmaraton: 1:23:45 (2015)

Jachym muž 20.11.2015 15:58:51

>> Skritek Hugo, 20. 11. 2015 15:17:13

Souhlasím a s lítostí konstatuji, že do popsané celkové rovnováhy mi hodně chybí.

Motto: "Do what you love and love what you do." Ray Bradbury (1920-2012)
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 20.11.2015 16:52:33

Ten nejzkušenější běžec vnímá nejen své tělo, ale i těla kolem …

Motto: No toto!
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.