Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Všem běžcům čip pod kůži, přejí si tabulkáři behej.com

Všem běžcům čip pod kůži, přejí si tabulkáři behej.com
foto: archív behej.com, zleva Petr Říman a Mirek Hasal

Daniela Havránková | 16.09.2011 | přečteno: 5375×

Šestačtyřicetiletý Mirek Hasal z Berouna již tři roky téměř denně usedá k počítači, aby objevil domácí běžce ve výsledcích domácích i zahraničních závodů. Jemu a kolegovi Petru Římanovi za tu dobu „prošlo rukama“ na dva tisíce výsledkových listin a zapsali 120 tisíc časů více než 30 tisíc běžců. Oba se tak starají o světový unikát – běžecké tabulky a na ně napojený žebříček.

Mirku, kdy a jak vznikl nápad na běžecké tabulky? Měli jste nějaký vzor?

MH: Nápad se zrodil, když vznikal server behej.com. Na konkurenčních stránkách beh.cz, které dnes již neexistují, fungovala databáze českých výkonů v maratonu a na hodinovce. Bývala však aktualizována s velkým zpožděním a neobsahovala zdaleka všechny závody. Napsal jsem jejímu správci, že bych chtěl doplnit jeden za svých maratonů a nedočkal jsem se ani odpovědi, ani doplnění. A tak jsme si řekli, že bychom mohli být lepší, rychlejší a co se týče údajů obsáhlejší.

Kdy se s tabulkami začalo a co všechno bylo třeba nejdřív udělat?

MH: S tabulkami jsme začali v roce 2008. Programátor vytvořil program na vkládání a já jsem si sedl k počítači a seděl u něj asi tři měsíce v kuse. Zpětně jsem vložil maratony a půlmaratony roku 2007, část roku 2008 a tabulky se mohly spustit naostro. Protože bylo jasné, že budeme mít jak české, tak slovenské čtenáře, rozhodli jsme se evidovat i závodníky ze Slovenska. Postupem času jsme začali vkládat i silniční desítky a tehdy se připojil Petr Říman, který je má od té doby na starosti. A mně zůstaly maratony a půlmaratony.

Co přesně práce tabulkáře obnáší?

PŘ: Na konci týdne si podle termínovky vytipuji nejdůležitější závody víkendu, které by měly být vložené nejdříve. Jsou to především žebříčkové a velké závody. Od sobotního poledne sjíždím internet a hledám výsledky. Tady však dochází k prvnímu konfliktu mezi teorií a praxí. Začínám totiž vkládat ne vytipované závody, ale ty, jejichž výsledky najdu. Tahle fáze trvá tak do středy, čtvrtka. Ovšem někteří pořadatelé si dávají pořádně na čas a výsledky zveřejní třeba až po týdnu. A jiní vůbec ne.

A jak je to u zahraničních maratonů?

MH: Tam práce spočívá hlavně ve vyhledávání a prohledávání výsledků podle národnosti závodníků, pokud ji pořadatelé uvedou. A mnohdy nám to vůbec neusnadňují. Například ve výsledcích maratonu v Kodani najdete pouze jména a časy, žádnou národnost či klub, dokonce ani rok narození. To pak mám před sebou seznam pěti tisíc jmen, samý Johanson a Pedersen a v něm hledám česká jména. Mnoho českých a slovenských sběračů maratonů to už ale ví, a tak nám dávají zpětně vědět, kdy, kde a co běželi. A my je pak do tabulek zařadíme.


BĚŽECKÉ TABULKY

BĚŽECKÝ ŽEBŘÍČEK


Při práci na tabulkách se pohybujete ve světě čísel a statistik, který může být pro mnoho lidí poněkud nudný. Máte nějakou „veselou historku z natáčení“?

MH: Předloni jsme se šli s Petrem podívat na start pražského půlmaratonu. Zazněl výstřel, stojíme, koukáme, hledáme známé tváře a dav běží a běží a běží. A když kolem nás závodníci probíhali v jednom kuse už asi 10 minut, tak Petr povídá: „Ty vole, a tohle všechno tam budeme muset vložit!"

Na velké závody s účastí přes 300 běžců máme naštěstí vytvořený program na vkládání, kde stačí odklikávat políčko „vložit“ či „nevložit“. Ale malé závody opravdu vkládáme jméno po jménu.

Takže masové závody jako PIM představují určitou „krizovku“?

MH: Dá se to tak říci. Tam, kde je třeba vložit i několik tisíc běžců, si s Petrem vypomáháme. Prioritou je vložit výsledky co nejdříve, protože i sami běžci to žádají. A tak kolikrát po odběhnutí PIMu vy všichni již uleháte k odpočinku, zatímco my usedáme k počítačům.

PŘ: A fáze klikání bývá někdy dost dlouhá. Třeba u letošního Hervis 1/2Maratonu Praha trvala asi čtyři dny při téměř celodenní práce nás obou. Chtěl bych tedy poprosit závodníky o trpělivost – občas to prostě holt trvá dýl :-)

Jaké jiné obtíže musíte řešit?

MH: Každý, kdo se občas zúčastnil nějakého závodu, ví, jak to chodí. Sami se zapíšete na lísteček nebo si vás někdo zapíše, potom výsledky pořadatel někam přepisuje v elektronické podobě a my se dostaneme až k finální podobě výsledků. A v té může být mnoho nepřesností. Špatně zapsaný ročník, zkomolené příjmení a podobně. Jelikož my přiřazujeme jednotlivé časy běžcům, které již v databázi máme, může takto vzniknout nový závodník, přestože vlastně nový není.

Narazili jste při práci na nějakou hodně velkou zajímavost?

MH: Určitě. Do čela ročních maratonských tabulek se například může dostat i naprostý běžec amatér. Stačí, když si vybere ten správný závod, jakým je třeba maraton v Curychu. Ten startuje 1. ledna v 00:00, tedy jako první v roce. A to nejen v Evropě, dokonce na celém světě!

Změnila se výrazně vaše práce se vznikem žebříčku behej.com, který zahrnuje vybrané domácí závody?

MH: V poslední době jsme do tabulek začali zařazovat i jiné distance než desítku, půlmaraton a maraton, a práce nám tedy trochu přibylo. Už se ale nepotýkáme s tolika technickými problémy, jako když jsme začínali, tak to zatím zvládáme.

PŘ: Přibylo závodů, ale na druhé straně se zlepšila zpětná vazba. Mnoho čtenářů nám svými podněty pomohlo výsledky zpřesnit.

Jak vy sami běháte? Kolik kilometrů měsíčně a pokud závodíte, kde nejraději?

MH: Začal jsem asi před deseti lety, když jsem přestal kouřit a rozhodl se zkusit maraton. Hned v cíli toho prvního jsem věděl, že budou i další a ke dnešnímu dni jich mám 24, kromě Prahy i Košice, New York, Boston či Dubai. Lákají mě i netradiční závody, takže jsem běžel maraton v českobudějo­vických garážích, na ústecké střeše obchodního domu, v německém solném dole 700 metrů pod zemí, nebo ten v Curychu na Silvestra o půlnoci. Můj nejznámější kousek je ale asi maraton v letadle. Mám ho zapsaný i v české knize rekordů jako jediný maraton na světě na palubě letícího letadla, maraton v nejvyšší nadmořské výšce na světě a nakonec jsme zjistili, že je to zřejmě i maraton na dosud nejmenším okruhu (60,89 metrů). Měsíčně běhám okolo 200 kilometrů.

Každý maraton má něco do sebe. Neskutečná divácká kulisa je v New Yorku nebo Bostonu, kamarádská až rodinná atmosféra zase na Kladně a úžasnou přírodou probíháte v Novohradských horách. Tento posledně jmenovaný bych zařadil mezi ty nejhezčí.

PŘ: Snažím se držet měsíční kilometráž kolem dvou stovek. Rád bych víc, ale nestíhám. Většinou jenom vezmu boty a vyběhnu na hodinu na dvě. Na intervaly a rovinky mě moc neužije. Mezi oblíbené závody bych zařadil určitě Silva Nortica Run a Žebráckou 25.

Co děláte v běžném životě a máte nějaké další koníčky?

MH: Již přes 20 let pracuji jako steward u Českých aerolinií, a tak mám možnost i trochu cestovat po světě. Toho jsem samozřejmě nejednou využil také k účasti na nějakém závodě v zahraničí. Občas sednu na kolo, baví mě plavání a in line brusle. A mimo sport je mou zálibou „klování“ výsledků do tabulek.

PŘ: Pracuji v jednom sportovním klubu. Baví mě geocaching, který se s běháním dobře snáší. Jinak jezdím na kole, čtu, nebo chodím na procházky s našimi dvěma psy a to všechno nejraději v Jizerkách, které jsou mou srdeční záležitostí. A rozhodně nesmím zapomenout na dobré jídlo a pití.

Máte s tabulkami nějaké smělé plány, vize?

MH: Naším plánem je vkládat, vkládat a vkládat. A naše vize vypadá tak, že by všichni běžci měli pod kůží čip, všichni pořadatelé by používali stejnou měřící techniku a vše by se do tabulek sypalo automaticky. Viděl bych to tak na rok 2050…


NEPŘEHLÉDNĚTE aneb co vzkazují tabulkáři

Běžcům: Prohlédněte si své výsledky v tabulkách, zkontrolujte, zda vše souhlasí či zda nemáte „dvojníka“. V případě nesrovnalostí nám dejte vědět na tabulky@behej.com a my vše napravíme.

Organizátorům závodů: Výsledky publikujte ideálně v excelu ve formátu pořadí/jméno/příj­mení/klub/ HH:MM:SS. Obzvlášt důležité je, aby byly časové hodnoty oddělené dvojtečkou a zaokrouhlené na celé vteřiny. Jinak je nelze importovat a musí se zadávat ručně. Piště správně jména závodníků a udávejte u nich i klub a rok narození. A výsledky, prosím, zveřejňujte co nejdříve.

Díky moc!

Anketa

Jakou známku udělíte tabulkám behej.com?

1
 
104 hl.
2
 
1 hl.
3
 
0 hl.
4
 
1 hl.
5
 
1 hl.
Celkem hlasovalo 107 uživatelů.

Komentáře (Celkem 17)

Nalezené položky: 18 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 13.09.2011 09:20:47

Šestačtyřicetiletý Mirek Hasal z Berouna již tři roky téměř denně usedá k počítači, aby zkontroloval, zda se někdo z domácích běžců neobjevil ve výsledcích nějakého maratonu či půlmaratonu po světě. Bude to znít neuvěřitelně, ale jemu a jeho kolegovi Petru Římanovi za tu dobu „prošlo rukama“ na dva tisíce výsledkových listin a zapsali 120 tisíc časů více než 30 tisíců běžců. Oba se tak starají o světový unikát – běžecké tabulky a na ně napojený žebříček. Něco podobného existuje jen ve Spojených státech.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 91893 km
Minulý měsíc 338 km
10 km: 0:44:20 (2004)
půlmaraton: 1:37:36 (2004)
maraton: 3:22:25 (2011)

pivas_old muž 13.09.2011 09:38:36

Oběma Vám patří veliký dík za perfektní servis, který pro nás běžce děláte. Ať Vám to dobře běhá.

avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 13.09.2011 10:39:10

Taky děkuju a přeju, ať Vám to oběma dobře běhá a počítá…Číst a hledat v tabulkách mně na behy/behej baví, je to jedna z nejzajímavějších věcí tohohle serveru.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Praha 9

Celkem 5645 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:45 (2009)
půlmaraton: 1:44:24 (2010)
maraton: 4:26:49 (2009)

sanctis muž 13.09.2011 11:02:08

Díky moc za všechno:) miluju statistiky.

avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 13.09.2011 11:22:47

To je práce. Veliké díky a poklona.

Motto: No toto!
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

rRadek muž 13.09.2011 11:31:03

Děkuju!

avatar

Sokolov

Celkem 13617 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:52 (2004)
půlmaraton: 1:31:48 (2004)
maraton: 3:37:28 (2004)

koyama muž 13.09.2011 12:57:37

Občas jsem nějakou tu sportovní statistiku dělal, takže vím, jak náročná ta práce dokáže být. Ovšem v tomhle objemu si jí prakticky nedokážu představit. Tudíž velké díky.

A ještě přidám jedno drobné OT: Jak tak Mirek Hasal vyjmenovával v čem všem byl jeho maratón na palubě letadla jedinečný, napadlo mě, jestli to taky nebyl maratón, při němž běžec absolvoval nejdelší vzdálenost, ač přitom uběhl „jen“ 42,195 km. :-D

Motto: Kdo se odváží, zvítězí.
avatar

Vižina

Celkem 6366 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:15
půlmaraton: 1:41:18 (2012)
maraton: 3:43:24 (2012)

Drk muž 13.09.2011 13:56:06

Díky.

avatar

Praha|Dresden

Celkem 8736,9 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:18 (2009)
půlmaraton: 1:41:37 (2009)
maraton: 3:39:19 (2007)

dees žena 13.09.2011 14:02:21

Rovnez patrim mezi milovniky cisel a statistik, takze tabulky od zacatku vnimam jako velice zasluzny cin :-). Takze klukum diky ! (Jen jeste tak zase neco poradne zabehnout, aby se bylo cim kochat, ale s tim mi holt nikdo nepomuze … :-) )

Motto: Příště poběžíme tu hodinovku rychleji, ať to máme dřív za sebou.
avatar

Velké Meziříčí

Celkem 5063 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:59 (2011)
půlmaraton: 0:00:00 (2018)

drhor muž 13.09.2011 14:30:09

Přijměte můj hluboký obdiv a uznání . Netušil jsem, co ta práce obnáší . Až do dnes . Ještě jednou dík a hodně trpělivosti do dalších let .

Motto: Když už nemůžeš, tak ještě dvakrát můžeš :-)
avatar

Sokolov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:18 (2009)
půlmaraton: 1:38:49 (2009)

Amater muž 13.09.2011 14:55:50

Díky za úžasnou práci, kterou zde odvádíte !!!

avatar

Praha 4

10 km: 0:39:23 (2012)
půlmaraton: 1:28:34 (2012)
maraton: 3:08:00 (2012)

Zdeněk68 muž 13.09.2011 17:13:50

chlapi občas si přepisuji výsledky ze závodů, které nejsou ve výsledcích a když autor není schopen dodržet formát na čas, tak supím – a to dělám jednu tabulku za dva měsíce.

Přeju hodně trpělivosti a věřím, že se to časem organizátoři závodů naučí psát ve správném formátu.

Bez vaší práce by to nebylo ono

PS: na ten inplantovaný čip se hlásím dobrovolně, předpokládám, že budu druhý, že už ho má Petr Kaňovský ;-)

avatar

Praha 5

10 km: 0:43:07 (2013)
půlmaraton: 1:38:46 (2014)
maraton: 3:40:37 (2012)

lp76 muž 13.09.2011 22:52:31

Možná ty čipy nejsou až tak daleko. Dřív se v orienťáku razilo (různě uspořádanýma) špendlíkama do papírový průkazky, teď (už řadu let) má každej (i děti) svůj čip, kterej si v cíli vyčte a hned mu vyjedou mezičasy. A po závodě člověk na netu najde pro srovnání mezičasy všech soupeřů. Pravda, zatím je dáváme na prst, pod kůží mají čipy zatím jen naši psi :)

Motto: Žijme tak, aby naší smrti litoval i majitel pohřebního ústavu.
avatar

Aura: 2920

Exploser muž 14.09.2011 14:48:07

Díky za výbornou práci! Je těžké takové dílo vytvořit, ale ještě těžší udržovat stále aktualizované.

Motto: In God is our trust.
avatar

Praha 9 - Prosek

Celkem 63404,63 km
Minulý měsíc 131,4 km
10 km: 0:35:57 (2001)
půlmaraton: 1:24:16 (2011)
maraton: 3:13:59 (2013)

hf muž 14.09.2011 16:55:29

Kluci, díky moc za skvělou práci. Vím, co to je za mravenční práci pracovat s daty. Od roku 1997 si vedu své treninkové deníky v excelu a též jsem několikrát přepisoval výsledky z papíru do excelu. Pravidelně se snažím zasílat vám výsledky z běhů,kterých jsem se zúčastnil a nenašel je na behej.com. Přeji vám hodně trpělivosti a podpory ze strany běžecké veřejnosti. Ahoj, Honza

Motto: KEEP SMILING
avatar

Celkem 27855 km
Minulý měsíc 88 km
10 km: 0:46:23 (2014)
půlmaraton: 1:43:22 (2014)
maraton: 3:48:23 (2014)

Lenda žena 19.09.2011 11:00:45

Nevím,kam umístit svůj dotaz,tak to zkusím sem. Pročpak nejsou ještě v tabulkách výsledky z Mattoni GP?

Motto: Raduj se ze svého života,je už později,než si myslíš.
avatar

Celkem 19040,59 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:26 (2016)
půlmaraton: 1:40:32 (2016)
maraton: 3:38:43 (2015)

p30etr muž 19.09.2011 11:32:51

Dotaz můžeš napsat na tabulky@behej.com a výsledky nejsou vloženy proto, že ještě nebyly publikovány v podobě, ze které se dají vložit. Jakmile budou uveřejněny min. s datem narození tak se na to vrhnem.

avatar

Celkem 27855 km
Minulý měsíc 88 km
10 km: 0:46:23 (2014)
půlmaraton: 1:43:22 (2014)
maraton: 3:48:23 (2014)

Lenda žena 19.09.2011 12:02:49

Dík za odpověď.Myslela jsem si,že to tak nějak bude.

Motto: Raduj se ze svého života,je už později,než si myslíš.
Nalezené položky: 18 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.