Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Takoví normální hrdinové jsou příběhem lidí, kteří po hrdinství netoužili

Takoví normální hrdinové jsou příběhem lidí, kteří po hrdinství netoužili
foto: Mladá fronta

Josef Smetana | 01.01.2016 | přečteno: 9145×

Ve své nové knize Christopher McDougall, autor bestselleru Born to Run, dokazuje, že má čich na neotřelá témata. Co mají společného staré řecké báje, druhá světová válka a svět moderního sportu? McDougall pojítko zjevně našel.

Na pozadí strhujícího příběhu odporu proti Hitlerově invazi na Krétu se čtenáři otevírá spousta otázek (někdy i odpovědí) s přesahem právě do světa sportu. Takoví normální hrdinové jsou příběhem o lidech, kteří být hrdiny ani nechtěli. Nechali se ale nést svojí přirozeností a hrdinství je pak dostihlo tak nějak samo od sebe.

Kdo by nechtěl být šampionem? Kdo by nechtěl být hrdinou? Podle McDougalla je to snadné. Pro sportovce spoléhající na tvrdý a pravidelný trénink je jedna z nosných myšlenek knihy znepokojující. Trénink je podle ní vlastně zbytečností. „Všechnu sílu, rychlost a ohebnost, kterou potřebujete, už máte. Jen ji musíte osvobodit.“

Kdo se ale pokusil (nejen) ve vytrvalostním sportu o nějaký progres, dobře ví, že tak jednoduché to nebude. Na druhou stranu by takový přístup umožňoval stát se hrdinou (úspěšným sportovcem) opravdu každému. Bez ohledu na míru talentu a tréninkové píle. Příjemné pomyšlení.

Co je podle autora hlavním rysem hrdinství? Překvapivě soucit. „Empatie, jak Řekové věřili, je zdrojem síly. Čím více se poznáte v druhých a napojíte se na jejich trápení, tím lepší máte přístup k vytrvalosti, moudrosti, lstivosti a odhodlání.“

Kniha Born to Run přesvědčila masy lidí, že běhání je vlastně jednoduchým a lidsky přirozeným pohybem vhodným pro každého. V nové knize se autorovi daří čtenáře přinejmenším nahlodat myšlenkou, že nadlidské (nadlimitní) výkony může podávat kdokoli z nás. „Být fit neznamená zvednout ocelovou tyč nebo dokončit Ironmana. Znamená to znovu nalézt naši biologickou podstatu a osvobodit v sobě divocha a zvíře.“

Přirozenost mohou nejen hrdinové doplnit hortou, výživovou bombou ze sedmikrásky, čekanky, řeřichy a šťovíku. I její recept v knize najdete. Některé „objevy“ však kniha líčí až příliš okázale. Ale ono to asi ani jinak nešlo. Podání hrdinských činů ve středomořském hávu převyprávěné americkým žurnalistou zkrátka musí vyznít pompézně. I když u takových pravd, jako té o škodlivosti cukru nebo o chvále pohybu při nízké srdeční frekvenci, by stačilo pouhé sdělení.

Přesto je kniha čtivým příběhem plným odboček v čase i prostoru, které čtenáře nenechávají v klidu. Zdánlivě „neběžecká“ kniha je plná námětů pro trénink, výživu a analýzu vlastního sportovního výkonu. A podobně jako Born to Run umí vnuknout myšlenku vlastního pohybu v podstatě každému. Motivaci, radu nebo příklad najde v knize téměř každý. Talent, netalent. Píle, nepíle.

Autor: Christopher McDougall

Název v originále: Natural Born Heroes

České vydání: Mladá fronta 2015

Hodnocení **** (z celkového počtu 5 hvězdiček)

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jsmetana muž 01.01.2016 20:53:31

Ve své nové knize Christopher McDougall, autor bestselleru Born to Run, dokazuje, že má čich na neotřelá témata. Co mají společného staré řecké báje, druhá světová válka a svět moderního sportu? McDougall pojítko zjevně našel.
Odkaz na článek

avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 02.01.2016 09:44:36

Knihu jsem otvíral s docela velkým očekáváním, možná je to jeden z důvodů, proč mě celkem zklamala. Vůbec nevadí, že to není kniha primárně běžecká, spíš mám pocit roztěkanosti a neucelenosti, zasahuje velmi povrchně do mnoha oborů a rovin, nic ale nedělá pořádně, do hloubky, nic nedotáhne do konce.

Motto: ...kam až?
avatar

ČTBK Iscarex Česká Třebová

10 km: 0:34:14 (2006)
půlmaraton: 1:17:25 (2009)
maraton: 2:54:48 (2008)
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.