Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běžecký kritik

Běžecký kritik

Tereza Rozehnalová | 28.12.2007 | přečteno: 7778×

Všem více či méně pravidelným vyznavačům a milovníkům běhu, joggingu, sprintu a podobných aktivit se na vědomost dává, že se tu objevil obávaný běžecký kritik. A nebude si brát žádné servítky ani s rychlonožkami, ani s vítězi kdejakých pohárů, ani s pomalejšími či dokonce loudavými běžci.

Stále rozdýchávám nečekaný úspěch svého pisálkovství o radostech a strastech svého pobíhání. Vaše komentáře, hodnocení a připomínky mi udržovaly dobrou náladu a mysl v provozu. Možná až přespříliš a tak se na čas odmlčím, abych se svěží a zregenerovaná vrátila. A je na co se těšit. Budu běžecký kritik. 

Něco jsem už uběhla, dokonce i nějaký ten maraton, sice ne ve světovém čase, ale proč taky. Neznám literárního kritika, který by měl Nobelovu cenu za literaturu a ani divadelního kritika s filmovým Oskarem. Dalo by se tedy s trochou odvahy tvrdit, že mám více zkušeností než lecjaký kritik.

V podstatě si nejsem jista, zda vůbec sportovní kritik je. Pokud ne, mám na něj patent. A vám je radno dobře a rychle běhat, precizně klásti pravou a levou nohu vpřed, s dokonalým technickým provedením, v posledním běžeckém outfitu a s úsměvem na rtu. A nemyslete si, že se ztratíte v davu.

Jestli zanedbáte některé tolikráte omílané zásady, rady a doporučení běžeckých odporníků (pardon odborníků), pěkně si o tom přečtete na titulních stránkách denních i nočních výtisků.

Budete si muset zvyknout, že vaše podobizna se bude prát o přednost s momentkami hereckých či skorozpívajících celerbrit (nebo celebrit ?) bez plavek nebo politiků v plavkách.

Jediného možného úniku před všudypřítomným zrakem kritika a následného rozpitvání do posledního svalového či jiného vlákna je možno dosáhnouti po pečlivém prostudování veškeré běžecké dostupné i nedostupné literatury, shlédnout po páté ukázková videa běžeckého stylu a pilně trénovat. Nepřeskakujte stránky žádné brožurky. Může se vám to vymstít, pěkně si na vás smlsnu.

Je proto na pováženou, jaké novoroční předsevzetí si dáte. Pokud s během chcete začít, raději začněte potmě a o samotě v hloubi lesa. A bez čelovky. Sviťte si třeba očima. Pokud jste se již odvážili a tento druh sportu jakž takž zvládáte, buďte ostražití. Kritik nikdy nespí. Omluvy, výmluvy a vysvětlení si nechte pro rodiče, partnery a děti.

Závěrem snad tolik. Díky za rady, nápady a povzbuzení, kterých se mi od vás dostalo. Ne vždy a ne všichni však poznali pokaždé moji nadsázku a ironii. Nikdy to nebylo totiž tak horké ani kritické, vždy ale upřímné a jen „trochu“ přibarvené. 

Teď už mi zbývá jen popřát do nového roku hodně naběhaných či našlapaných kilometrů, ať vás to baví a máte radost sami ze sebe a vždy bezpečný návrat domů.