Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Čas nových rozhodnutí

Čas nových rozhodnutí

Miloš Škorpil | 31.12.2007 | přečteno: 8716×

Je před námi čas nových rozhodnutí. Náš seriál běhání pro začátečníky do toho času krásně zapadá, neboť jednou z věcí, které je důležité udělat, než se pustíte do budování své fyzické kondice, je uvědomit si a jasně si říci: PROČ TO CHCI DĚLAT? Druhá důležitá otázka pak zní: KDE NA TO VEZMU ČAS?

Takže dnešní díl, právě proto, že vychází poslední den v roce, se báječně hodí k tomu, udělat si malou inventuru. Zamyslet se, co chceme, proč to chceme a kde na to vezmeme čas.

První krok  
Najít „ubíječe“ času. Zkuste si jeden týden v půlhodinových intervalech zaznamenat, jakým činnostem se během dne věnujete. Budete překvapeni, kolik času během dne věnujete činnostem, o nichž byste to vůbec neřekli, např. telefonování, sledování televize, čtení novin apod.

Druhý krok 
Určit si dlouhodobé a krátkodobé cíle. Co chci od života? Chci to za deset let, příští rok, za týden nebo dnes večer?

Třetí krok 
Určit si nejbližší cíle pro dnešek a tento týden. Každý den si sedněte a rozmyslete si, co potřebujete dnes a tento týden splnit. Seřaďte si „dnes“ a „tento týden“ do čtyř kategorií (sloupců):

Velmi důležité – Středně důležité – Málo důležité – Odpad
Úkoly v prvním sloupci bychom měli splnit. Ty ve druhém sloupci bychom měli splnit, ale mohou počkat. Třetí sloupec splníme, když nám zbude čas a ve čtvrtém sloupci jsou věci, které jsou vyslovenou ztrátou času.

Čtvrtý krok 
Naplánovat si denní rozvrh. Není to ztráta času. Určete si, kdy je pro vás nejvhodnější jakou činnost udělat. Nezapomeňte na pohyb a relaxaci. Jenom tak zůstanete v pohodě.

Pátý krok  
Provést večerní revizi. Každý večer si ověřte, zda se vám podařilo dodržet plán. Je to skvělý pocit moci si večer říci: „Splnil jsem všechno, co jsem měl.“

K těmto pěti základním krokům se ještě naučte šestý krok – přenést činnost. Když to bude možné, přeneste činnost na někoho jiného. Není horší manažer svého času než ten, který si o sobě myslí, že nikdo to neudělá tak dobře jako on.

Důležitý je sedmý krok – ŘÍCI „NE“. Naučte se odmítnout činnost, která by vás odvedla od plnění vašeho (vašich) prioritních cílů.

A pokud jde o vaše osobní cíle, tak tady je taky jedna malá, ale důležitá rada a to zejména pro slečny, ženy a dámy. Ve stanovení cíle/cílů buďte sobecké a jasně je zaměřte na sebe, svou osobu. Nikdy! Opravdu nikdy je nesměřujte ke svým miláčkům. Není horší cíl než ten, kdy si řeknete, že zhubnete nebo se krásně vytvarujete pro toho svého a on si toho pak, mrcha, vůbec nevšimne. Už určitě víte, jak to končí. Jasně, v cukrárně nebo u řezníka, to podle toho, co vám víc chutná.

Přeji vám v roce 2008 samé krásné, praktické a hlavně naplněné cíle a těším se na vás někde na běžeckých stezkách, běžeckých cirkusech či běžeckých soustředěních.