Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na Veveří to pálilo ostošest, tedy dost přes třicet

Na Veveří to pálilo ostošest, tedy dost přes třicet
foto: Trikam

Běžíme na hrad | 28.08.2017 | přečteno: 2771×

V závěru prázdnin se rozjela druhá polovina sezony seriálu Běžíme na hrad na hradě Veveří. Léto se ještě ani zdaleka nevzdává své vlády a tak všechny běžce a další účastníky potrápily teploty hodně přes třicet stupňů. Většina z návštěvníků si jistě posteskla, že je škoda, že hrad nestojí přímo na pláži brněnské přehrady.

Standardní program zastávek Běžíme na hrad si užilo několik stovek účastníků. Celé dopoledne děti závodily při svých závodech na svahu pod hradem Veveří, který se tyčil přímo nad zázemím a tvořil báječnou kulisu těmto závodům. Opět se běhal i Čtvrtkilák v brnění a popravdě jsme měli strach, aby se odvážní rytíři nepřiškvařili v tom vedru k brnění, které na sebe navlékali. Už od rána probíhala opět i Pohádková cesta, kterou si užívaly děti s pomalovanými obličeji a která tentokrát měla zase trochu náročnější profil k horní bráně hradu.

Po skončení dětských závodů, tentokrát na profilově náročných tratích a po vystoupení skupiny historického šermu Duelanti proběhlo vyhlášení. Start závodů na 5 i 15 km jsme museli tentokrát posunout o pět minut dřív, abychom se stihli vyhnout návštěvníkům Veveří, kteří na hrad připlouvali parníkem. Trochu starostí nám také v rámci celého dopoledne připravil neznámý záškodník, který stihl tentokrát dvakrát přeznačit zadní část tratě na 15 km. Díky průběžně probíhající kontrole se i podruhé nakonec podařilo znační opravit a závodníci tak běželi po trati, kterou jsme jim připravili my a nikoliv neznámý Fantóm. Stále nám zůstává záhadou, proč tohle vlastně někoho baví.

První odpolední trať Pětka s reálnou délkou trati 5 km a se stoupáním zhruba 180m měla přes své celkové převýšení relativně příjemný profil. Začínalo se táhlým volným seběhem k lávce přes brněnskou přehradu. PO přeběhnutí lávky běžci stoupali kolem Junácké louky až na otočku pod oborou. Cestou zpět závodníci až k lávce klesali a po přeběhnutí lávky e siluetou hradu nad sebou obíhali skalní ostroh s hradem zpět k zázemí. Na konci zbytek jejich sil prověřilo závěrečné asi 300m stoupání k hradní bráně. Vítězem závodu se stal Ondřej Brada s časem pod dvacet minut 19:42,6 a vítězkou se stala Klára Šenková za 22:57,6. Na Bouzově druhá Petra Novotná, si tentokrát sice o jedno místo pohoršila, ale stále zůstala na stupních vítězů.

Patnáctka, tedy startovala také o 5 minut dřív již ve14.25. V tu chvíli část týmu bojovala s časem snažila se znovu označit korektně celou trať, což se nakonec včas podařilo. Stejně tak jsme ještě na poslední chvíli doplnili nápoji další občerstvovací stanice na trati, protože teploty spolu s náročným profilem závodu dělaly z Patnáctky opravdu velmi náročnou výzvu. Patnáctka tentokrát měřila 15.150m s pozitivním převýšením zhruba 510m. Tam, kde se závodníci na Pětce vydávali zpět, začínal pro účastníky Patnáctky teprve ten správný profilový očistec. Po přeběhnutí schůdků do obory je čekalo stoupání po „křížové cestě“ až na samotný vrchol tratě. Až na šestém kilometru se trať začala rovnat, v tu chvíli se běžci nacházeli v krásné lesní oboře a pro mnohé z nich to byl opravdu zážitkový běh, jak po závodě přiznávali. Zhruba na osmém kilometru začali prudce sbíhat zpět k brněnské přehradě a po jejím břehu, v závěru i traversem po skalkách nad vodní hladinou se vrátili zpět k lávce pod hradem Veveří. Závěr tratě byl opět již stejný jako s tratí Pětky. V cíli naprostá většina závodníků v odpoledních tropických ztěžka hledala dech a slova. Nicméně výběh podél křížové cesty, průběh oborou a následně i skalní traverz nad přehradou byl zážitkem, o který se dělili všichni v cíli.

Vítězem Patnáctky se stal David Chvastek v čase 1:09:08,2. Vítězkou byla Hana Vejrostová ve skvělém čase 1:15:08, pro kterou to byla premiéra v seriálu Běžíme na hrad. Její výkon ale zaujal především v tom, že v celkovém pořadí i mezi muži doběhla celkově šestá. Michal Kučera byl opět druhý a zdá se, že stříbrné medaile jsou pro něj rezervované. Druhý byl zde totiž i vloni a zároveň také na předchozím závodě na Bouzově. O náročnosti profilu a podmínek hovoří i to, že k druhému místu na Veveří běžel Michal o pět minut déle než na Bouzově.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Bezime na hrad muž 31.08.2017 10:15:11

V závěru prázdnin se rozjela druhá polovina sezony seriálu Běžíme na hrad na hradě Veveří. Léto se ještě ani zdaleka nevzdává své vlády a tak všechny běžce a další účastníky potrápily teploty hodně přes třicet stupňů. Většina z návštěvníků si jistě posteskla, že je škoda, že hrad nestojí přímo na pláži brněnské přehrady.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.