Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Rodinný seriál Běžíme na hrad startuje v květnu na Točníku

Rodinný seriál Běžíme na hrad startuje v květnu na Točníku
foto: Běžíme na hrad

Běžíme na hrad | 09.04.2018 | přečteno: 3658×

Seriál rodinných běhů Běžíme na hrad letos vstoupí do pátého roku. Pro účastníky je připraveno pět zastávek na vybraných českých a moravských hradech: v sobotu 12. května to bude Točník (Středočeský kraj), začátkem června Bouzov (Olomoucký kraj), koncem června Kunětická Hora (Pardubický kraj) a v září Loket (Karlovarský kraj) a nádherné Veveří (Jihomoravský kraj) se jako finále celého seriálu uskuteční začátkem října.

V průběhu celého roku se na jednotlivých závodech seriálu Běžíme na hrad sbírají body do celkového celoročního pořadí. Kromě vítězů v mnoha kategoriích na jednotlivých hradech má tedy seriál i své celkové seriálové vítěze. Jednotlivé lokality a hrady jsou vybírány velmi citlivě a s ohledem na to, aby krajina v okolí hradů nabízela opravdu atraktivní běžecké tratě s krásnými výhledy, kterým povětšinou dominuje samotný hrad. Ten je pak nejen emocionálním, ale i reálným cílem samotných běžeckých závodů. Tratě jsou povětšinou vedené po lesních a polních cestách v kombinaci s asfaltovými úseky. Profily tratí bývají různorodé a na některých hradech jsou tratě kopcovitější (Veveří, Bouzov), na jiných spíše rovinatější (Kunětická hora, Loket). Na prvním z hradů, na Točníku, je trať svým profilem spíše kompromisní.

Na hradě Točník vedou běžecké trasy Pětky (5 km) a Patnáctky (15 km) krásnou přírodou v okolí hradu s báječnými výhledy na oblast Brdských lesů, nebo se siluetou hradu na horizontu. Trať je zvlněná, převážně vedená v terénu na loukách a lesních cestách. Cíl závodu je před hlavní vstupní bránou hradu Točník. Mimo krásné pohledy do okolní krajiny hrad nabízí i velké lákadlo pro děti. Na hradě Točník se nachází mnoho zvířat, v čele se dvěma medvědy režiséra Václava Chaloupka, Agátou a Martinem. S medvědy je spojená i Medvědí naučná stezka s několika tabulemi s informacemi o medvědech a o hradu jako takovém.

Seriál je koncipován pro běžce všech výkonnostních i věkových kategorií. Zaběhat si s námi může opravdu každý. Pokud jste závodnicí či závodníkem s rodinou, kterou často necháváte doma, zatímco vy se ženete na závod, tak potom právě náš seriál přináší skvělé řešení! Program je připraven tak, aby si báječný den užili právě i ti, kteří neběhají, ale svého rodinného závodníka jenom doprovázejí. Kromě fandění mohou využít z řady dalších možností, které logicky s lokalitami hradů souvisí a prožít tak den plný zážitků. Pokud ale nevyhledáváte doprovodný program, chcete si zaběhnout závod a jet domů, nic Vám v tom bránit nebude. Jedná se totiž o reálné běžecké závody, na kterých potkáte i velmi kvalitní závodníky, se kterými budete moci poměřit vaše výkony.

Běžecké tratě zakončené u bran hradu nabízí hned několik tras na výběr. Pro dospělé a mládežníky (10 – 15 let) je připraven závod na 5 km „Pětka“, pro dospělé a juniory (16+) závod na 15 km „Patnáctka“. Pro vaše ratolesti jsou tu Dětské závody, kde mohou závodit děti od 3 do 15 let. Závody pro děti jsou připraveny v různých délkách, odpovídající aktuálnímu věku dětí (100m, 300m, 600m a 1200m).

Ve spolupráci s naším partnerem, Hypoteční bankou, jsme pro vás opět připravili soutěž – Rodinný běh Hypoteční banky. K Rodinnému běhu Hypoteční banky se může přihlásit jakákoliv rodina. Jedinou podmínkou pro registraci do Rodinného běhu je, že alespoň jeden z členů rodiny musí být mladší 15 let (rozhoduje rok, nikoliv datum narození). Každý ze členů rodinného týmu může běžet závod podle svého výběru (Pětku nebo Patnáctku), děti samozřejmě některý z dětských běhů, kde o délce tratě rozhoduje věk. Vyhrává ta rodina, která dosáhne nejlepšího hodnocení určeného jako součet tří nejlepších dosažených pořadí členů týmu. Vítězem se stává ten rodinný tým, který má součet pořadí nejnižší. Pokud dosáhnou rodinné týmy stejného výsledku, rozhoduje o pořadí lepší výsledek nejmladšího člena týmu.

Mimo hlavní běžecké závody seriál Běžíme na hrad nabízí bohatý doprovodný a soutěžní program pro děti, např. Pohádková cesta a pro všechny registrované pak i soutěžní kvíz Tajemství hradu s řadou cen pro vylosované úspěšné luštitele kvízu. V průběhu dne vás zabaví také interaktivní šermířské vystoupení, dětské hry v zázemí závodu a další aktivity.

Druhým rokem bude připravený i speciální závod „Čtvrtkilák v brnění“. Otázka, jak že to ve středověku ti borci vlastně dělali, když celý den trávili v brnění, běhali po bitevním poli a ještě v tom museli válčit, nezůstane nezodpovězena. Každý ze zájemců o odpověď na otázku, si to bude moci sám přímo vyzkoušet na jednom ze závodů Běžíme na hrad. K obléknutí bude k dispozici zhruba 15 kilo železa, do ruky pak přijde halapartna s praporcem a finálně se změří poctivý Čtvrtkilák. Vždy v průběhu každé ze zastávek seriálu a potom i za celý ročník se budou hledat ti nejrychlejší rytíři nebo rytířky. Dobrou zprávou je, že brnění bude jen od pasu nahoru a na hlavě opravdová středověká přilba. Historicky rekord drží Roman Šebrle, který na Točníku zvládl Čvrtkilák za 0:46 min.

Registrovat se je možné na webových stránkách seriálu www.bezimenahrad.cz, kde najdete veškeré aktuální informace o seriálu. Prvních 250 registrovaných na jednotlivých hradech k tratím na 5 km a na 15 km obdrží zdarma seriálové tričko od partnera KILPI s emblémem seriálu. Startovné zahrnuje i zařazení do tomboly, slevu na vstup na hrad pro dospěláky a pro děti do 15 let bude vstup na hrad zcela zdarma, hrací kartu Tajemství hradu, účastnickou medaili pro účastníky Pětky a Patnáctky, občerstvení a další dárky a služby spojené s akcí.

Pro všechny, kteří se budou registrovat s předstihem, bývá připraveno levnější startovné. I letos tomu není jinak. Ještě několik dní je možnost se zaregistrovat na Běžíme na hrad Točník s levnějším startovným, ve čtvrtek 12. 4. 2018 tato možnost vyprší. Pro ostatní hrady seriálu tato výhoda ještě nekončí. Navíc se nyní, při registraci do 12. 4. na kterýkoliv ze závodů, zařadíte do slosování o 10 triček KILPI.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Bezime na hrad muž 09.04.2018 15:46:09

Seriál rodinných běhů Běžíme na hrad letos vstoupí do pátého roku. Pro účastníky je připraveno pět zastávek na vybraných českých a moravských hradech: v sobotu 12. května to bude Točník (Středočeský kraj), začátkem června Bouzov (Olomoucký kraj), koncem června Kunětická Hora (Pardubický kraj) a v září Loket (Karlovarský kraj) a nádherné Veveří (Jihomoravský kraj) se jako finále celého seriálu uskuteční začátkem října.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.