Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pražský maraton vyhrál Američan Galen Rupp, českými mistry Homoláč a Pastorová

Pražský maraton vyhrál Američan Galen Rupp, českými mistry Homoláč a Pastorová
foto: RunCzech

Radek Narovec | 06.05.2018 | přečteno: 9723×

Sympatický americký vytrvalec Galen Rupp si v neděli vylepšil osobní rekord v maratonu a časem 2:06:07 s přehledem vyhrál Volkswagen Maraton Praha a stal se jeho prvním americkým vítězem v historii. Velmi napínavý byl souboj o české tituly – Jirka Homoláč byl jasným favoritem, mezi 30. a 39. km však o vedení přišel, když musel na chvíli závod přerušit a vykonat potřebu. Nakonec Víta Pavlištu opět předehnal.

„Byl to těžký závod. S Etiopanem jsme se dlouho přetahovali a jsem fakt šťastný, že jsem vyhrál. Snažil jsem se zůstávat pozitivní v hlavě, nenechat nic na sobě znát,“ sdílel své dojmy trojnásobný účastník olympijských her Galen Rupp, který nedělní závod „udělal“. Druhý Etiopan Sisay Lemma zaostal skoro minutu, v cíli mu naměřili 2:07:02. Třetí finišoval Keňan Stephen Chemlany Kwelio za 2:09:42.

Velké otazníky visely nad tričkem nového českého šampiona, potažmo nad výsledky MČR, protože Homoláčovo triko rozhodně vypadalo jinak než v dubnu v Pardubicích, kde pro změnu diskvalifikovali Pavlištu za neschválené triko. Tehdy to vyvolalo vlnu diskusí. Zdálo se však, že přísný postup Českého atletického svazu nastolí v tomto pořádek a podobné případy, kdy závodníci běží s logy svých osobních sponzorů v rámci klání o medaile, již nenastanou. Ale nastaly, dokonce se souhlasem svazu!

Je zajímavé, že v Pardubicích při půlmaratonu vyhrál Jirka Homoláč v dresu VSK Univerzita Brno, ale do pražského závodu nastoupil v dresu s logy adidas a Sportisimo, na kterém měl přišpendleno oddílové logo. „Dres na závod jsem konzultoval s atletickým svazem už po pardubickém závodě, abych byl oblečen v souladu s pravidly,“ hájí se Homoláč. „Dnešní dres byl standartně zadán do databáze dresů (na atletickém svazu, pozn.red.) a byl schválen, barevně také odpovídá barvám oddílu,“ dodává česká maratonská jednička.

Naopak Pavlišta tentokrát oblékal opravdu oficiální dres libereckého oddílu. Stanovisko atletického svazu se snažíme získat, zatím jen neoficiálně máme potvrzeno, že „nové“ triko VSK Univerzita Brno bylo opravdu odsouhlaseno vedením české atletiky.

Ať tak či tak, Homoláčovi se nezdařilo ani vylepšit osobní rekord, ani splnit A limit pro účast na srpnovém evropském šampionátu v Berlíně. Jeho nedělní čas 2:20:09 je jeho pátým nejhorším výsledkem kariéry, lépe běžel hned šestkrát. Rovněž Pavlišta si asi přál lepší výsledek než 2:20:30. Třetí Petr Pechek zaběhl 2:22:25.

„Dnes jsem toho zažil opravdu hodně. Prvních pět kilometrů se mi neběželo dobře, pak to šlo lépe, ale asi od desátého jsem začal mít potřebu. I mé tempo kvůli tomu začalo klesat, jak jsem si na 29. km odskočil a mezitím mne Vítek předběhl. Vystartoval jsem za ním a běželo se mi zase dobře. Jenže od 35. jsem měl nohy doslova paralyzované a měl jsem pocit, že už to vůbec nepůjde. A měl nastat další zvrat – při výběhu z Těšnovského tunelu jsem Vítka zase předběhl a do cíle mne dohnal adrenalin,“ popisoval hodně kuriozní průběh mistrovského maratonu Homoláč.

V cíli jsou již i nejlepší české ženy. Při neúčasti Evy Vrabcové Nývltové, která šetří síly na Berlín, vyhrála domácí šampionát Petra Pastorová v čase 2:48:40, další veteránku Ivanu Sekyrovou v závěru překonala Marcela Joglová (2:49:17), sokolovská závodice doběhla třetí za 2:49:51. Celkovou vítězkou se stala Keňanka Kitur Jepkirui (2:24:19).

„Jsem po zranění, nemám toho moc naběháno, takže byl pro mě konec docela těžký. Na půlmaratonu jsem ještě za sebou viděla Ivanu Sekyrovou, ale potom jsem už neviděla nikoho a běžela si podle svého,“ řekla Pastorová na tiskové konferenci.

Z vítězství ve velkém finále Juniorského maratonu se radovalo Sportovní Gymnázium Ludvíka Daňka Brno (2:30:57), jako druhé doběhlo Gymnázium a SOŠ Jilemnice (2:34:01), třetí Gymnázium Příbram (2:35:39).

s přispěním Daniely Havránkové a tiskové zprávy RunCzechu

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 06.05.2018 11:46:09

Sympatický americký vytrvalec Galen Rupp si v neděli vylepšil osobní rekord v maratonu a časem 2:06:07 s přehledem vyhrál Volkswagen Maraton Praha a stal se jeho prvním americkým vítězem v historii. Velmi napínavý byl souboj o české tituly – Jirka Homoláč byl jasným favoritem, mezi 30. a 39. km však o vedení přišel, aby chytil druhý dech a Víta Pavlištu opět předehnal. Velký otazník však zůstává nad výsledky MČR, protože Homoláčovo triko rozhodně vypadalo jinak než v dubnu v Pardubicích, kde pro změnu diskvalifikovali Pavlištu. CHYSTÁME PODROBNOSTI
Odkaz na článek

avatar

10 km: 0:53:39 (2015)
půlmaraton: 1:56:00 (2015)

gilwen77 žena 06.05.2018 15:24:47

Jestli won nakonec neběžel woblečenej ve standartě :-P

avatar

Celkem 10 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:31 (2024)
půlmaraton: 1:24:58 (2023)
maraton: 3:26:43 (2022)

Meescha muž 06.05.2018 17:56:00

Za mě dobrý závod a jsem rád, jak to dopadlo celkově i mezi českými muži. Rupp měl skvěle natrénováno na Boston, viděl jsem i nějaký ten trénink na videu a pak to vše odneslo počasí. Je dobře, že zkusil Prahu a udělal si výborný osobák. Navíc porazit všechny Afričany, to se počítá! No a že se neflákal asi dobře dokládá šavle v cíli. Jinak zábavné bylo jeho cucání houbičky, nevěřil jsem vlastním očím. Tito špičkoví atleti si mnohdy hlídají, aby dostali vlastní pití a on si v závěru vezme houbičku na osvěžení, kterou kdoví v čem máchali a vycucne ji. :-)

No a Jirka parádně zabojoval, ještě Běchovice (nevím, jestli se na ně chystá) a má mistrovskou tříkorunu. Jestli si nepořešil dres, to uvidíme, jednalo by se o hloupou chybu v souvislosti s MČR v půlmaratonu, kdy se tahle záležitost důkladně probírala. Věřím, že měl dres nahlášený, z takového titulu by Vítek Pavlišta asi ani velkou radost neměl…

avatar

Praha

10 km: 0:29:57 (1992)

Trepifajxl muž 10.05.2018 21:49:18

ještě to tu nezaznělo, takže já bych chtěl pogratulovat Evženovi k dosažení času 3:09

Motto: není důležité zúčastnit se, ale vyhrát!
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.