Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Letošní Volkswagen Maraton Praha se přesouvá na květen 2022

Letošní Volkswagen Maraton Praha se přesouvá na květen 2022
foto: Zdenek Krchák

RunCzech   | 23.08.2021 | přečteno: 5331×

Vzhledem k aktuálním pandemickým omezením a celkové zdravotní situaci v zemi se RunCzech rozhodl zrušit Volkswagen Maraton Praha plánovaný na 10. října 2021. Rozhodnutí bylo konzultováno se zástupci Hlavního města Praha a Českým atletickým svazem, následně byli informování i dalších zainteresovaní partneři a instituce.

„Navzdory všem našim předchozím úspěchům nemůžeme za tým RunCzech za aktuálně platných covidových opatření garantovat vysokou kvalitu, bezpečnost a bezproblémovou organizaci závodu s účastí nad 3 000 běžců,“ vysvětluje Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech.

Na sportovních akcích jako je Volkswagen Maraton Praha a dm Rodinný běh se sejde najednou až 18 000 osob. Aktuálně platné vládní pandemické restrikce pro organizátory znamenají například startování ve vlnách, nařizují kontrolu testování či očkování všech účastníků, dodržování bezpečné vzdálenosti pak limituje i technické zázemí. V kombinaci s nemožností plánovat dopředu produkci a zajištění infrastruktury služeb tak nelze zaručit nezbytnou úroveň závodů očekávanou od RunCzech. Restart všech pražských závodů je naplánován na jejich tradiční termíny v roce 2022, přičemž v té době vyšší míra proočkování konečně umožní organizování hromadných sportovních akcí. Do té doby – letos v září a říjnu – je tým RunCzech odhodlán uspořádat další dva „EuroHeroes půlmaratony“ v Ústí nad Labem a v Českých Budějovicích, a rovněž Mattoni Liberec Nature Run, každý však organizačně zvládnutelném limitu 3 000 účastníků.

Všem běžcům zaregistrovaným pro Volkswagen Maraton Praha, kteří zaplatili startovné, organizátoři dávají k dispozici možnost buď převést svou registraci do roku 2022, nebo získat voucher ve stejné hodnotě v e-shopu All Runners Are Beautiful, či věnovat svoji částku sociálnímu projektu „Pryč ze židle!“ pro studenty, který pomáhá motivovat mládež k pohybu a zlepšovat sportovní zařízení na středních školách.

„Již od června 2020 jsme úspěšně přicházeli s nejnáročnějšími a originálními přístupy, jak bezpečně organizovat hromadné sportovní akce při dodržení protiepidemických opatření,“ uvádí Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech. Profesionální i rekreační běžci po celé zemi tak dostali příležitost zaběhat si třeba na letištích, v nejstarším pivovaru republiky nebo v Chráněné krajinné oblasti v Liberci. Organizátoři z RunCzech také upravili dálkové tratě na dráhu, konkrétně na ovál, a podařilo se tam dosáhnout světového rekordu. Podle Capalba se dokonce podařilo uspořádat Volkswagen Maraton Praha věnovaný pouze profesionálním sportovcům, jež zároveň hostil mistrovství ČR v maratonu, a umožnil tak našim nejlepším dálkovým běžcům odletět do olympijského Tokia.

„Také jsme představili "The Battle of the Teams“, revoluční koncept pro zatraktivnění maratonu. Vytvořili jsme rovněž několik digitálních platforem, které udržovaly motivaci a aktivitu všech běžců, a to v době kompletních uzávěr. K dnešku jsme i přes komplikace uspořádali tři závody „EuroHeroes“, které spojily více než 10 000 účastníků ve třech různých městech a termínech," dodává prezident RunCzech Carlo Capalbo.

„Nemožnost uspořádat Volkswagen Maraton Praha těžce postihuje nejen pořadatele, ale zároveň i naši společnou snahu o udržení společnosti ve zdravé kondici. Hlavní město Praha podporuje celou RunCzech komunitu a je odhodláno podporovat fyzickou i psychickou zdatnost příštích generací. Všichni si přejeme co nejdříve vidět pražské ulice plné aktivních lidí,“ komentuje situaci kolem zrušeného ročníku Vít Šimral, radní města Prahy zodpovědný za vzdělání a sport.

Prezident Českého atletického svazu Libor Varhaník vyjádřil svoji podporu projektu: „Sport již mnohokrát dokázal, jak důležitý může být pro lidské zdraví. Přináší nám spoustu radosti, emocí a osobních úspěchů. Především, když se ho lidé sami pravidelně aktivně účastní. A to je i důvod, proč všichni trpíme, když je zrušen závod, jehož se účastní tisíce běžců. S týmem RunCzech sdílíme stejné výzvy dneška, a proto stojíme bok po boku ve snaze přinést krásu atletiky mezi lidi, tedy tam kam patří.“

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 23.08.2021 17:14:38

Vzhledem k aktuálním pandemickým omezením a celkové zdravotní situaci v zemi se RunCzech rozhodl zrušit Volkswagen Maraton Praha plánovaný na 10. října 2021. Rozhodnutí bylo konzultováno se zástupci Hlavního města Praha a Českým atletickým svazem, následně byli informování i dalších zainteresovaní partneři a instituce.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.