Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Maraton Praha ovládl Keňan Mutiso, nejrychlejšími Čechy Pavlišta a Stewartová

Maraton Praha ovládl Keňan Mutiso, nejrychlejšími Čechy Pavlišta a Stewartová
foto: RunCzech

RunCzech   | 07.05.2023 | přečteno: 2376×

V letošním ročníku Maratonu Praha byl nejrychlejší Keňan Alexander Mutiso s časem 2:05:09. Na druhém místě skončil Etiopan Sisay Lemma a třetí byl Keňan Philemon Rono. Čtvrtý domácí titul získal Vít Pavlišta, který zaběhl pod dvě hodiny a dvacet minut a zástupci Osaka Marathonu mu předali Friendship Cup. Nejrychlejší Češkou v cíli byla Moira Stewartová, která časem 2:31:52 nakonec nesplnila limit pro mistrovství světa.

„Jsem velmi spokojený, že jsem překonal traťový rekord. To byl můj cíl. Poslední kilometry byly ale těžké,“ prohlásil Mutiso, který byl součástí týmu Skupiny ČEZ v rámci projektu Battle of the Teams. Mezi ženami jednoznačně vládla Etiopanka Edesa Workenesh časem 2:20:42.

Letos se startovalo oproti minulým ročníkům z Václavského náměstí, kolem 10 tisíc běžců vyrazilo do závodu z ulice Na Příkopě. Ke Karlovu mostu se dostával dav později a ze druhé strany. Už potřetí slavný maraton ozdobil projekt Battle of the Teams, do kterého se zapojilo pět týmů – Generali Česká pojišťovna, Skupina ČEZ, Mattoni, Letiště Praha a také Rohlik.cz.

Před 25. kilometrem se utrhla od zbytku startovního pole trojice: Etiopan Sisay Lemma, Keňan Alexander Mutiso a peacemaker z Keni Stephen Kiprop. Ten se od favorizované dvojice oddělil po třicátém kilometru. Na 38. kilometru měli vedoucí běžci náskok skoro padesáti vteřin. Pak se však Keňan Mutiso utrhl od svého konkurenta a náskok pak jen navyšoval. „Byla to má strategie, protože jsem chtěl do cíle běžet sám. Nejsem silný v těch závěrečných sprintech, kdy si může stát cokoliv. Jsem rád, že to vyšlo,“ dodal Mutiso, který v minulém roce při svém maratonském debutu ve Valencii zaběhl čas 2:03:29.

V letošním roce překonal Mutiso na Maratonu Praha svého krajana Eliud Kiptanui, jenž v roce 2010 zaběhl 2:05:39. V cíli měl náskok minutu a sedmnáct vteřin a po skvělém výkonu drží traťový rekord právě on. Takový plán měla také Etiopanka Edesa Workenesh, která chtěla běžet pod dvě hodiny a devatenáct minut. „Podmínky a počasí byly skvělé, také běh byl v pořádku. Jenže mě po druhé polovině začalo píchat na levé straně, pak už to bylo komplikované,“ popsala Workenesh z týmu Mattoni.

Domácí titul získal po parádní výkonu Vít Pavlišta, v cíli byl v čase 2:19:14. „Je to nečekané a nejcennější zlato, zapadlo to všechno ideálně do sebe. Do 30. kilometru jsem to hladil, pak už to trochu bolelo. Atmosféra byla fantastická jako vždycky,“ dodal Pavlišta z týmu Mattoni. „Já mám tuhle trať velmi rád, nevadily mi změny, které se provedly.“ Na druhém místě doběhl Ondřej Fejfar z týmu Letiště Praha a třetí byl Yann Havlena.

České prvenství v ženách vybojovala Moira Stewartová, která tak získala svůj první domácí titul v maratonu. „To je skvělé, ale čas mohl být lepší, což mě trochu mrzí. Ve druhé části jsem měla krizi, nohy jsem začala trochu vláčet, byla jsem ráda, že jsem nezakopla, měla jsem mžitky. Poslední kilometry byly nekonečné,“ dodala Stewartová z týmu Rohlik.cz. Druhá domácí závodnice byla spokojená, Barbora Macurová vylepšila časem 2:35:25 svůj osobní rekord o deset minut. Třetí skončila Eva Filipiová.

Nová mistryně republiky v maratonu Moira Stewartová doběhla letošní pražský maraton v čase 2:31:54. “S časem spokojená nejsem, ale nějak moc to neřeším. Myslím, že to asi odpovídá krkolomné přípravě,” vysvětluje Stewartová s tím, že během přípravy měla kvůli zdravotním problémům výpadky.

“První půlka byla super, ale potom přišla krize. Chyběl mi objem naběhaných kilometrů v přípravě, takže jsem na tom ztroskotala,” pokračuje sedmadvacetiletá česká rekordmanka na půlmaratonské trati a také v běhu na 10 000 metrů na dráze.

Sama přiznává, že v Praze byla tentokrát za svým maximem daleko. “Možná kdybych začala volněji, tak bych v závěru nevyhnila. Posledních pět kilometrů bylo pro mě nejtěžších, byla jsem ráda, že vůbec stojím a dokážu běžet, protože jsem měla gumové nohy a přestala jsem je cítit. Po doběhu mi lidi říkali, že jsem úplně zelená, takže to asi nebyl úplně můj nejlepší závod.”

A jak je spokojený s výkonem Stewartové trenér Václav Janoušek? “Jsem rád, že se Moiře povedl hlavní úkol, což bylo vyhrát mistrovství republiky. Nastavené tempo se Moiře dařilo držet do 25. kilometru, ale potom se bohužel projevily tréninkové výpadky v posledních měsících,” vysvětluje Janoušek.

“Každopádně zaběhla velice solidní čas a díky bonifikačním bodům poskočí v celosvětovém žebříčku,” dodává trenér klubu Spartak Praha 4.

A co plánuje elitní česká vytrvalkyně na silnici do konce roku? “Teď se soustředím na půlmaraton, abych zvládla zaběhnout limit na MS. To je teď pro mě největší výzva a cíl. Věřím, že do konce roku ještě zvládnu jeden maraton. Pokukuju po Valencii, kde se běží na začátku prosince,” dodává Stewartová.

Na start dorazil také prezident republiky Petr Pavel, který oficiálně odstartoval 27. ročník Maratonu Praha. Vydržel až do konečného proběhnutí celého davu. „Každý, kdo se postavil na start, má u mě obrovský respekt. Sportovní akce tohoto druhu jsou obrovskou příležitostí, jak ukázat naši zemi světu v tom nejlepším světle,“ prohlásil prezident Pavel, který sport, fyzickou zdatnost a pohyb chce z této pozice podporovat. „Považoval jsem vždycky sportovní aktivity za něco příjemného, ale také důležitého, aby se člověk udržoval v kondici nejenom fyzické, ale i psychické. Jestli budeme v životě spokojeni, záleží také dost na tom, zda se budeme v průběhu života hýbat.“

Maraton Praha není jen vrcholnou běžeckou událostí roku. Už v sobotu přilákal do pražské Stromovky tisíce sportovců všech věkových kategorií běh pro celé rodiny – dm rodinná míle. Na start na pražském Výstavišti v Holešovicích se postavilo dva a půl tisíce sportovců. „Jsem přesvědčený, že právě takové akce mohou vybudit rodiny s dětmi k pohybu a ke sportu. Včera si to vyzkoušeli ve Stromovce, dneska viděli, jak to dělají ti lepší,“ prohlásil prezident Pavel.

Ve třetím ročníku Battle of the Teams dominovala po sečtení všech bodů Skupina ČEZ. Rozhodly o tom výkony jak profesionálních běžců na Prague International Marathon, tak časy z řad účastníků veřejnosti. Na druhém místě skončil tým Prague Airport a třetí byla Generali Česká pojišťovna. Další umístění bral tým Mattoni a Rohlik.cz. „Letos jsme měli více než dvojnásobný zájem od lidí se zapojit do Battle of the Teams, což nás těší. V královské individuální disciplíně mohou všichni zažít kouzlo týmového sportu,“ prohlásil Carlo Capalbo, šéf organizačního výboru RunCzech.

Dvojnásobný triumf si v letošním roce připsal tým Skupiny ČEZ. V jeho barvách doběhl na maratonu nejrychleji Keňan Alexander Mutiso, který časem 2:05:09 vylepšil traťový rekord. A po součtu všech bodů se mohl radovat celý tým, jenž byl složený ze čtyř profesionálních atletů a z dalších běžců z řad veřejnosti. Kapitánem byla Kateřina Neumannová, olympijská vítězka v běhu na lyžích. Ta se rovněž vrcholu běžeckých akcí v Česku účastnila osobně.

„Je to moc hezký projekt, líbí se mi ten týmový rozměr. Sice se na maraton nechystám, ale v brzké době si ráda zaběhnu závod na deset kilometrů. Inspirovalo mě to,“ prohlásila Neumannová. Tým Skupiny ČEZ získal v elitní kategorii celkem 4788 bodů a byl první v pořadí. Jeho dalšími členy byl Jiří Homoláč, Japonec Yuma Hattori nebo Pamela Rotich z Keni. Všichni tak dopomohli nadačnímu fondu Veroniky Kašákové, který se zaměřuje na mladé lidi z dětských domovů.

Na druhém místě se umístil tým Prague Airport, jehož kapitánem byl Jiří Ježek, paralympijský vítěz. Právě za něj běžel druhý v celkovém pořadí – Etiopan Sisay Lemma. Třetí skončila Generali Česká pojišťovna, kde byl kapitánem Ondřej Moravec. Ten se během Prague International Marathon hecoval se slavným lezcem Adamem Ondrou. „Říkali jsme si v cíli, že by bylo lepší to běžet. Tak třeba v příštím roce,“ dodal s úsměvem biatlonista Moravec.

Loňský vítěz Generali Česká pojišťovna měla po sečtení celkem 4487 bodů. Na čtvrtém místě pak byl tým Mattoni, kde se stal kapitánem Jiří Prskavec – olympijský vítěz ve vodním slalomu. Zároveň za tyto barvy běžel Vít Pavlišta, letošní nejlepší český maratonec. Na posledním místě skončil tým Rohlik.cz s Adamem Ondrou. V barvách potravinového e-shopu běžela Moira Stewartová, která se poprvé stala nejlepší českou běžkyní v maratonu. Běžec z řad veřejnosti obdržel stejně jako profesionál prize money.

Vyhlášení vítěze Battle of the Teams předcházelo uvítání japonského velvyslance pana Hideo Suzukiho a předání trofeje Friendship Cup, který symbolizuje spolupráci mezi Osaka Marathonem a Prague International Marathon.

Výsledky muži

Výsledky ženy

S přispěním tiskové zprávy Sportegy

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 07.05.2023 20:01:26

V letošním ročníku Maratonu Praha byl nejrychlejší Keňan Alexander Mutiso s časem 2:05:09. Na druhém místě skončil Etiopan Sisay Lemma a třetí byl Keňan Philemon Rono. Čtvrtý domácí titul získal Vít Pavlišta, který zaběhl pod dvě hodiny a dvacet minut a zástupci Osaka Marathonu mu předali Friendship Cup. Nejrychlejší Češkou v cíli byla Moira Stewartová, která časem 2:31:52 nakonec nesplnila limit pro mistrovství světa.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.