Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Životní úspěch Jirky Čípy! První stovka a hned bedna na ceněném CCC

Životní úspěch Jirky Čípy! První stovka a hned bedna na ceněném CCC
foto: UTMB

behej.com | 30.08.2019 | přečteno: 9233×

Takový úspěch asi nečekal nikdo! Český skyrunner Jirka Čípa překvapil nádherným třetím místem na CCC, 101 km dlouhém závodě v rámci slavné UTMB! Žádný český běžec nedokázal v horách to, co v sobotu rychlík z Bystrého u Poličky! A dokonce to vypadalo, že si odveze ještě další cenný skalp, druhého Francouze Thibauta Garriviera měl v klesání do Chamonix téměř na dohled!

Podle očekávání vyhrál Španěl Luis Alberto Hernando, který se do čela dostal už na 40. kilometru a v cíli se mu čas zastavil na hodnotě 10:28:49, což dává průměrné tempo 9,47 km/h. Jen připomeneme, že CCC měří 101 km a celkem v okolí Mont Blancu nastoupáte přes 6100 metrů!

Čípa byl na první kontrole až třináctý, pak ale začal stahovat jednoho borce za druhým. Dostal se na pátou příčku, pak jej ale tři soupeři předběhli. Nic, co by dnes v životní formě běžícího českého horala mělo rozhodit! Zhruba v polovině závodu ve stoupání k jezeru Champex-Lac se vyšvihl na třetí příčku a tam vydržel až do cíle.

A přitom nechybělo málo a veškerá snaha přišla vniveč! Na 70. km málem minul odbočku, a dokonce i televizní komentátoři – ti jej překřtili na Žiriho Sipu – trnuli, aby správně odbočil. To se mu nakonec za pomoci fanoušků podařilo. Do cíle doběhl sice špinavý a lehce potlučený, zato velmi spokojený. Vždyť za sebou nechal mimo jiné druhého muže letošního Lavareda, Jiashenga Shena!

Čas v cíli: 10:42:25, jen tři a půl minuty za druhým Francouzem. Další zástupce českého Salomonu Jirka Petr odstoupil pro svalové bolesti na 55. kilometru, stejně tak nedokončil jeden z velkých favoritů Marco de Gasperi, starý známý z letošního Peruna.

V cíli si Čípa užíval ovací tisíců fandů, kteří tradičně vytvořili špalíry podél trati. A mohl rozdávat první rozhovory: „To je sen! Jsem šťastný za všechny české běžce. Nikdy jsem neběžel víc než 80 km, ale cítil jsem, že to prostě musím dát. Jsem moc rád, že jsem to dnes vybojoval nejen za sebe, ale i za Českou republiku. I v Česku se může zrodit úspěch!“ byl v cíli dojatý aktuálně nejlepší český horský závodník.

34letý rodák z Bystrého u Poličky je v současnosti navíc patrně nejvšestranějším běžcem v Česku a na svém kontě má dokonce i jednu ironmanskou čárku. Ještě že ve svých 27 letech ukončil kariéru fotbalisty a dal se na běhání!

V ženách zvítězila Nizozemka Ragna Debats (12:10:33) před Američankou Amandou Basham a Francouzkou Camille Bruyas.

V cíli jsou i vedoucí závodníci nejslavnějšího z balíku závodů UTMB, který byl odstartován v pátek. Vyhrál Španěl Pau Capell, vítěz TDS 2016 (20:19:07), plných 50 minut za ním skončil Francouz Xavier Thevenard a z třetí příčky se radoval Scott Hawker z Nového Zélandu. Ženám jasně vévodila Američanka Courtney Dauwalter.

Online výsledky: https://utmb.livetrail.net/teteCourse.php

s přispěním Mirka Píštěka a Radka Narovce

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

MirekCek muž 30.08.2019 19:48:25

Takový úspěch asi nečekal nikdo! Český skyrunner Jirka Čípa překvapil nádherným třetím místem na CCC, 101 km dlouhém závodě v rámci slavné UTMB! A dokonce to vypadalo, že si odveze ještě další cenný skalp, druhého Francouze Thibauta Garriviera měl v klesání do Chamonix téměř na dohled!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.