Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Olympijský sen: Jasná nejistota

Olympijský sen: Jasná nejistota

Veronika Brychcínová | 14.04.2008 | přečteno: 9752×

Zbývá již necelý měsíc. 11. 5. 2008 startuje Pražský maraton. Závod, při němž se Veronika Brychcínová chce pokusit o překonání kvalifikačního limitu pro Olympijské hry v Pekingu. Zdá se, že její trénink, který dosud probíhal hladce, narušilo aprílové počasí. Po jasné obloze přichází oblačno a déšť. Přejme Veronice, aby u rychlého střídání počasí zůstalo a déšť opět rychle vystřídala jasná obloha a slunce.


Poslední den jednoho z nejnáročnějšího tréninkového cyklu se shodoval se dnem Pražského půlmaratonu. Původně měl být tenhle cyklus odtrénovaný na Šumavě, ale vytrvalost letošní zimy a sněhu to nedovolila.

Tu sobotu jsem tedy odtrénovala závěrečný trénink brzy dopoledne na svých domácích trasách a vyrazila nasát atmosféru Pražského půlmaratonu a potleskem podpořit známé i neznámé běžce a běžkyně. Bylo krásně a výjevy z trati byly úžasné, ať už šlo o běžce s časy málo přes hodinu nebo se blížily dvěma. Pohled na běžící zástupy lidí, kde každá tvář odkrývá malinký kousek velkého příběhu, mě vždycky fascinoval a nebylo tomu jinak ani tentokrát. 

Opojená atmosférou jsem pak vyrazila domů. Nedošla jsem moc daleko od cíle půlmaratonu, když mi při chůzi projela náhlá bolest holenním svalem. Následoval den volna a tak se podařilo bolesti se úplně zbavit a začít další tréninkový cyklus. Třetí den se ale znovu bez varování bolest vrátila při tréninku a to mělo za následek docela zajímavý zážitek. Zrovna jsem totiž byla těsně za polovinou třicetikilome­trového okruhu. Za chvíli už běh skutečně nebyl možný a tak jsem s vědomím, že mám před sebou nějakých třináct kilometrů, neochotně přešla do chůze. Ale bylo hezky, takže jsem si říkala, že malá procházka mi neuškodí. Aprílové počasí ale během pár minut jasnou oblohu úplně zatemnilo a začalo pršet. Při běhu člověku déšť nevadí, protože si pohybem udržuje potřebnou teplotu těla. V chůzi mi to moc nešlo, a tak jsem se snažila přidat do kroku, protože jsem cítila, jak postupně „chladnu“. Cesta vedla kolem řeky. Na jejím druhém břehu by bylo možné si „výlet“ o pár kilometrů zkrátit. Po deseti kilometrech tedy prosím převozníka, jestli by mě za dobré slovo nepřevezl. Převozník s krásným pruhovaným trikem si došel pro stylovou „námořnickou“ čepku a pršiplášť a převáží mě na druhý břeh. Pak už chytám autobus a – přiznám se, že na černo, dojíždím k zaparkovanému autu a můžu vyrazit domů. Tam se dlouho prohřívám v horké vaně a už je mi jasné, že bez nachlazení z toho nevyklouznu. Mnohem nepříjemnější je ale v té době už trvalá bolest holenního svalu. 

Od té doby uplynulo čtrnáct dní. Během nich se s pomocí konzultací snažím přijít na to, jak se dát co možná nejrychleji „do kupy“ a běžecký trénink bylo nutné bohužel vysadit. Mezitím jsem se stala bazénovým štamgastem a plaváním a během ve vodě se snažím alespoň částečně nahradit běžecký trénink. 

Zranění a z něj plynoucí nejistota jsou samozřejmě nepříjemné. Člověku běží hlavou spousta pocitů a myšlenek a snaží s nimi naložit co možná nejlíp. Jde mi to asi jako tomu aprílovému počasí…ale zatím se mi daří udržet „převážně jasno“.

Hezký duben a hodně spokojených kilometrů.

Veronika Brychcínová

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 3117 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:41 (2008)
půlmaraton: 1:41:25 (2007)
maraton: 3:21:56 (2007)

phusick muž 14.04.2008 23:53:26

Čim to je, že repre zo strednej a východnej Európy… Viac o tom napisal Niktomuž: http://bezecky.blogspot.c … m-tst.html

Motto: Life Is Now.
avatar

Ivo Domanský 15.04.2008 08:00:04

Za současné situace nemůžeš dělat o mnoho víc. Ať Tě provází Síla a okřídlený slogan: „Šedá je každá teorie, žití strom se zelená.“

avatar

Praha 4- Písnice

Celkem 167471,18 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:32:53 (1983)
půlmaraton: 1:14:34 (1986)
maraton: 2:33:20 (1984)

cernyvac muž 28.04.2008 11:22:38

Z vlastní zkušenosti vím, že to bude velmi těžké, protože, když jsem dvakrát zvládl maraton za 2:33 (v roce 1983 a 1984), (tehdy to ovšem u nás umělo 80 lidí), uměl jsem trojku za 9:11, pětku za 15:43 a desítku na dráze za 32:50, na silnici za 34 a desítky při maratonu v rozmezí 35:30 –37. Z článků vím, že nejsi zrovna nejrychlejší a to v plné zdravotní kondici, natož potom při zranění. Nevím, asi bych si start rozmyslel, pokud nebudeš zdravá, se zraněním a po tréninkovém výpadku můžeš běžet tak 3:00 až 3:10, což Tě akorát tak naštve. Můj názor – na maraton jedině v plném zdraví, jinak je to hrozné trápení, zejména máš-li tak vysoké ambice.

administrator 03.04.2010 13:32:26

Zbývá již necelý měsíc. 11. 5. 2008 startuje Pražský maraton. Závod, při němž se Veronika Brychcínová chce pokusit o překonání kvalifikačního limitu pro Olympijské hry v Pekingu. Zdá se, že její trénink, který dosud probíhal hladce, narušilo aprílové počasí. Po jasné obloze přichází oblačno a déšť. Přejme Veronice, aby u rychlého střídání počasí zůstalo a déšť opět rychle vystřídala jasná obloha a slunce.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.