Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Olympijský sen: Sen je v cíli, běžec na startu

Olympijský sen: Sen je v cíli, běžec na startu

Veronika Brychcínová | 27.05.2008 | přečteno: 6515×

Olympijský sen se rozplynul Pavlu Novákovi a v neděli 25. 5. i Aničce Pichrtové. Hozenou rukavici zvedá Veronika Brychcínová. Podařilo se jí dohnat tréninkové manko z dubna? V sobotu 31. 5. se postaví na start Stockholmského maratonu. 

Na začátku května, po měsíční přestávce, se podařilo začít s tréninkem. A bylo co dohánět. Plánovaný start v Pražském maratonu byl odložen a vybrán byl poslední větší evropský maraton ve Stockholmu. Kvůli nutnosti doléčení zdravotních problémů nebylo ale možné absolvovat trénink v takovém objemu a intenzitě, které by dovolily alespoň částečně dohnat tréninkový dluh a reálně tak uvažovat o zdolání olympijského limitu. 

Pozdější termíny mimoevropských maratónů jsou za dané situace nereálné. Olympijský sen je tedy u cíle. Na cestě za ním jsem sbírala zkušenosti, dělala pokroky a také chyby. Kdybych byla někdy důslednější, trpělivější a líp zvládla spojení tréninku a všeho kolem něj s každodenním životem, nejspíš by se podařilo udržet zdraví pro plnohodnotný trénink… Ale „kdyby“ nemám ráda… 

To nejdůležitější – i když za cenu dlouhodobého snížení tréninkového objemu a intenzity – totiž dostat se ze zdravotních problémů – se podle všeho nakonec podařilo. „Trochu“ pozdě, ale hurá! přeci:). Proto se chci nakonec postavit na start Stockholmského maratonu. To, že sen o zdolání limitu je u svého cíle, pro mě neznamená, že tam s ním zůstanu a posadím se na kraj cesty. Možná právě naopak. Na té cestě byla a je spousta zajímavých zkušeností, zážitků, lidí, pocitů a impulsů k zamyšlení. A jaký byl? 

Jméno: Olympijský Sen

Datum a místo narození: neděle 13. května 2007, 11:40:50, 

Staroměstské náměstí

Národnost: česká

Stav: svobodný

Po jeho narození bylo třeba rozhodnout, jestli Sen nechat žít nebo „utopit“. Od začátku se neměl moc k světu a všechno ukazovalo pro utopení. Rozhodla jsem se udržet ho při životě. 

Stejně tak se bylo třeba rozhodnout, zda přijmout nabídku od behej.com posílat na stránky v pravidelných intervalech články. Jsem excelentní vrba, zato špatný „řečník“ a moje okolí často štve, že si příliš věcí nechávám pro sebe. Tak jo. Vzala jsem to jako malou výzvu a příležitost naučit se být sdílnější. 

Za svá rozhodnutí si bylo třeba odpovídajícím způsobem zodpovídat. Lehce překopat denní režim, v rámci možností omezit některé své aktivity a jednoduše dát přípravě, co se dá. S trenérem jsme věřili, že se podaří na základě letošní přípravy zlepšit loňský čas 2:40:50 a pokusit se zdolat časový limit pro OH. Po teď už bezmála dvouměsíčním výrazném omezení tréninku pro nás zmíněné naděje pohasly… a končí tedy i to, co jsme pro vás s redaktory z behy.cz nazvali „Olympijský sen“. 

Nekončí ale cesta, která k cíli vedla, která byla a je poučná a která mi i dneska dává smysl. Cesta pokračuje a běžím dál… Stockholmský maraton startuje 31. května ve 14 hodin. Trasa podle všeho nepatří k nejrovinatějším (tak to se těším, mně přišel minule i Karlův most do kopce:) ) a podle očekávání může být teplíčko. Ber nebo neber… Já to beru:). 

A beru to teď tak, jako když nastupujeme s českým lakrosovým týmem proti reprezentaci USA. Výhra z toho skutečně nekouká, diváci se budou trochu nudit, ale pro nás to může být kvalitní hra. 

Minulý týden nastupoval náš juniorský lakrosový tým na svůj první „velký“ zápas – a hned proti silnějšímu soupeři. První půlka skončila s velkým rozdílem. Holky to mrzelo a výsledkem bylo, že hrály zakřiknutě. Ten pomyslně „nejdůležitější cíl“ – tj. vyhrát, jim znemožnil hrát naplno a tedy naučit se ze hry co nejvíc. Cílem druhé půlky tedy bylo – bojovat. Nic jiného. Jen brát všechny momenty, souboje a situace na hřišti jako výzvu, do které prostě jdou naplno. „Nevadí mi, že se vám něco nepovede, potřebuju vidět, že jste pro to zkusily co se dalo.“ Dokázaly to. Nakonec to byl dobrý zápas, ze kterého si náš tým odnesl důležité zkušenosti do dalších zápasů. Přestože zápas prohrály, vím že si odnášely pocit vítězství sama nad sebou, že do toho prostě šly, že to zkusily a nechaly na hřišti, co se dalo. 

V zápase o olympijský limit se mi to až do teď také dařilo. Někdy jsem se možná nechala příliš rozptýlit myšlenkami na výsledek, ale jako v předešlých proběhaných letech, většina motivace vycházela ze „hry“ samotné. A mám chuť hrát a běžet dál. 

Teď jdu na zápas se silnějším soupeřem. Od začátku bylo jasné, že je silný a že moje přání utkat se s ním ve vyrovnaném souboji, nebo dokonce vyhrát, je víc než troufalé. Těšila jsem se ale, že se mi na něj podaří připravit tak, abych mohla hrát vyrovnanou hru. V tuhle chvíli vím, že to tak není. Co teď? Nenastoupit k zápasu? Také by to šlo. Ale ne… to by nešlo. Chci hrát. Tak teď se jenom smířit s tím, že soupeř je o tolik silnější, a prostě hrát naplno i s vědomím, že dostanu pěknou nakládačku. Možná to bude první závod, který nedoběhnu, možná si doběhnu pro svůj PW (personal worst:) – nejhorší osobák). No, jednoduše nastoupím a poběžím, jak mi síly všeho druhu vystačí. Velký kus svého snu musím pro tentokrát nechat doma…V ceně letenky mám totiž jen příruční zavazadlo a tak velký sen tam tentokrát prostě nenacpu… 

Svého rozhodnutí „neutopit“ nelituju. Naběhané kilometry a zejména všechno kolem nich člověku už nikdo nevezme a pevně doufám, že jsem ten svůj šílený Sen ani nikoho jiného svým rozhodnutím moc netrápila. Rozhodnutí „psát“ nelituju jakbysmet (…tedy přiznávám, že párkrát jsem si v duchu pěkně nadávala). I když by pro vás bylo zajímavější číst si deníky dalších běžců a běžkyň (a co teprve pro mě!:) ), tak můžu jen doufat, že vás naše články nějak oslovily, pobavily nebo jakýmkoli jiným způsobem zaujaly. Na „řečnických dovednostech“ sice pořád práce jako na kostele, ale – stálo to za to. Už snad jen kvůli vašim reakcím – za které všechny do posledního kousku – moc díky! 

Všem přeji hodně úspěchů v tom co děláte a o čem sníte! Tak já běžím… Mějte se krásně! :)

S pozdravem

Veronika Brychcínová

P.S. aneb Díky známým i neznámým…


Web Stockoholmského maratonu

 

Trať závodu a převýšení

Stockholmský maraton kilometr po kilometru (v angličtině)

Předpověď počasí pro Stockholm na sobotu 31.5.

Komentáře (Celkem 9)

Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha 5 - Barrandov

Celkem 51561,4 km
Minulý měsíc 119 km
půlmaraton: 1:26:06 (2007)
maraton: 2:58:14 (2008)

Rosťa muž 27.05.2008 11:27:58

V sobotu budu celou šestihodinovku, vlastně ono stačí jen něco přes dvě a půl hodiny, moc držet palce!

avatar

Kladno 4

Hauken muž 27.05.2008 12:23:05

Zdravím,
netroufám si Tvé psaní vlastně komentovat, protože lze jen postavit se do pozoru a vzdát hold. Stokholm budu sledovat, z úspěchu se radovat…ale i pokud to nevyjde, budu vědět, že to stálo za to…a budem běhat dál.
Miloš Kmuníček

Motto: Běh není droga, je úplně neškodný, dokud jej nevysadíte.
avatar

ČTBK Iscarex Česká Třebová

10 km: 0:34:14 (2006)
půlmaraton: 1:17:25 (2009)
maraton: 2:54:48 (2008)

klasta muž 27.05.2008 12:35:32

díky za všechny články, se zaujetím jsem je četl a určitě mě obohatily i na mé cestě…

a jsem hlavně rád, že se zde prezentuje postoj (podle mě stále menšinový, když čtu některé diskuze), že výsledek, limity a časy opravdu nemusí vůbec nic znamenat, ale že záleží hlavně na té cestě…

ještě jednou díky

Tomáš Klášterecký

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 27.05.2008 15:56:12

a nezapomeň na tu nevidomou dívenku! :)

avatar

Praha 3

Celkem 38273,15 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:29 (2015)
půlmaraton: 1:32:22 (2016)
maraton: 3:24:57 (2008)

intensity žena 27.05.2008 16:21:59

Díky za Tvoje pocity, zkušenosti a trénink při psaní seriálu pro behej.com. Osobně si z nich beru příklad pro půlmaraton ve Stockholmu v září, kam se chystám a hrozně se těším, hodlám v tak krásném městě porazit sebe samu, zaběhnout krásný čas a užít si to…Město samotné je krásné a Švédsko jakbysmet…lehce se to říká, ale pokus se zapomenout na nějaký limit, trochu načuchej atmosféru a běž pro radost a hlavně za nosem :-)) ..silnice jsou natažený…pak jen běž!! DRŽ SE

avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 27.05.2008 21:39:37

Určitě běhej a piš dále! Já jdu v sobotu ligu, tak snad si vzpomenu:) Těší mne že jsme se ve Stromovce poznaly, drž se a jeď!

Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...
avatar

pavel42195 muž 28.05.2008 08:46:26

Verčo,já,slůně a spoustu dalších dušiček Ti drží palečky a myslíme na Tebe.Utíkej se srdcem na dlani,ničeho se neboj a bojuj.Hodně štěstí!!!!Pavel N

avatar

Franta Holy muž 28.05.2008 15:06:26

Maratón je moc dlouhá trať na jeden sen, to aktéra enormně a zbytečně zatěžuje, doporučuji zařadit i sny o vzdálenější budoucnosti, ty mají vždy několik řešení a bývají optimistické … a to potřebuješ. Nic nemusíš, jen běž, běž, protože běžet „jen“ chceš … držím palce, atlet veterán

avatar

Majda žena 31.05.2008 10:56:54

Ahoooj
ty nase Beruskoo drzime ti s tymem moc a moc a moc paleckyy!! ty to zvladnes!! a pak se tes sazky jsme uz uzavreli :-p hoooodne stesticka Flamingo FTVS

administrator 03.04.2010 13:32:29

Olympijský sen se rozplynul Pavlu Novákovi a v neděli 25. 5. i Aničce Pichrtové. Hozenou rukavici zvedá Veronika Brychcínová. Podařilo se jí dohnat tréninkové manko z dubna? V sobotu 31. 5. se postaví na start Stockholmského maratonu. 


Odkaz na článek
Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.