Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Stockholmský maraton, běžec je v cíli

Stockholmský maraton, běžec je v cíli

Veronika Brychcínová | 10.06.2008 | přečteno: 8193×

Na konci května se Veronika Brychcínová postavila na start Stockholmského maratonu. Závodu, na nějž padla volba poté, kdy kvůli zranění musela vynechat PIM maraton. Přestože šance na překonání kvalifikačního limitu pro účast na OH byla ve Stockholmu pramalá, Veronika šla do závodu s tím, že první desítku rozběhne co nejrychleji a dál se uvidí. Dnes přinášíme první část příběhu o její severské maratonské zkušenosti.


Rozhodnuto. Stockholm. „Tak co teď? Asi to bude chtít letenku…“ Můj zdatný sparing Lamička je snad ještě zdatnější vyhledavač levných letenek. Zahajuje rychlou operaci. "Něco by se tu našlo – ale musíš to koupit hned.

„No jasně,“ říkám a trvá mi další tři dny než se rozhoupu ke svému prvnímu nákupu přes internet. Dny příletu a odletu vybírám podle ceny, které se den ode dne výrazně liší. Mám ale štěstí. Závod je v sobotu a cenově nejvýhodnější varianta se nabízí: tam ve čtvrtek, zpátek v neděli. Klik. Koupeno. 

„No, dobrý a kde budeš bydlet?“ ptá se Lamička poté, co se mu pochlubím s hrdinským činem koupě letenky. „Něco se najde. Je čas,“ říkám čtrnáct dní před závodem. Lamička taktně mlčí a do závodu už se nevidíme. 

Odjíždím na Šumavu, kde ladím psychickou formu a nechávám si zdát o té fyzické. „Tak máš asi kde bydlet,“ říká mi do telefonu Lamička, který si zahrál na sportovního manažera a zavolal na číslo z www.stockholmmarathon.se. V rychlosti jsem pak už jen sesmolila svoje superkrátké běžecké CV, které „můj manažer“ poslal jednomu z organizátorů Stockholmského maratonu. 

Až zpětně se oba dovídáme, že se tehdy dovolal na samotného zakladatele Stockholmského maratonu Anderse Olssona. Anders Olsson, sportovní novinář a člen švédského atletického klubu Hässelby, před třiceti lety v metru cestou domů narazil v novinách na článek o maratonu v New Yorku. Článek ho fascinoval. První jeho myšlenka: „Tam musím být.“ Ale pak přišla druhá: „Lepší bude, když takový závod budeme mít tady, ve Stockholmu.“ 

O pár měsíců později uspořádal spolu se svým atletickým klubem první ročník Stockholmského maratonu. Ten tehdy dokončilo 1 799 běžců, z toho 51 žen. Na start letošního, třicátého ročníku se postavilo 18 231 účastníků s rekordním počtem 4 320 běžkyň. 

Při přistání mám přilepené čelo na okýnku a sleduji švédské pobřeží. Stovky ostrůvků jakoby někdo do moře v rychlosti nacákal a tím získaly svoje hubené podlouhlé tvary. Pak už se začíná rýsovat Stockholm. „Jé hele…tamhle ta budova vypadá, jakoby někdo z výšky hodil basebalový míček do písku,“ říkám si pro sebe a před přistáním dopíšu poslední otázky na pořadatele. „Thank you for flying with Sterling,“ odpoutejte se prosím a hurá na švédskou půdu. 

Když se blížím k hotelu, pobaveně kulím oči, že bydlím hned vedle toho „zabořeného basebalového míče“:) – Globe Areny. Nacházím svůj pokoj. Během chvíle vybalím věci z mého jednoho příručního zavazadla. Tak co teď? 

Jdu na obhlídku okolí a hledám trasu na zítřejší výběh. Vcházím do parku hned u hotelu. Parkem každou chvíli projede místní cyklista nebo proběhne zahraniční maratonec. Jsem nadšená. Moje nadšení ale končí po třech stech metrech, kde končí i park a navazuje na něj benzínová pumpa a hlavní městský obchvat. Nevadí. Někde tu bude určitě park větší. Po marném pátrání se po hodině vracím do hotelu. 

Vedle mého páru závodních bot tu přibyl další. Ten pár byl o pár čísel menší a v pokoji se objevily i další úhledně uspořádané předměty. Dobrý, mám spolubydlící. Aspoň bude zábava. Za chvíli zabrblá karta v zámku a potkávám se s majitelkou malých závodních botek. „Já jsem Milka,“ říká černovlasá spolubydlící. „Milka? Jako ta čokoláda?“ „Přesně tak,“ usmívá se Milka zatímco kromě jména jsem překvapená i nepoměrem malých Milčiných bot a její celkem vysoké postavy. 

Dál se dovídám, že Milka je z Bulharska a ve Stockholmu je poprvé. Svůj poslední maraton běžela má nová spolubydlící před měsícem v Německu v čase těsně pod 2:44 a ve Stockholmu by chtěla zaběhnout čas pod 2:42 a kvalifikovat se tak pro účast v Pekingu. 

Jdeme pak společně pro informace k pořadatelům, kde se potkáváme s ostatními běžci, trenéry, manažery a vodiči ze všech koutů světa. Všichni vyplňujeme různé formuláře a odnášíme si igelitku s nutnými proprietami. Pořadatelé nám cpou do tašek láhve určené na občerstvovačky. Ještě pár jablek, banán, vodu… 

Jdeme zpátky na pokoj a vypadáme jako po úspěšných vánočních nákupech. Po vysypání obsahu objemné tašky napočítám sedmnáct lahví. Přesně takový je i počet občerstvovaček. Milka říká „No good“ a ukazuje na víčko láhve, které je na dlouhý závit a s divadelním uměním předvádí jak dlouho může trvat takovou láhev otevřít. Nato vybalí ze svého kufříku své láhve a ukazuje mi jak na to, aby se láhev dala líp čapnout za „pochodu“. Pak prohlížíme další obsah tašky a listujeme časopisy. 

V deset hodin Milka říká: „In Bulgaria, now eleven“ a převlíká se do trička na spaní. Pochopím tedy, že tímto máme vyhlášenou večerku. Venku je ale světlo jako v poledne. Snažíme se zatáhnout hotelové závěsy a vytvořit pocit večera. Milce se to podařilo. Lehla si, řekla „Good night“ a do rána se ani nepohnula. Já jsem po hodině neustálého převalování šla na hotelový internet a krátce po půlnoci, kdy se venku aspoň trochu sešeřilo, se mi za zvuku svištících aut po městském okruhu přímo pod okny, podařilo usnout. 

Pátek, den před závodem. Po snídani s Milkou nacházíme trasu na výběh kolem vody. Cesta, jako celý Stockholm byla zvlněná a při každém stoupání Milka nahlas zavzdychala a bulharsky cosi zaklela. Globe Arena je mimo centrum a kromě vodičů a doprovodu se nikdo z běžců se do centra nechystá. 

S Milkou tedy vyrážíme na oběd do přilehlého nákupního centra. Prošly jsme ho dvakrát tam a zpátky a bezradně se na sebe podívaly. „Ice-cream,“ řekla nakonec Milka. Její chuť na zmrzlinu nám konečně udala jasný směr. Sladký oběd a hořké kafe se ukázaly jako dobrá volba. 

Volné odpoledne. Večeře byla možná jen v drahé hotelové restauraci. Máme ale štěstí. Keňská výprava si objednala hromadnou těstovinovou večeři a donáší se k nám tajná informace, že by mohlo něco zbýt. Nakonec z toho byla dobrá večeře za krásných sto švédských korun v prostředí luxusní restaurace. 

Keňské běžkyně u nejpočetnějšího stolu zahalené do večerních šálů živě konverzují se svými mužskými kolegy a svými dlouhými černými prsty svírají vysoké sklenice s horkým bílým nápojem. V opačném rohu sedí jeden z favoritů ze Zimbabwe pouze se svým trenérem a manažerem. Několikrát restaurací prochází sem a tam malá, sympatická etiopská běžkyně s velkou igelitovou taškou v pestré zelenožluté teplákové soupravě a vypadá jakoby stále někoho hledala. 

Po večeři malá procházka po malém parku. Milka už se srovnává s časem a tak dnešní večerka už se neřídí podle bulharských hodin. Zítra závod. „Good night“. 

(pokračování)


Web Stockoholmského maratonu

 

 

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Kařez, Nový Jičín

Celkem 1898 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:53 (2008)

juapa muž 12.06.2008 08:12:51

Už jsem na webu našel výsledný čas, tak to snad vyjde příště.. Mám ale obrovskou radost, že je o tom tak krásný článek, nemůžu se dočkat pokračování!!

Motto: Díky Chucku Norrisi!

administrator 03.04.2010 13:32:30

Na konci května se Veronika Brychcínová postavila na start Stockholmského maratonu. Závodu, na nějž padla volba poté, kdy kvůli zranění musela vynechat PIM maraton. Přestože šance na překonání kvalifikačního limitu pro účast na OH byla ve Stockholmu pramalá, Veronika šla do závodu s tím, že první desítku rozběhne co nejrychleji a dál se uvidí. Dnes přinášíme první část příběhu o její severské maratonské zkušenosti.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.