Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Taktika na kvalifikační maraton? Být co nejrychleji v cíli, plánuje Jirka Homoláč

Taktika na kvalifikační maraton? Být co nejrychleji v cíli, plánuje Jirka Homoláč
foto: archiv Jirky Homoláče

Zuzana Kotěšovcová | 05.04.2021 | přečteno: 9173×

V neděli uvidíme v akci další české maratonské želízko v boji o Tokio. Jirka Homoláč se přesouvá z Keni do Itálie a jak naznačuje, možná stejně jako samotný závod bude náročná i cesta na start. A taktika pro 42km boj s časomírou? „Čím dřív budu v cíli, tím menší časový úsek bolesti zbyde,“ říká držitel aktuálně nejlepšího českého maratonského času.

Není českého běžce, který by byl tak moc spojen s Afrikou a Keňou. Považuješ se za průkopníka přípravy v zemi, která dala světovému maratonu tolik hvězd?

“Průkopníkem bych se nenazval, protože tu už byli o mnoho let dřív jiní čeští běžci a trenéři. Z běžců jsem tu byl asi nejvíckrát, letos podeváté. Strávil jsem tu už pěkný kus života!” (úsměv)

Kdybys měl sečíst všechny měsíce, kdy jsi v Keni byl, k jakému číslu bys došel?

“Celkově to bude asi kolem 20 měsíců. Za ty roky se Iten a okolí dost rozvinuly. Nové silnice, veřejné osvětlení, lepší možnosti nákupu potravin a jídla v restauracích. Trošku mě mrzí, že některé mé oblíbené běžecké cesty se zhoršily. A z příjemných hliněných se staly po zásahu cestářů kamenité, ale v období dešťů to je asi pro místní příjemnější.”

Měnil se i tvůj vztah k této – pro většinu Čechů stále exotické – zemi?

“Mám to tady rád pořád stejně, samozřejmě po několika týdnech už nevím, na kterou cestu půjdu raději klusat, ale objevily jsem i nové varianty, takže je to zase trošku změna.”

Jak vypadala tvá příprava?

“Přípravu jsme pozvolna začali už koncem prosince. První měsíc jsem běhal doma, spíše jednofázově, ale některé tréninky už měly kvalitu, abych se trochu rozběhal. Začátkem února jsem odjel do Keni a tady už začala opravdová desetitýdenní maratonská příprava. Průměrnou týdenní kilometráž mám asi 195 km v dobré kvalitě. Když to srovnám s přípravou před Berlínem, tak to aktuálně vypadá o něco lépe, ale samozřejmě byly i tréninky, kdy jsem se sebou spokojený nebyl. Tak uvidíme v závodě, ale naladěný jsem dobře s cílem podat maximální výkon.”

V čem nyní běháš?

“Nejoblíbenější objemovky mám teď adidas Ultraboost 21 a závodky adidas Adios Pro. Jinak tu mám na běhání jen čtyři páry, ale beru si s sebou vždy nové a pak je tady nechávám místním. Na dva měsíce mi to stačí. Mám šetrný krok, tak pořád vypadají jako nové.” (smích)

Jak si udržuješ motivaci do tréninku?

“Někdy je těžší vstát z postele, ale většinou jen na dopolední klus po náročném předchozím dni. Ale že bych se musel nutit, to ne. Jednou jsem měl teda slabší chvíli a při představě mít 14 běžeckých fází za týden, jsem spojil dva klusy do 30 km dlouhého běhu, abych měl jedno odpoledne volnější a mohl se kvalitněji protáhnout a zaposilovat. Jinak letos mám na kvalitní tréninky sparinga – Estonce Romana Fostiho (maraton 2:12), který de facto odběhal vše, aspoň to kvalitní, podle plánu mého trenéra Róberta Štefka. Běžíme spolu i v Sieně, tak si budeme moci i pomáhat, když jsme na sebe zvyklí z tréninku. Věřím, že oba kvalitní přípravu zúročíme.”

Jak to je v Keni s koronavirem?

“Je to tu také téma číslo jedna. Před pár dny byl zvýšený nárůst pozitivních, tak prezident nechal uzavřít pět nejrizikovějších měst včetně Nairobi, zrušily se i vnitrostátní lety. Roušky jsou povinné všude, i venku. V Eldoretu například lidé nosili roušky normálně už v únoru. Před vstupem do obchodu si každý musí umýt a dezinfikovat ruce a je mu u vstupu změřena teplota. Pokud někdo roušku nemá a je chycen policistou, je mu v lepším případě udělena pokuta, v horším jej vezmou do vězení. Pravidla respektuji. Navíc se snažím vyhýbat co nejvíc lidem, i sousedům, protože nechci ohrozit svoji účast na závodech. Možná mě mají za trošku paranoidního, ale většinou jsem před závody náchylný k nachlazením a virózám, a tak se snažím dělat maximum, abych nepřišel o vynaložené úsilí.”

Takže letos se ani nekonaly zdravotní lapálie, jež jsi zažil v minulých letech?

“Letos jsem zatím naprosto bez střevních komplikací. Mám svoji jednu oblíbenou restauraci, kterou neměním, a večeři si vařím sám doma. Před Berlínem 2019 jsem tu byl sám a zjistil jsem, že mi tato rutina vyhovuje, nic mi také nebylo, takže si jedu svoje a vím, že se nesmím nikým nechat zlomit jít na jídlo jinam.”

A že to někdy může být výzva, protože Čechů v Keni přibývá, že?

“Čechů tady bylo letos fakt hodně. Od února do poloviny března tu bylo asi 14 orientačních běžců. Z těch, co tu bydlíme ve dvorku pospolu, ale každý sám ve svém domečku, se tu na svůj maratonský pokus o limit připravuje Marcela Joglová. A pak David Vaš s mým svěřencem Honzou Švejnohou, ti se připravují na MČR v 1/2maratonu.”

Všechny tvé tréninky směřují k datu 11. dubna, kdy se v italské Sieně uskuteční mimořádný maraton pro elitu. Co víš o trati? Budeš mít vodiče?

“Ano, poběžím Tuscany Camp Marathon nedaleko Sieny na 5km okruhu okolo místního letiště. Je to pro mě pokus o zaběhnutí limitu na OH (2:11:30, pozn. red.). Na startu bude asi 200 běžců a běžkyň z celého světa. O limit se bude pokoušet část z nich, zbytek bude chtít běžet ještě rychleji. (smích) Měli by tam být vodiči na požadovaný výkon. Takže se chytnu skupiny a budu se snažit v ní vydržet co nejdéle a v lepším případě pak zrychlit, nebo v tom horším co nejmíň zpomalit. Prostě dám do toho vše a nějak to dopadne.”

Rozhodně ti všichni přejeme, aby to vyšlo a hlavně aby cesta do Itálie byla bez zbytečných stresů. Situace v Keni nyní není v tomto ohledu zrovna růžová, že?

“Než se postavím na start, bude na mne čekat docela obtížná cesta. Jednak musím těch pár dní vydržet zdravý, mít dva negativní PCR testy na covid a dostat se do lockdownovaného Nairobi pozemní cestou, protože vnitrostátní lety v Keni jsou aktuálně zrušeny…”

Tak ať to vyjde! Máš nějakou fintu, jak nastavit hlavu, abys jel stále naplno, když už se v závodě projevuje únava?

“U maratonu je v některých chvílích lepší moc nepřemýšlet, vede to ke ztrátě koncentrace a zbytečným otázkám, jestli to člověku za to stojí. To mě potkalo na posledním maratonu ve Valencii, kdy mi to nešlo a nenašel jsem smysl dál pokračovat. Spíš se budu držet taktiky, že čím dřív budu v cíli, tím menší časový úsek bolesti zbyde a tím pak bude větší radost z rychlejšího času.” (úsměv)

Jak se obecně vypořádáváš s bolestí při běhu? Jde nějak potlačit, když víš, že v závodě jde o hodně?

“Jo, závodní adrenalin určitě potlačuje bolest. A taky, když to běží a je šance běžet osobák nebo dobrý čas, to přidává křídla. Když je člověk zvyklý z tréninku, že to někdy bolí, tak to pak v závodě není překvapení.”

Víš už, co budeš dělat po Itálii? Ať už limit vyjde, či ne?

“Po závodě se musím dostat do Česka a tam budu respektovat předpisy s případnou karanténou. Po maratonu toho stejně moc nenaběhám a doma mám běžecký pás, takže mě to ani nijak netrápí. Jestli se nějak zregeneruji, tak bych chtěl ještě 24. dubna běžet MČR na 10 000 m, ale teď se tím nezabývám. Plány mám nastavené jen do 11. dubna. (úsměv) Co se týče mimoběžeckých aktivit, chtěl bych trávit chvíle s přítelkyní Klárkou, protože jsme se přes dva a půl měsíce neviděli, za což ji obdivuji, že má se mnou takovou trpělivost. No a taky bych chtěl zahájit golfovou sezonu!” (smích)

Komentáře (Celkem 101)

Nalezené položky: 102 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední

zuzanarusinova@post žena 05.04.2021 14:29:44

V neděli uvidíme v akci další české maratonské želízko v boji o Tokio. Jirka Homoláč se přesouvá z Keni do Itálie a jak naznačuje, možná stejně jako samotný závod bude náročná i cesta na start. A taktika pro 42km boj s časomírou? „Čím dřív budu v cíli, tím menší časový úsek bolesti zbyde,“ říká držitel aktuálně nejlepšího českého maratonského času.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 10 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:31 (2024)
půlmaraton: 1:24:58 (2023)
maraton: 3:26:43 (2022)

Meescha muž 07.04.2021 09:44:46

Dobrý rozhovor, jsem na Jiřinu zvědavý. Věřím, že minimálně osobák z toho bude a zkusí zabojovat o limit. Loni byl fakt pech se zdravotními potížemi, když už se příprava v Keni podařila. Smůlu si tedy snad vybral…

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:11 (2006)
maraton: 2:42:13 (2006)

Ondriško muž 07.04.2021 11:47:30

No neviem, ale ak je foto aktuálne, tak mať toľko svalovej hmoty, muskulaturu ako fitnesak,a byť pritom elitný vytrvalec, to veru nesedí.

Pokiaľ ide o limit, tak je bez šance, to je mimo jeho možnosti. Bude rád ak si zabehne osobák.

avatar

Sloviensko

rudo muž 07.04.2021 13:40:34

>> Ondriško, 07. 04. 2021 11:47:30

podla starych zvykov, vytrvalec sa mal hanbit vyzliect tricko, lebo vyzeral ako:

plucked chicken

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 07.04.2021 13:49:05

>> Ondriško, 07. 04. 2021 11:47:30

Ono to u Homoláče docela mate. Když vidíš fotky, tak on vypadá mnohem svalnatější/větší, než je ve skutečnosti. Na živo je mnohem štíhlejší, nicméně on je prostě na maraton těžký, tu muskulaturu má vrozeně na maraton velkou.

Také zastávám názor, že limit je za hranicí jeho možností, nicméně stejně jako všem našim běžcům, i Jiřímu přeji, aby to byl další skvělý osobák. I když to na OH stačit nebude.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 07.04.2021 14:51:26

Hezký rozhovor pro lifestylovy časopis. Objem 195 km týdně jistě ohromí nejednoho hobíka a fanynky zaplacou nad tou dřinou… JH není z nejrychlejších, takže bych čekal nějaké informace o zaměření tímto směrem. Zlepšení, limit a účast na OH (pokud vůbec budou) mu samozřejmě přeji, ale mě osobně s mými chabymi maratonskymi zkušenostmi taková stále stejná příprava nedává smysl. Budu se rád mýlit.

avatar

Desert muž 07.04.2021 15:48:53

s tim homolacem neni problem, nejde na soutez misaka, podstatnych je 2:11:30, a klidne muze vypadat jako slon :-P

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:11 (2006)
maraton: 2:42:13 (2006)

Ondriško muž 07.04.2021 18:33:46

>> Skritek Hugo, 07. 04. 2021 13:49:05

Videl som ho naživo, vtedy nebol tak svalnatý a vyrysovaný. Nemusí byť každý ako osklbane kura, či tenučký, štíhly ale už áno. Fyzika nepustí. Napr. náš Vanko tiež nebol najtenší, štíhly ale áno, a to bol o triedu lepší vytrvalec- pravda nie maratonec. Zo sveta si pamätám maratonnca Loskutova, tiež bol svalnatejsi. Nie však takto a tak vyrysovaný.

Nuž a mám na mysli PED keď už ide o to, to je jasné.

avatar

Sloviensko

rudo muž 08.04.2021 08:06:37

>> Ondriško, 07. 04. 2021 18:33:46

preco niekto obetuje cely zivot tomu, aby neuspesne a v podstate bez sance sa akoze pokusal splnit nesplnitelny OH limit ?

a akeby sa na to OH aj nejako dostal, dobehol by tam posledny.

co je z toho ?

ako ta ceska na OH v Lodyne co zozala len hanbu, ako si to odklusala mavajuc divakom. co si chcela zopakovat 1.maj z detsva, ked mavala zastavkami pred tribunou ?

vtedy koli nej CAS poriadne „upravil“ CAS kvalifikacny limit, len aby ju tam dostali

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Brno

10 km: 0:33:55 (2009)
půlmaraton: 1:13:13 (2011)
maraton: 2:32:57 (2007)

tuta muž 08.04.2021 08:50:43

>> milan, 07. 04. 2021 14:51:26

Je tech 195 malo nebo hodne? A co myslis tim zrychlovanim? Pulmaratony konzistentne behal kolem 64 uz dlouho, coz odpovida maratonu 2:13, minus 2 minuty za „super“ boty a je na limitu. Takze neni potreba zrychlit, spis prevest pulmaratonske vykony do maratonu.

>> Ondriško, 07. 04. 2021 18:33:46

Chapu spravne, ze uz je opet na stole tema Homolac a sypani?

>> rudo, 08. 04. 2021 08:06:37

A to maji treba Slovaci pro jistotu na OH neposlat vubec zadneho atleta?

avatar

Sloviensko

rudo muž 08.04.2021 09:28:01

>> tuta, 08. 04. 2021 08:50:43

??? predsa kto ma OH vykonnost a splni si limit v ramci bezneho zavodenia, preco by na OH nemal ist?

ale napriklad akcia SAZ – predstierajme ze Sahajda ma sancu splnit limit je prinajmensom smiesna

na druhej strane teraz bezi SK projekt – pokus splnit limit v zmiesanej stafete 4×400 a je 8 bezcov na sustredeni – 4 muzi – 4 zeny, ktori to zaroven vyuziju pre svoj individualny rast, ci uz ten pokus vyde alebo nie

ale nie je to pre nikoho celozivotny projekt, iba kratkodobe zameranie na 1 pretek v Chorzowe 1–2. maja.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 08.04.2021 09:53:30

>> Ondriško, 07. 04. 2021 18:33:46

Homoláč tak vysekaný jezdí z Afriky pokaždé. Ono to vysekání jeho těla hodně souvisí s tím, že v Keni jí zdravěji. Proč není schopen si toto hlídat celoročně, by asi byla otázka na JH. Je opravdu velký rozdíl vidět JH hned po návratu z Afriky a např. o měsíc později.

Výkonnost, kterou měl doposud, opravdu si nemyslím, že je třeba jet v PED. On i trenér Sequent vyzdvihoval, že JH přes nedostatek talentu tak, jako bylo dáno např. Milani Kocourkovi, vše vynahrazuje obrovskou ochotou tvrdě pracovat. O to paradoxnější je, že je pak ochoten to sabotovat tím evropským jídlem.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 08.04.2021 10:02:49

>> rudo, 08. 04. 2021 09:28:01

Tenhle přístup ke štafetám začali Poláci a ve světě Japonci. Přineslo to úspěchy, stejným směrem jdou mnozí. I u nás už nějaký ten rok trénují cíleně společně, což přineslo překonání letitého českého rekordu na 4*100m. Pokud vím, letos byly na společném soustředku na Kanárech i ženy.

>> rudo, 08. 04. 2021 08:06:37

Rudo, brzdi trošku. Já třeba chápu, že si to tam Ivana Sekyrová užila na maximum. Mě se strašně nelíbilo to plakání Škorpila do novin a naříkání na nedostatek peněz, chudák paní učitelka… To bylo strašné a trapné, samotné Ivaně to službu neudělalo. V Londýně zaběhla dle očekávání a popravdě, ono je úplně jedno, zda doběhne 55 nebo 66 (myslím, že byla někde kolem 60.místa). Já ten její závěr chápu i přesto, že lidsky je mi bližší Moira běžící na krev.

Pro popularizaci běhu u nás, pro prolomení mylného pocitu, že na velké soutěže se u nás v běhu nedá dostat, neb jsou přísné limity (co by pak měla říkat chudák Alena svého času, že…), udělala Ivana svým startem strašně moc. A plody toho jsou vidět v dnešní době.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Sloviensko

rudo muž 08.04.2021 10:04:50

>> Skritek Hugo, 08. 04. 2021 09:53:30

Sequent teda trenuje cisto a iba cistych bezcov ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 08.04.2021 10:08:04

>> Skritek Hugo, 08. 04. 2021 10:02:49

""" Pro popularizaci běhu u nás, pro prolomení mylného pocitu, že na velké soutěže se u nás v běhu nedá dostat, neb jsou přísné limity (co by pak měla říkat chudák Alena svého času, že…), udělala Ivana svým startem strašně moc. A plody toho jsou vidět v dnešní době."""

keby mala Sekyrova take limity ako dali Alenke, tak by to ani neskusala

a aj to je pointa, ako sa s limitmi manipuluje

teda manipulovalo az kym IAAF-SA-MOV to nestoplo a zaviedli jednotne svetove limity s ktorymi sa uz domaci bafunari nemozu zahravat.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Celkem 10 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:31 (2024)
půlmaraton: 1:24:58 (2023)
maraton: 3:26:43 (2022)

Meescha muž 08.04.2021 10:16:39

>> milan, 07. 04. 2021 14:51:26

Půlmaraton má dostatečně rychlý na to, aby zvládl limit i na maratonu, zvláště s novými botami. Běhat v Keni s podobně rychlým Fostim je výborný nápad a naopak, mně taková příprava dává smysl. Šance na čas kolem 2:12 při dobrém průběhu závodu určitě nevypadá nereálně. Uvidíme, za posledních pár let Jirkovi moc velkých závodů nevyšlo, takže budu držet palce, ať letos ukáže svůj potenciál…

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 08.04.2021 10:16:45

>> rudo, 08. 04. 2021 10:04:50

To jsem nenapsala, nicméně si myslím, že ty PED už vidíte všude.

>> rudo, 08. 04. 2021 10:08:04

Však v tom nejsme v ropzporu. Já tady byla vždy ten, kdo při kálení na svaz o přísných limitech hrubě nesouhlasil. Pamětníci limitů z devadesátek jsme holt měli jiný přístup. S přísnými limity pro OH více než souhlasím, mírné limit mohou být pro ME, kam mohou jet mnozí načerpat zkušenosti.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Sloviensko

rudo muž 08.04.2021 10:38:17

>> Skritek Hugo, 08. 04. 2021 10:16:45

ja som o PED teraz nic nepisal.

ja ich vsade nevidim

kazdy pripad posudzujem indivindi

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 08.04.2021 13:38:01

>> tuta, 08. 04. 2021 08:50:43

195km/tyzden pre vytrvalca tesne za zenitom vykonnosti, ktory nema prakticky ziadnu rychlostnu rezervu (pokial je mi zname, JH nemá desiatku nijak hlboko pod 29min, 5ku pod 14 urcite nedal a polmaraton ma tiez iba 63:30 cca), je malo, ak je ciel na (za) hranicou jeho moznosti a danosti. Skratka a dobre malo.

Jeho silna stranka by mala byt spickova vytrvalost a co najplochsie linearne spomalenie pri predlzujucej sa trati. A to na desiatkarskych objemoch nedas, kor nie, ak ich mas iba na sustredeni.

Taketo objemy behavaju na sustredeni vykonnostni sportovci, nie adepti na OH. Skusene a zazite velakrat aj s vysokou intenzitou ;-)

Cim mas menej talentu, tym musis odviest viac prace a dbat na detaily – stale, po cely rok. Ak je skutocne pravda, ze ma priemer odbehanych kilometrov/tyzden na sustredeni pod 200, tak to nie je detail, ale zasadna vec. To nenahradis viacerymi tempacmi, ci brutalnymi intervalmi – to je zasadny nedostatok pre maratonca. Aj 230km by som povazoval v priprave (nielen na sustredeni) za celkom skromny objem pri jeho casoch na kratsie trate.

Super boty ho podla mna dostali na tych 2:14, takze nejake 3min zlepsenie tam skrz ich pouzitie nevidim. Ak pride, bude to bud zazrak, alebo nieco uplne ine. Skor si vsak myslim, ze je to chymera a k splneniu limitu nedojde. Medzi nim a Sahajdom je len stvrt levelu, talent maju velmi podobny. JH vsak trenuje ako tak poctivo po dlhsiu dobu. Tibor maximalne 4 roky.

avatar

Sloviensko

rudo muž 08.04.2021 14:14:27

>> Mato, 08. 04. 2021 13:38:01

veru tak

tych 63:30 zodpoveda prave 2:14.

potreboval by vykonnost 62:00 stabilnu, nie jeden vystrel z Keni

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 08.04.2021 14:52:45

>> tuta, 08. 04. 2021 08:50:43

To já právě nevím, záleží na úhlu pohledu. Pro hobika nebo fanynky to zní jako nadpozemska čísla, ale třeba pohledem borců co před desítkami let běhali podobné nebo větší objemy jako amatéři při zaměstnání a byli spíš rychlejší je to minimálně na zamyslenou, ne?

Pokud má dobrou rychlost (HM 1:04 dá jen bezprostředně po návratu z Itenu) a zároveň není za měsíc později opakovaně schopen běžet adekvátně maratón, tak není zrovna špatně strukturovana příprava už několik let k zamyšlení?

>> Meescha, 08. 04. 2021 10:16:39

Tobě sice dává taková příprava smysl, ale ona hlavně nedává výsledky. Tak opravdu nevim…

avatar

Brno

10 km: 0:33:55 (2009)
půlmaraton: 1:13:13 (2011)
maraton: 2:32:57 (2007)

tuta muž 08.04.2021 15:56:02

>> Mato, 08. 04. 2021 13:38:01

195km/tyden je sice nizsi kilometraz, ale neni to zase nejaky extrem. Prece nejde najednou hodit 250km/tyden a myslet si, ze to zdravotne ustojim. Robert neni zrovna zastancem mega-kilometraze a navic Jirka vsechno vcetne klusu chodi celkem rychle. Ono v ty Keni docela i nachodis, ono se to nezda, ale navic 2 kilaky do hospody, pak na nakup, atd…, to se do kilometraze samozrejme nepocita, ale pohyb nohama to je. 2:14 bezel v normalnich Adiosech, super boty jeste nemel.

>> rudo, 08. 04. 2021 14:14:27

Tech 2:14 mas podle jakych tabulek, jaky by pak mel mit Kipchoge pulmaraton, kdyz uz dal maraton pod 2 hodiny?

>> milan, 08. 04. 2021 14:52:45

Ze zacatku se pripravoval hlavne na pulmaraton, ktery vzdy po navratu z Keni zabehl slusne, ten maraton byl spis takovy bonus, takze se nedal cekat zazrak. Zatim nikdy hned po Keni maraton nedal, to bylo v planu az loni. A o tech „amaterech“ pri zamestaneni, kolik jich je pred nim v ceskych tabulkach na maratonu?

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 08.04.2021 16:20:37

>> tuta, 08. 04. 2021 15:56:02

Ved prave – inymi slovami, inak behava este menej a 195km je ta zvysena kilometraz, ked nema vonkoncom nic ine na starosti, ako behat, spat a jest. Uz nema 22 rokov, na vyssiu zataz mal dost rokov casu si zvyknut. Na dalsi olympijsky cyklus uz bude pristary.

Beriem, ze trener moze mat iny pristup a nie kazdemu (skor malokomu) svedci tocit k 300km/tyzden, ale JH nie je vobec rychlostne obdareny, tak ina cesta k cielu na OH nevedie. Ani tym smerom, ze bude chodit klusat po 3:30/km. To si uzenie leda chronicku unavu, pripadne bude mat nabehane nedostatocne objemy (na co narazam).

Niekedy skratka treba pritiahnut sroby, trochu zariskovat a zvolit este nevyskusane. Nie extremnym skokom, ale k tomuto pristupu mali smerovat uz posledne 2 roky, ak chcel na OH bezat maraton. To by uz ani tych 250km/tyzden nemusel byt problem. A chodenie – tych 5km denne by mohol byt problem leda pre cyklistov. U bezca to vobec nezavazi, skor mu to uvolni nohy.

Hmm, tak botky bude mat, uz sa nebude na co vyhovarat a ziadny kamen nezostane neobrateny. O to viac by som sa divil, keby nebehal viac… Stale si vsak myslim, ze to mu 3 min nespravi. A podobna priprava, ako po ine roky, ti da tak maximalne nejake marginalne zlepsenie. Doprajem mu to, ale pochybujem, ze to vyjde.

K telesnej konstitucii – ak je to jeho sucasna fotka, je to normalne vypadajuci bezec. Ziaden vychrtlik, ale ani vazoun. Nohy vybehane, z vrsku musi ist este nejake kilo dolu, ale do startu to snad bude idealne. Podobne somatotypy sa museli vzdy strazit, inak rychlo priberali. Na druhu stranu, byvaju aj odolnejsi voci unave a zraneniam. Nieco za nieco.

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 08.04.2021 16:50:39

A neběžel těch 2:14 v Berlíně? Skok pod 2:12 je brutální a boty na tohle nestačí. Už těch 2:14 Jiřího odpálilo na celou další sezónu. Tělo se vyšťavilo, pak se hned skočilo do tréninku směr Rio a podle mě nebylo tělo ještě odpočaté, ten opravdu výborný výkon neuregeneroval. Pokud vím, pak ho začalo trápit zdraví a celá loňská sezóna byla jen o odstupování ze závodů. Ona ta regenerace, nechat tělo odpočinout, byl u JH problém i v minulosti. Honil spoustu zajíců současně, což je samozřejmě důsledkem toho, že ho běhání živí.

Prostě stlačit to pod 2:12, boty neboty, to by museli v přípravě hodně přitvrdit. Zvlášť když vezmu v potaz, kde běžel těch 2:14.

Na svazových stránkách je článek k víkendovému MČR v půlmaratonu. Vít Pavlišta, který běžel ve Valencii 2:15:xx přiznává, že má za letošní zimu naběháno vůbec nejnižší kilometráž za poslední roky. V prosinci běžel výborný maraton a holt si tělo řeklo o odpočinek. Také má svůj věk.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Desert muž 08.04.2021 17:15:42

no chudak, ten musi mit skytavku, a pak ma trenovat :-P

asi mu chybi trochu kysliku, prave toho ktery by ziskal lepsim protahovanim achilovek, ale ty ma trochu nabourane, ;-)

avatar

Sloviensko

rudo muž 08.04.2021 17:43:06

>> tuta, 08. 04. 2021 15:56:02

k osobaku lepsie k aktualnej vykonnosti na polku si pridas 3 minuty ak si extremne dobre trenovany vo vytrvalosti a mas tempo M optarnejsie je pripocitattrochu viac, pre hobikov sa pripocitava 4–5 minut, pre slabsich hobikov aj 10 minut

takze som ratal [ 63:30 + 3:30 ] x 2 == 67×2 == 2:14.

iny priklad pre lepsich

58 + 3 = 61×2 = 2:02

59 + 3 = 62×2 = 2:04

62 + 3 = 65×2 = 2:10

dobry hobik: 70+4=74×2 == 2:28

na 3H : 80+10 = 90×2 == 3H

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 08.04.2021 17:44:47

>> tuta, 08. 04. 2021 15:56:02

  1. Moje poznámka o pracujících amatérech se týkala objemů tréninku s náznakem, že někteří běhali i rychlejší časy.
  2. Proč hledat v malém českém rybníčku a v současnosti? Před několika desítkami let byl maraton tak komerčně nezajímavou disciplínou, že příjmy ze startovného a případné sponzorství nestačilo ani na nájemné. Takže ti ze západní části světa (ostblok byl specifický…) museli minimálně v nějaké omezené míře pracovat. Mluvím samozřejmě o době do začátku maratonského boomu v 70. letech. A kolik bychom do té doby s časem do 2:14 h v tabulkách našli, stovky nebo spíš o řád víc?
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 08.04.2021 18:08:41

>> milan, 08. 04. 2021 17:44:47 … v 70. letech. A kolik bychom do té doby s časem do 2:14 h v tabulkách našli…

V minulosti se dle mych vzpominek z detstvi sledovaly v podstate jen vykony na OH, a na tech cas pod 2:14 bral v Mnichove zlato a na velmi rychlych OH 1976 se jich pod 2:14 dostalo 7

avatar

Sloviensko

rudo muž 08.04.2021 18:13:02

>> jm1, 08. 04. 2021 18:08:41

lebo OH maraton vzdy v letnej horucave – pakaren

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 08.04.2021 18:26:02

>> rudo, 08. 04. 2021 18:13:02

ale jine „velke“ zavody (nez OH) nebyly. Prvni MS poradali az v roce 1983…

Nalezené položky: 102 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.