Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

REGENERACE: Masáže

REGENERACE: Masáže

Tereza Rozehnalová | 29.07.2008 | přečteno: 14626×

Masáž je relaxací celého těla, mysli, svalů, procesem znovunabytí sil a energie. Pravidelná masáž by v dnešní době měla být při péči o tělo stejně samozřejmým návykem, jakým je osobní hygiena.

Masáže se prý používají k léčení a potlačení bolestí již více jak 3000 let. Tato nejstarší léčebná metoda přirozeným a šetrným způsobem pomáhá v léčbě mnoha svalových potíží, ale i dlouhodobých a chronických nemocí vnitřních orgánů. Kdo by neznal instinktivní přiložení ruky na bolestivé místo, ať už hlavu či žaludek. I pouhé hlazení a kolikrát jen dotyk mají silné relaxační a uklidňují účinky. Z dětství si jistě vzpomenete na tišící a konejšivé způsoby rodičů, které dnes automaticky praktikujete na vlastních potomcích.

Masáže podporují samoléčivé schopnosti organismu, zmírňují a odstraňují bolesti bez chemických preparátů a vedlejších nežádoucích účinků. Pravidelné masáže povzbuzují krevní oběh, zklidňují nervový systém a posilují svaly. Podporují trávení, vytvářejí tak trvalou duševní a tělesnou pohodu. Urychlují regeneraci a mohou posílit imunitní systém tím, že podporují tělo při zbavování se toxických látek a harmonizací tělesných funkcí.

Je mnoho druhů masáží a je těžké se v nich orientovat. Proto jsme se rozhodli vás v sérii článků seznámit s nejpoužívanějšími druhy, především s ohledem na využití v běhu a běžecké přípravě. Obecně by výsledkem masáže mělo být postupné uvolnění a zlepšení fyzické, psychické, duševní a energetické úrovně. Masáž je často využívána jako prostředek k odblokování svalstva nebo kloubních spojení. Ne vždy se podaří blok, například v zádech či natažený sval uvolnit hned napoprvé a ne vždy je to bezbolestné. Dokonalý účinek masáže potřebuje trpělivost nejen vaši, ale i masérovu.

Podle typu masáže se můžete cítit jako spráskaný pes či jako znovunarození. Kvalitu salonu neposuzujte podle počtu vonných svíček, ani podle úsměvu masérky. Lepší budou reference od známých či certifikát o absolvování patřičného kurzu. Před objednáním je dobré zvážit, zda se chcete jen uvolnit, odpočinout si a odreagovat nebo pořádně potýrat celé tělo a snesete zvuk „praskání kostí“.

Mnohé potěší, že masáž bývá považována za účinný prostředek k regulaci hmotnosti. Bohužel, občas se ukazuje, že nejde o hmotnost masírovaného, ale maséra. 

Mnohé také už bylo řečeno o načasování masáže. Ideální je masér doma, kdy po masáži zalezete přímo pod peřinu nebo do koupele. Jiný účinek má masáž po výkonu, ať už jsme se vrátili ze závodu či sběru ovoce, a jiný před výkonem. Výběru typu masáže pokládejte stejnou důležitost, jako výběru salonu a důvodu, proč ji chcete (pomoc od bolesti hlavy či svalů, bolest zad či zablokovaný krk nebo jen uvolnění).

K celkové regeneraci vám pomůže klasická masáž , která se soustřeďuje na jednu nebo několik svalových skupin. Oproti tomu thajská masáž se věnuje celému tělu, působí na více svalů najednou a celé tělo také protahuje. Ke zklidnění organismu je nejvhodnější relaxační masáž, která je úžasným prostředkem k celkovému uvolnění a duševní očistě. Do skupiny léčebných masáží, které mají silný detoxikační a odvodňovací účinek patří masáž lymfatická. Masáž horkými lávovými kameny má více variant (havajskou, čínskou…) a hlavně terapeutický a relaxační účinek. Nejen o již zmíněných, ale i o dalších s exotickými názvy reiki, tuina, ajurvédské masáži a dalších si přečtěte v dalších dílech.