Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Koronavirus a běžci - jak podpořit vlastní imunitu?

PORADNA: Koronavirus a běžci - jak podpořit vlastní imunitu?
foto: Dreamstime

Hana Štefaničová | 12.03.2020 | přečteno: 13671×

Trénujete, připravujete se a… najednou prásk! Je to blbý, no. Jo, taky mě to štve. Mám závody ráda, zvláště pro jejich společenský rozměr. Navíc pokud svojí přípravu směřujete k určitému datu, pravděpodobně vás to trochu „rozkopne“. Ale pořád je to sport. Sportujeme pro radost, setkávání, osobáky, překonávání sama sebe. Nevynalézáme lék na rakovinu (ani na koronavirus). Takže v klidu.

Ke sportu patří i prohra a my jsme zkrátka letos na jaře prohráli startovné. Není to konec světa. Co s tím? Odlehčete přípravu a dejte si mentální oraz. Sezona nekončí, jen se posouvá na neurčito. Abyste se nedostali do únavy a mohli si kvalitně zazávodit později, snižte tréninkové objemy (neopakujte donekonečna vysoce objemové týdny) a nelaďte na konkrétní závod.

Většina provozovatelů závodů na situaci nějakým způsobem zareaguje, možná začnou fungovat různé virtuální výzvy. Pražský půlmaraton bude přesunut na jiný termín, takže to bude třeba naprosto skvělý závěr sezony. Taková říjnová Praha by mohla mít své kouzlo. Zachytila jsem například, že Inov8 krosový pohár plánuje po značené trase nechat závodit běžce s čipem kdykoli v průběhu dne a výsledky vyhodnotí on-line. Super nápad a palec nahoru.

Můžeme zkusit vymyslet nějakou virtuální challenge – například virtuální půlmaraton s porovnáním výkonu ve wattech, pokud používáte STRYD.


NEJDŮLEŽITĚJŠÍ FAKTA O KORONAVIRU

Virus je nejrizikovější pro starší lidi (nad 60 let) a pacienty s poruchou imunity a chronicky nemocné.

V Itálii je úmrtnost 5%, Itálie má nejstarší populaci v Evropě

Neexistuje lék ani očkování.

Virus se neprojevuje pouze vysokou horečkou a kašlem, ale také jako běžné nachlazení. Tento průběh je nejčastější.

Děti se onemocněním vůbec nenakazí a nebo mají bezpříznakový průběh.

Minimálně příznakoví pacienti mohou nakazit kohokoli ve svém okolí.

Pro starší/a nebo chronicky nemocné může být průběh vysoce rizikový – pokud se rozvine tzv. intersticiální plicní pneumonie se syndromem plicní nedostatečnosti.


Zde jsou mé rady, jak podpořit vlastní imunitu:

Nepřetrénujte se

Pro sportovce to znamená nebýt v únavě, nebýt přetrénovaní. Objemová příprava ve vytrvalostních sportech je pro imunitní systém náročná, stejně jako vysoce intenzivní tréninkové jednotky. Stručně řečeno, imunitní systém musí po náročném tréninku „uklízet“, takže je vytížený a tím pádem se zvyšuje riziko, že onemocníte. Nepřetahujte zkrátka závit, dejte si dostatek času na regeneraci, odpočinek, klidně o trochu snižte tréninkové objemy či intenzitu. Stejně se závodní sezóna posune, takže můžete jedině získat.

Doplňky stravy

Většinou má každý svoje vlastní „vychytávky“ – od chlorelly, přes ajúverdu a dračí krev až po panáka slivovice po ránu. Nic proti ničemu. Já spoléhám na vysoké dávky C-vitamínu, rybí tuk a hlívu ústřičnou.

Kvalitní strava

Netřeba dlouhých přednášek. Dostatek zeleniny (antioxidanty, minerály, vitamíny), fermentované potraviny – kefír, živé jogurty, nakládaná zelenina (probiotika), kvalitní zdroje bílkovin, játra (z ověřeného zdroje), kvalitní tuky, a osvědčená klasika – poctivý vývar.

Otužování

Ať už lezete do ledové řeky s WimHofem, nebo si dáte ráno ledovou sprchu, děláte dobře :)

Buďte co nejvíc venku

Přeneste své indoor aktivity (posilovna, fitko) co nejvíce ven. Pobyt na čerstvém vzduchu je nejen prostý případného koronaviru, ale prospěje vašemu imunitnímu systému. Když prší, trénujete mentální odolnost, když svítí sluníčko, sbíráte cenný vitamín D a když vás trošku ofoukne, aspoň se otužíte.

Autorka je sportovní lékařkou v testovací laboratoři Cardiolab. Celý její příspěvek v nezkráceném znění najdete na www.cardiolab.cz


PRÁVĚ VYŠLO!!!

ROZHOVOR S BĚHAJÍCÍM CHIRURGEM TOMÁŠEM ŠEBKEM O JEHO BĚHÁNÍ NA MÍSÍCH LÉKAŘŮ BEZ HRANIC A VIZI DIGITÁLNÍHO ZDRAVITNICTVÍ. ČTĚTE V NOVÉM ČÍSLE TIŠTĚNÉHO BĚHEJ, KTERÉ JE PRÁVĚ V PRODEJI.


Anketa

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

pecina žena 12.03.2020 11:58:07

Trénujete, připravujete se a… najednou prásk! Je to blbý, no. Jo, taky mě to štve. Mám závody ráda zvláště pro jejich společenský rozměr. Navíc, pokud svojí přípravu směřujete k určitému datu, pravděpodobně vás to trochu „rozkopne“. Ale pořád je to sport. Sportujeme pro radost, setkávání, osobáky, překonávání sama sebe. Nevynalézáme lék na rakovinu (ani na koronavirus). Takže v klidu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.