Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

NEDĚLNÍ SLOUPEK: Zrozeni k běhu

NEDĚLNÍ SLOUPEK: Zrozeni k běhu

Tereza Rozehnalová | 07.09.2008 | přečteno: 8069×

Člověk zřejmě zvládl maratonskou vzdálenost dříve než po slavné bitvě u Marathonu. Ne že by v době před mnoha tisíci lety usiloval o věčnou slávu v podobě zápisu do knihy rekordů, ale potřeboval přežít. Nemusel však před něčím utíkat, ba naopak. A kdy byl vítěz?

Proč a jak začal běhat Homo erectus, jsem se dočetla v knížce Martina Uhlíře „Jak jsme se stali lidmi“. Z kapitoly věnující se právě běhu, jsem pro vás vybrala to podstatné.

Pokud by člověčí touha po zápisu do knihy rekordů trvala, zcela jistě by se tam dostal. Určitě ne za rychlost, s gepardem se měřit nemůže, ale za vytrvalost. Po té, co se člověk naučil chodit efektivněji, změnila se i jeho kostra. Ta mu sice už nedovolovala tak krásně šplhat po stromech, ale mohl se rozběhnout.

Naučil se nový způsob lovu zvěře. Zvěř jednoduše uštval. Někteří vědci tvrdí, že trénovaný maratonský běžec může v závodě na dlouhou trať uštvat psa a koni být důstojným soupeřem. Takový lidoop sice běžet rychle dokázal, nicméně ne moc dlouho. K vytrvalosti je třeba šlach, vč. Achillovy, které měli ve srovnání  s lidmi nepatrné. Také užší hrudník či větší hýždě, důležité k dobré stabilizaci pohybu ještě postrádal.

Člověk je také, spolu s ostatními zvířaty, známými jako dobří běžci, vybaven pružným šíjovým vazem, který stabilizuje hlavu, aby při běhu neposkakovala. Např. u šimpanze chybí.

Způsob lovu – uštvání, využívají ještě v dnešní době lidé východoafrického národa Hadza a Křováci v jižní Africe. Ti jsou schopni během nejteplejšího období roku, v denní době, kdy jsou vzduch i půda nejrozpálenější, uštvat zvěř. A to velkou zvěř, kudu, velké turovité kopytníky. Počkají, až se kudu nají a je velké horko. Pak vypijí tolik vody, kolik jen snesou a vyrazí. Jsou schopni běžet i 3 hodiny. Někteří lovci zvěř uštvou, jiní se chtějí dostat do dostatečné blízkosti, aby mohli střílet z luků.

Existuje však i jiná teorie, mluvící spíše o tom, že člověk se potřeboval co nejrychleji dostat k mrtvému zvířeti (uloveného jiným predátorem), před hyenami, ale i sluncem, podporujícím zkázu masa. Přesná teorie zatím neexistuje, protože se ještě nenašel vědec, který by stačil tempu místních domorodců. Je zde zmiňován pouze jeden (Louis Leakey), který uštval zajíce, ale pro konečné závěry to nestačí.

Ať tak či tak, člověk běhá dlouho,dobře a daleko. Vidina krvavého masa hnala dříve tlupy našich předchůdců savanou. Dnes se tisíce maratonců ulicemi velkých měst ženou někdy pro radost, někdy pro medaili a někdy také pro ten krvavý steak, který si museli pár dní předem odepřít, aby trať zvládli. Evoluce nám sice vzala nekonečné opuštěné savany a oštěpy, ale dala třeba kvalitní boty. Proto běhejte, buďte součástí vývoje k dokonalému jedinci :).