Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

INTUITIVNÍ TRÉNINK: Zamyšlení a pokus

INTUITIVNÍ TRÉNINK: Zamyšlení a pokus

Pavel Novák | 02.09.2008 | přečteno: 12812×

Základem intuitivního tréninku je silné vědomí nebo spíše uvědomění si svého sportovního cíle, ale to samo osobě nemůže stačit k tomu, abychom dosáhli nebo se alespoň velmi přiblížili jeho splnění. Zatímco profesionál maximálně zefektivňuje postup k metám tím, že koloběh života přizpůsobí potřebám tréninku a svého těla či psychiky, amatér musí jít jinou cestou.

Pokud budete chtít zařadit do svého „jídelníčku“ intuitivní trénink, měli byste i mimo trénink rozvíjet svoji intuici. Ta je tlumena nebo rozvíjena na základě našeho chování vůči svému okolí. Měli bychom se vyhýbat negativním emocím jako je vztek, netrpělivost, lpění, nevraživost, nenávist či pomluvy, které intuici potlačují, a naopak vyhledávat a hlavně vytvářet ty pozitivní. Pomáhejte, usmívejte se, pěstujte dobré vztahy s ostatními lidmi, mějte pochopení a intuice pokvete, budete šťastnější a bude se vám dařit i v životě, což sportovní výsledek také pozitivně ovlivní.

Cest jak v sobě pěstovat pozitivum vůči svému okolí i sobě je mnoho, ale všechny jsou založeny na duševním cvičení. Různé formy rozjímání, to už je v podstatě meditace (řekněme ne úplně soustředěná), která je základem pro duševní rozvoj, potažmo pro rozvoj intuice. Přemýšlíme o životě a věcech okolo něj a snažíme se přijít na to, jak nejlépe co udělat. Popřemýšlejme o svých nectnostech a svých negativních formách energie. Odmítněte je.

Přijdu třeba na to, že jsem netrpělivý, vnitřně odsoudím takové jednání a třeba zjistím, že to k ničemu nevede a že to obtěžuje mě i své okolí. A můžu začít cvičit. Jedu autem a chce se mi zanadávat: „Uhni s tou plechovkou, co to tu děláš?!? Když neumíš jezdit, tak za to nesedej, blbe!“

Vy ale zůstanete klidní, počkáte až ten člověk, co nevyhodil blinkr a vjel vám do vašeho pruhu, se zařadí a pokračujete v pohodě dál. To je začátek… pokračování je chtít na sobě pracovat, změnit svůj život. Dobrých knih na toto téma je mnoho a pokud si to budete přát, potkáte člověka, který vám pomůže.

Přemluvil jsem ho!!! Je to Leoš Pelouch, loňský druhý vícemistr ČR v maratonu a uvolil se být pokusným králíkem intuitivního tréninku, neboť jsem zatím vše testoval pouze na sobě. Pojďme sledovat jeho další sportovní cestu.

Leoš týdny před začátkem přípravy chodil do práce, opravoval chalupu, spal a když zbylo trochu času, šel klusat. I tak byl cca na 80–100 km/týdně. Cílem je 19.10.2008 na maratonu v Drážďanech si vylepšit osobní rekord 2:23:16 hod. Moje instrukce pro první období byly takovéto:

"Ahoooj Ole,

doufám, že ti intuitivní trénink přinese posun. Jsi první, na kom to zkouším (kromě sebe), takže seš průkopník.

První tři týdny bude na prvním místě kilometráž -tvou hlavní snahou bude naběhat žádané kilometry. Na druhém místě kvality, které chci, abys běhal v submaximálních intenzitách. To znamená, že i když nějaké rezervy v kvalitě budou, nebudou velké. Každá taková kvalita tě počítám na 3–5 dní sejme, záleží jak moc taky budeš spát a regenerovat. Uč se poznávat sebe, pravdivost svých pocitů. Neboj se trénink, když ti to nepůjde, klidně zabalit. To není vyměklost, ale krok k efektivitě.

Je pravděpodobné,že postačí možná i pár hodin a budeš na stejný trénink připraven podstatně lépe. Radši odběhej míň kvalit pořádně, než víc a hůře. Pokud to budeš dělat dobře, prakticky by ses neměl zadřít. Pokud se přidřeš, budeš mít dostatek času na to, aby ses z toho dostal a nezadřel. Časy, které následně píšu, jsou minimální!!! Budou spíše o něco delší!!!

Kilometráž:      

1.týden 140km

2.týden 160km – to je dovolená

3.týden 180km – tady je Vír – závod na 32 km, což není ideální, ale zvládneš to. Nech si na víkend i se závodem 40 + asi 25 km, pak bys měl od pondělka do pátku naběhat 115km. Viděl bych to 80 km do středy a pak zbytek – cca 35 (t.j. asi 17km/den). Poslední kvalitu běž nejpozději v úterý, nešetři to víc než normálně. Pokud ti to vyjde na středu, dej pouze 80% tréninku, ve čtvrtek a pátek už nechoď nic, jen nabíhej!!!

4.týden 80–100km (hodně si odpočiň – kvality odlož, až budeš 100% v pohodě!!!). Tady je na prvním místě dostat se z těžké únavy, na druhém kilometráž, na třetím kvality.

Kvality: Vystupňovaný Vepříkov… 72hod… 6×serp. s mk… 36hod… 30–34dch… 36hod… 30×200 s mk 100… 60hod… Vystupňovaný Uhelňák… 72hod… 7×serp. (pozn.Vepříkov –17530m, serp.-kopec, serpentiny dlouhé 1250m, Uhelňák 20200m).

Tak hodně štěstí a věř, že klíč k úspěchu je v TOBĚ!!!

Plnění:

1.týden (od 4.8. 2008)

Po    OV14km

Út     OV11kmOV14km

St     Vepříkov 1:05:57 hodvýklus

Čt    11km OV+rovinkyOV 11km

Pá    11km

So   8km8km

Ne   6× serp.s mk dolů v průměru 4:58 min                   

Celkem 145 km

2.týden

Po   15km

Út   31km (4:33 min/km)

St   15km

Čt   10km12km+rov.

Pá   30×200m s mk 100m (pr.36,8 s)kolo 35km

So   12km18km

Ne   10kmkolo 40km                                                         

Celkem 162 km

3.týden:

Po 14km10km

Út  Vepříkov 1:05:51 hodvýklus

St   11km10km

Čt   15km

Pá   8km8km

So   Rozcvičení// Závod ve Víru –32km,3.místo 1:53:50hod

Ne-15km//11km                                                                     

Celkem 175 km

Leoš perfektně dostál požadavku kilometráže, kvalitní tréninky byl schopen odběhat blízko dané spodní časové hranice, jejich intenzita byla na standardních úrovních, snad jen krátké 200m úseky měly být o něco kvalitnější. Závod zvládl skvěle takticky, šel ze zadu a zmáčkl posledních 7 km, kdy na druhého Ivana Čotova stáhl 1:16 min.

Nyní, když píšu tento článek, má odpočinkový týden. Jsem rád, že našel v sobě odvahu a vzal na sebe riziko neznámého. A doufám, že se na jeho stranu i přikloní trochu štěstí.