Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Garmin Run-Up 2008 Olomouc: Čelko za minutu a čtvrt v 18. patře

Garmin Run-Up 2008 Olomouc: Čelko za minutu a čtvrt v 18. patře
foto: Radek Leszczynski

Radek Leszczynski | 22.09.2008 | přečteno: 22429×

Běh do schodů je mladá a méně známá běžecká disciplína. Díky stále větší oblibě běhů do vrchu a v posledních dvou letech i díky invenci organizátora, Fran­couze Chrise Delattra, který se zabydlel v Olomouci, se i u nás začíná cosi měnit k lepšímu. Z hanácké metropole se rozhodl letos zorganizovat sérii běhů do schodů, nazvanou GARMIN RUN-UP 2008.

Tento víkend (21. 9.) se konal v Olomouci 5. závod série. Svou premiéru si zde Garmin Run-Up odbyl již minulý rok, kdy se na start postavilo více než 300 závodníků. Ale jak už to u premiér bývá, tehdy se stala chyba v podobě kolapsu měřícího systému.

Teplota se v den závodu pohybovala kolem 12°C, byl vítr a zataženo, což nebyla zrovna ideální kombinace. Diváky i závodníky tak mohlo během dne aspoň nažhavit či povzbudit kolem desítky vystoupení taneční skupiny Rytmus Olomouc v rytmu disca, street či show. Prostor před budovou Regionálního centra Olomouc (RCO) zaplnily i další atrakce, například skákání na bungee trampolínách, hry pro děti a stánky sponzorů a partnerů.

 V sobotu 21. 9. 2008 se postavily postupně na start rovné dvě stovky běžkyň a běžců. Bylo opravdu co obdivovat a komu fandit. Objevili se atleti – specialisté na 400, 800 a 1500 m z AK Asics Kroměříž, AK Olomouc, z brněnských klubů a dalších měst. A jak se později ukázalo, ten den svými výkony vzhledem ke své kvalitě pochopitelně dominovali a rozdávali si to hlavně mezi sebou. Příliš šancí ostatním závodníkům, kterých se sešly více než dvě třetiny, nedali.

„Dostala jsem trošku strach. Myslela jsem, že si to sem přijdou vyběhnout obyčejní lidé, a zatím tady vidím zkušené a namakané atlety,“ svěřila se se svými obavami jedna z účastnic. Z celkového počtu na závodě startovalo 30 žen. Všichni měli za úkol zdolat v co nejrychlejším čase 100 metrů dlouhou startovní rovinku a 18 pater RCO.

Na schodišti se postupně vydýchával vzduch. Ten způsoboval mnohým běžcům, hlavně těm méně trénovaným, dýchací potíže.

„Jsem maximálně spokojen s organizací. Je to seriózní akce. Mám svůj čas startu, vím, na kdy se mám připravit, a pak se hned dozvím, za kolik jsem to běžel,“ vyjádřil své dojmy jeden z běžců seniorské kategorie.

Nejlepšího času (1:17 min.) dosáhl jak v kvalifikaci, tak ve večerním finále loňský vítěz Slovák Tomáš Čelko (1984) ze Žiliny. Mezi ženami se prosadila Radka Březinová (1985) z Hukvald časem 2:06 min.

Součástí akce byl také závod dětí. Ten byl organizován ve třech kategoriích. Tady se závodilo jen takzvaně „na oko“. Děti dostaly startovní čísla, ale nešlo o umístění. Nejmladší děti běžely pouze do přízemí, starší do 5. patra a děti do 16 let až do 10. patra. Každé dítě dostalo díky štědrosti sponzorů hezké hodnotné dárky v podobě různých sladkostí, hraček nebo videoher.

„Chtěli jsme, aby byl dnešní den hlavně zábavou, a to jak pro běžce, tak pro diváky. Snažili jsme se přilákat kolemjdoucí například na vystoupení taneční skupiny a další atrakce. Ale hlavně jsme si přáli napravit si reputaci z minulého roku, kdy určité věci nevyšly. To se nám doufám podařilo,“ řekl redakci behy.cz šéf pořádající agentury Chris Delattre.

Vytknout bychom mohli snad jen ne úplně dobře zajištěné schodiště, respektive dveřní vstupy z jednotlivých pater. Občas se stalo, že návštěvník RCO, který o tomto závodě nevěděl nebo ho ignoroval, vešel na schodiště a ohrozil hladký průběh závodu.

Nezbývá než všem popřát hodně zdaru do posledního závodu této série. Je v plánu na sobotu 4.10. 2008 od 13 hod. v pražské CITY TOWER, která měří 109 metrů. Tam bude potřeba v co nejkratším čase vyběhnout „nekonečných“ 27 pater! 


Výsledky závodu – muži

výsledky závodu ženy

Web závodu

Fotky ze závodu