Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Rozhovor: David Nerud - vítěz Garmin Run-Up Brno 2008

Rozhovor: David Nerud - vítěz Garmin Run-Up Brno 2008

Radek Leszczynski | 11.06.2008 | přečteno: 9030×

Z nedalekých Střelic přijel do Brna na první zahajovací závod série v bězích do schodů sympatický atlet – specialista na 800m David Nerud (nar. 1985). V době čekání na start odpoledního finále, které nakonec vyhrál, odpověděl David na několik otázek redakce behy.cz 

Davide, vzhledem k Tvé hlavní disciplíně, byl tento závod pro Tebe spíše tréninkem nebo součástí závodní sezony? 

Běžel jsem něco takového úplně poprvé. Je to super závod, ale kdybych měl jet na extraligu, tak bych tady bohužel být nemohl. 

Zkoušel sis tyhle schody někdy jako přípravu vyběhnout? 

Ne, ani jednou. Ale moje disciplína je hodně podobná, co se intenzity týče. Je to trošku více silové, ale ty pocity jsou hodně podobné osmistovce. Bolí to stejně. 

Popíšeš nám průběh Tvého běhu?

Úplný start jsem hodně rozpálil a skoro jsem se nevešel do první zatáčky. Nepříjemné bylo, vběhnout z venkovního světla do budovy a tmavého schodiště. V prvním patře jsem v podstatě běžel po tmě. Do 10. patra jsem běžel po třech schodech úplně v pohodě. Pak přicházela krize, ale od 16. patra už to bylo zase víceméně v klidu. 

Chystáš se objet celý seriál Garmin Run – up? 

To záleží na závodech na dráze. Ale jestli to vyjde, chtěl bych běžet i zbývajících pět závodů. 

Jaký jsi měl nahoře maximální puls?

Tak to přesně nevím, neměl jsem sporttester, ale já mám obecně nižší tep. Takže dnes to mohlo být v cíli kolem 175, ale jinak mám i 185 max. TF. Ranní puls je pak kolem 40. 

Tvůj trénink je tedy především dráha nebo nabíráš objemy i jinde? 

Krosové závody vlastně vůbec neběhám. Možná vyjímečně 1 – 2 za rok. Ale jinak je to asi tak půl na půl. Takže do lesa mířím dost často hlavně v přípravném období. Jezdím na soustředění do Tater. 

Můžeš porovnat úroveň dnešního závodu s obdobnými akcemi, kterých ses účastnil? 

Organizace je tady dnes parádní. Závodník ví v kolik má bežet, přijde na start je očekáván a vše funguje jak má. Pokud mám hodnotit, tak dnešek je opravdu srovnatelný např. s krosovými závody, které jsem absolvoval. 

Máš v zásobě ještě nějaký další doplňkový sport k Tvému běhání? 

Jako regeneraci beru plavání, v zimě běžky. Občas v rámci tréninku třeba hrajeme i basket. Ale toho je minimum. 

Sport je pro Tebe hlavně relax, nebo máš taky ambice prorazit dál? 

Samozřejmě ambice mám, ale jde i o relaxaci. Uvidíme, jak mi to v běhání půjde. Člověk do toho může dát vše, ale nemusí se to podařit. 

Co třeba pomůže, když se Ti zrovna nechce vyrazit na trénink? 

V podstatě s tím nemám nějaký velký problém. Jde jen o to, že někdy je únava velká a nebo se objeví menší zranění a to pak radši odpočívám. Spíše si však řeknu, že by se mi výpadek v tréninku mohl vrátit. 

Prozradíš něco ze svého stravování? 

Snažím se vyhýbat se co nejvíce tukům. Těžká jídla jako vepřo-knedlo-zelo, máslo, vajíčka, to v podstatě vůbec nejím. Jinak používám sacharidové a proteinové přípavky a samozřejmě regenerační drinky, vitamíny apod. 

Kdo tě trénuje?

Mým trenérem je Jan Cacek. Není přímo členem nějakého klubu, je zaměstnancem Masarykovy univerzity v Brně. 

Kolik kilometrů měsíčně naběháš?

To záleží na období, které právě probíhá. Na podzim to je kolem 400 kilometrů, ale před a během závodů výrazně ubírám na 170 – 220 kilometrů za měsíc. Ročně to pak vychází na 3 000 km. 

Závodil jsi někdy v nějakých extrémních podmínkách? 

Běžel, tedy závodil jsem nejvíce při 37°C, což mně ale celkem vyhovuje. Mám teplo rád. Při tréninku jsem jednou na Pradědu běžel při teplotě -23°C a velkém větru a sněžení a měl jsem co dělat, abych se nějak dostal domů. Jinak s extrémním počasím nemám problém. Vyhovuje mi to a nebojím se toho. 

Máš přítelkyni? Běhá také?

Tak mám, ale jsme spolu velice krátce. Sportuje jen rekreačně. Jde si zaplavat, na kolo apod. 

Co si myslíš o ženách a běhu a vůbec o názorech na běh? 

Ženy příliš neběhají. Někdy je nechuť k běhu daná taky tím, že u nás je obecně názor na běh dost negativní. Kolemjdoucí se smějí. To může leckoho odrazovat. A je to škoda. Běh je po chůzi druhý nejpřirozenější pohyb. Je těžké někoho přesvědčit o kráse běhu. Spousta lidí a nejen žen, žije v nevědomosti. Někdo zas říká, neblbni, zničíš si zdraví. Já mu odpovím, tak co, běhám, ty zas kouříš. Někdy je zbytečné ztrácet s hlupákem čas. Raději budu makat na čerstvém vzduchu v přírodě než sedět v zakouřené hospodě. 

Jaký je Tvůj letošní vrchol sezóny? 

Budu se snažit zaběhnout co nejrychleji půlku. Snad to vyjde na 1:48 minut. Samozřejmě chci uspět na Mistrovství ČR, ale jelikož jsem byl před sezónou 3 týdny zraněn, tak to mám všechno trochu posunuté. 

Sleduješ servery behej.com a behy.cz ? 

Behej.com určitě ano, behy.cz už tak moc ne. Je tam spousta zajimavých věcí, ale já se orientuji spíše na tu dráhu a o tom tam toho moc není. Ale je to určitě super, že něco takového u nás je. Tady je prostě názor na běh dost špatný a tak je dobře, že tenhle server se snaží mnohé zlepšit. 

Děkujeme za rozhovor a gratulujeme k úspěchu v Garmin Run-up!

Radek Leszczynski


Osobní webové stránky Davida Neruda

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Brno

10 km: 0:33:55 (2009)
půlmaraton: 1:13:13 (2011)
maraton: 2:32:57 (2007)

tuta muž 11.06.2008 17:34:08

Jee, Nerdo, z tebe je celebrita behej.com :-) Hlavne uz to ale letos protrhnete a neco zabehnete (nebo opravdu ziskam pocit, ze Caca je nepouzitelnej :-) ). Drzim palce.

avatar

Lomnice nad Popelkou

Celkem 14657 km
Minulý měsíc 0 km

Dooma muž 13.06.2008 09:50:47

>> tuta, 11. 6. 2008 17:34:08

Proč by byl nepoužitelnej? Však to všem svěřencům běhá dobře:-)

Motto: V každém závodě přijde chvíle, kdy se závodník setká se skutečným soupeřem a překvapeně zjistí, že je to on sám. http://www.atletika-behy.cz
avatar

Brno

10 km: 0:33:55 (2009)
půlmaraton: 1:13:13 (2011)
maraton: 2:32:57 (2007)

tuta muž 13.06.2008 16:11:29

>> Dooma, 13. 6. 2008 09:50:47

To myslim ze srandy, jako spravny hospodsky fanousek ocekavam stale lepsi a lepsi vykony a beda, kdyz nastane stagnace, jako zatim letos. :-) Ale zase na druhou stranu, kdybys nekdy pod Cacou trenoval, tak bys ty nepouzitelny casti z neho taky rychle zaregistroval. :-)))

administrator 03.04.2010 13:32:30

Z nedalekých Střelic přijel do Brna na první zahajovací závod série v bězích do schodů sympatický atlet – specialista na 800m David Nerud (nar. 1985). V době čekání na start odpoledního finále, které nakonec vyhrál, odpověděl David na několik otázek redakce behy.cz 


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.