Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ezekiel Jafari Ngimba: Usměvavý sympaťák, který umí půlmaraton za hodinu

Ezekiel Jafari Ngimba: Usměvavý sympaťák, který umí půlmaraton za hodinu
foto: Martin Symon

behy.cz | 27.03.2009 | přečteno: 11745×

Při zítřejším závodě Hervis 1/2Maraton Praha nepřehlédněte závodníka se startovním číslem 5. Je jím tanzánský běžec Ezekiel Jafari Ngimba, který letos hostuje v AK Kroměříž a mohli jsme jej vidět například při Rohálovské či Pečecké desítce. V obou závodech s přehledem zvítězil a pokořil hranici 30 minut.

Výborných výsledků dosahuje i na půlmaratonských tratích, letos, a to máme teprve konec března, již dvakrát překonal svůj osobní rekord. Nejprve jej posunul na hodnotu 1:01:28 a při nedávném závodě v Itálii dokonce na 1:00:41. „Rozhodně má na to, aby v budoucnu překonal hranici jedné hodiny,“ odhaduje jeho půlmaratonské ambice Ondra Němec.

Přestože se Ezekiel pohybuje v cizím prostředí, rozhodně nepůsobí zakřiknutým dojmem. Naopak, rozdává úsměvy na všechny strany. Komunikace pro něj musí přitom být poměrně velkou překážkou. Obtížně se domluví anglicky.

A tak, když se jej chcete zeptat, jaký čas by se měl v cíli zítřejšího půlmaratonu objevit u jeho jména, napíšete na papír dvě možnosti: „1:00:00“ a „1:00:30“ a vyzvete jej k tomu, aby se rozhodl. Jeho ukazováček se bez váhání zastaví u času 1:00:00. Tomu by se chtěl zítra co nejvíce přiblížit. "Rád bych jej v cíli viděl na třetím místě celkového pořadí,“ říká manažer AK Kroměříž Ondřej Němec. Zda se toto přání vyplní, budeme vědět zítra kolem 13. hodiny.

Následuje úryvek rozhovoru Radka Leszczynského. Plnou verzi si budete moci přečíst v dubnovém čísle časopisu Běhej (vychází 27. 4.).

Ezekieli, odkud přesně do České republiky přicházíte?

Pocházím z města Arusha, které leží  na severu Tanzánie.

Jakým způsobem jste se k nám vlastně dostal? Co tomu předcházelo?

Kroměřížští funkcionáři kontaktovali mého trenéra a tanzánský atletický svaz a vyřídili hostování  v AK Kroměříž na rok 2009.

Nedávný závod „Rohálovská 10“ byl vaší premiérou v ČR a za AK Kroměříž?

Ano, Rohálovská 10 byl můj první závod v ČR. Za AK Kroměříž jsem ale běžel poprvé letos 1. 2. v Istanbulu na Poháru mistrů evropských zemí v krosu, kde jsem obsadil 7. místo v běhu na 10 km v čase 32:32 min.

Cítil jste se tam jako favorit a hlavní hvězda, nebo jste měl i trochu trému a obavy o své vítězství?

Celkem jsem si věřil, že Rohálovskou desítku vyhraju. Trému jsem neměl.

Váš čas 29:00 min. na 10 km je v České republice v současné době spíše raritou. Pro vás je to zřejmě standard. Jak to vidíte?

Mám pořád co zlepšovat, s časem spokojen nejsem. Můj osobní rekord je o půlminutu lepší, tedy 28:26 min.

Uvidíme vás na PIM půlmaratonu a maratonu v Praze? 

28. března startuji na půlmaratonu v Praze, pak hned v pondělí odlétám domů do Tanzánie. O maratonu zatím s trenérem neuvažujeme, ale rád bych si ho někdy vyzkoušel. Myslím, že pro něj mám předpoklady.