Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ MARATON: Na start rekordů možná přijde i Nedvěd...

PRAŽSKÝ MARATON: Na start rekordů možná přijde i Nedvěd...
foto: behej.com

Tomáš Nohejl | 03.05.2011 | přečteno: 4682×

Aspoň na Staroměstské náměstí přijde povzbudit běžce v neděli ráno prezident Václav Klaus a (snad) i fotbalová hvězda Pavel Nedvěd. Pamatujete, loni běžel půlmaraton a ten opravdický plánuje taky. Jen ne ještě letos. Asi jako šéf PIMu Carlo Capalbo…

Ten má ale jiné mety. „Opět překonáme rekord účastníků,“ těší se. V páteční poledne se udalo 8 500 startovních čísel, z toho asi 45% cizincům devadesáti národností. V rámci policejního mistrovství světa poběží i kuvajtská jednotka, nádech exotiky slibují účastníci z Malediv, Kostariky nebo Trinidadu a Tobaga.

Poslední zhruba stovka míst na maraton ještě zbývá. Že byste to ještě dali? V nedávných hodinách se přihlásil i marocký běžec Rašid Kisri, který běžel před dvěma lety v Paříži za 2:06:48.

„České mistrovství poběží nejvíc účastníků v historii, okolo sto dvaceti,“ oceňuje František Fojt, dlouholetý sekretář atletického svazu. Limity pro mistrovství světa v Tegu jsou 2:16 a 2:37.

„Já bych chtěl 2:07, až 2:08, když bude dobrý den,“ prohlásil Sami Kosgei, světový rekordman na 25 km, jehož čeká maratonská premiéra. „Loni jsem byl druhý, letos chci vyhrát. Určitě neudělám stejnou chybu, abych si vzal zase nové boty,“ dodává Yemane Tsegay.

„My Češi půjdeme svůj vlastní závod asi dvanáct, patnáct minut za čelem. Nevím, jestli už to vydá na limit pro olympiádu, spíš ne. Ale dozrál čas začít se o to pokoušet,“ tvrdí český favorit Robert Krupička. Svůj první maraton zvládl před šesti lety ve Wroclavi za 2:17:47.

„Uvidíme, ale když jsem tu dala na jaře půlmaratonský rekord, ráda bych zkusila i ten maratonský,“ usmála se Lydia Cheromeiová, která touží po čase pod 2:20.

V doprovodných bězích se objeví celkem až k šestnácti tisícům běžců. Do štafety přihlásila agentura Sport Invest také rychlobruslařský Novis tým v čele s olympijskou vítězkou Martinou Sáblíkovou. „Poběží první úsek v rámci ostrého tréninku, trenér ji určitě nebude šetřit,“ řekla Eva Šťastná z její manažerské firmy. Další desetikilometrové úseky dají Kulma a Haselberger, ten poslední, o dva kilometry delší, finišman Sáblík.

A ještě rekordní bezpečnostní dodatek: Každých zhruba 500 metrů bude stanice s doktory a zdravotnickým personálem. Tedy v případě potíží byste touto sítí více než 80 stanic první pomoci neměli propadnout.

Takže vzhůru do maratonského reje!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 06.05.2011 14:49:25

Aspoň na Staroměstské náměstí přijde povzbudit běžce v neděli ráno prezident Václav Klaus a (snad) i fotbalová hvězda Pavel Nedvěd. Pamatujete, loni běžel půlmaratón a ten opravdický plánuje taky. Jen ne ještě letos. Asi jako šéf PIMu Carlo Capalbo…
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.