Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ MARATON: Hobík pod vědeckým dohledem

PRAŽSKÝ MARATON: Hobík pod vědeckým dohledem
foto: Hana Šlegrová

behej.com | 07.05.2009 | přečteno: 11393×

Několik dobrovolníků rozdílné výkonnosti prošlo vyšetřením a absolvovalo funkční zátěžový test ve sportovní laboratoři Casri v rámci našeho experimentu, zda moderní věda může napomoci k lepšímu výkonu nejen vrcholových sportovců, ale i běžců rekreační. V neděli při Volkswagen Maraton Praha se ukáže výsledek.

Hlavními součástmi předmaratonského vyšetření ve Vědeckém a servisním pracovišti tělovýchovy a sportu byly analýza tělesné skladby, stanovení laktátové křivky na běžeckém trenažeru a videoanalýza techniky běhu. Hlavním výstupem vyšetření bylo stanovení doporučeného tempa na hranici aerobního prahu, které by při daném stupni trénovanosti mělo vést k optimálnímu dosaženému výkonu.

Předmětem zkoumání jsou jak výkonnostní běžci s předpokládaným časem pod tři hodiny, tak hobíci s výrazně nižšími ambicemi. Maratonský závod absolvují se sporttesterem a po doběhu bude provedeno vyhodnocení sledovaných fyziologických procesů, zapojení různých energetických zdrojů, přiměřenost tempa, stupeň únavy a další faktory ovlivňující celkový výkon. K dispozici tedy bude kompletní záznam tepové frekvence, jednotlivé mezičasy a samozřejmě také subjektivní pocity testovaných běžců.

Náš pokus není samoúčelný. Jeho hlavním výsledkem by mělo být potvrzení, že moderní diagnostické metody mohou pomoci optimalizovat výkon nejen vrcholovým a výkonnostním běžcům, ale že mohou být zajímavým přínosem i pro běžce rekreační.

S výsledky našeho pokusu a s tím, jak se teoretické předpoklady sešly se skutečností, vás seznámíme brzy po maratonu.


VÍCE INFORMACÍ, TIPŮ A RAD K MARATONU NALEZNETE V TIŠTĚNÉM MAGAZÍNU BĚHEJ, ZA JEHOŽ PŘEDPLATNÉ OBDRŽÍTE NA MARATONSKÉM EXPU PRAKTICKÝ DÁREK.