Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Co sami nevidíme

ZAČÁTEČNÍCI: Co sami nevidíme
foto: Hana Šlegrová

Mirek Kratochvíl | 12.08.2009 | přečteno: 22675×

Běháte pravidelně sami? A navíc pod rouškou tmy? Běháte tak už roky a plně vám to vyhovuje? Zkuste občas změnit své zvyky, možná i překonat stud a vyběhněte ve dvojici nebo možná ještě lépe ve skupince. Nejde jen o to, že si při běhu budete mít s kým poklábosit. Bude to mít i jiný, zcela praktický význam.

Možná jste bývalí sportovci, možná jste v běhu naprostí samouci. Jedno je ale jisté. Stejně jako loď na své cestě po moři potřebuje čas od času poopravit směr, stejně jako složité i jednoduché stroje a systémy potřebují zpětnou vazbu, potřebujete ji i vy při svém běhu.

Po desítkách nebo stovkách kilometrů osamoceného běhu si už ani neuvědomíte, že už týdny nebo měsíce milimetr po milimetru víc a víc vysazujete hýždě, zkracujete krok, taháte špičky nohou těsně nad zemí nebo třeba zakláníte hlavu.

Možná si říkáte, že to přece vůbec nehraje roli. Možná není váš běžecký styl krásný a možná se při každém kroku okrádáte o zbytečnou setinku vteřiny. „Ale co na tom sejde“, říkáte si, „vždyť já na nějakou tu vteřinu v cíli už dávno nekoukám. A neběhám přece pro krásu, ale pro zdraví.“

A v tom je právě hluboký omyl. Tím, že se víc a víc odchylujeme od ideálního běžeckého stylu, si časem můžeme přivodit závažné zdravotní problémy, které nás mohou vyřadit z provozu na dlouhé týdny. Někdy, necháme-li věci zajít příliš daleko, donutí nás naše tělesná schránka skončit s během úplně.

Společný běh je ideální příležitostí, kdy vás někdo může upozornit na chyby, které sami nevnímáte. Výhrady ke svému běžeckému stylu proto nikdy neberte jako osobní útok, ale jako cennou službu, kterou vám váš běžecký partner poskytuje. Samozřejmě každý jsme na zvláštnosti běžeckého stylu jinak vnímaví. Zkušený běžecký trenér vám toho asi poradí víc než nováček, který začal běhat před dvěma měsíci. Někdy se možná dozvíte věci, o kterých už dávno víte a se kterými mnoho nenaděláte. Jindy vám ale podobná rada může pomoci přijít na kloub problémům, se kterými dlouho marně bojujete.

Samozřejmě daleko přesnější a účinnější by bylo nechat si svůj běh natočit a v klidu jej podrobit analýze za přítomnosti zkušeného odborníka. Občas je ale i k takovému kroku potřeba první impuls.

Na oplátku svým spoluběžcům můžete poskytnout stejnou službu, pokud zjistíte, že i na stylu vašeho běžeckého partnera je co opravovat. Nestyďte se ozvat. Nenechávejte si své poznatky pro sebe. Rozumný běžec určitě rozpozná a ocení dobrou vůli pomoci.