Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PIM půlmaraton: Pohled Iva Domanského

Ivo Domanský | 24.03.2007 | přečteno: 6775×

Pražský PIM běžecký seriál je asi světovým rekordmanem v počtu změn a novinek. I letos jsme se s několika setkali. Nová trať je zase o něco příjemnější, doběh do cíle byl na Kampě hodně stísněný, nyní je na Palachově náměstí dost místa pro závodníky, funkcionáře i fanoušky.

Počasí si tentokrát dost zaúřadovalo. Zrána sice mrholilo, ale bylo bezvětří. Během závodu se postupně zvedl nárazovitý vítr, který určitě závodníkům dost vadil. V půl třetí odpoledne dokonce poryv větru povalil v Křižovnické ulici asi 50 m reklamních panelů včetně plůtků, které se dostaly běžcům do cesty.  Nebezpečné mohly být především kovové reklamy umístěné nahoře. Naštěstí hlavní proud běžců byl v té chvíli už v cíli.

Ohlášený traťový rekord zůstal ve sféře zbožných přání. Menší cíl – traťový rekord – se ovšem navzdory povětrnostním podmínkám podařilo vítězi Ivutimu splnit. Upřímně řečeno, neočekával jsem vítězství tohoto 29letého Keňana, věřil jsem spíše někomu z jeho mladších krajanů. Kvalitní čas 1:01:00 se zřejmě podařilo zaběhnout i díky vyrovnanosti trojice Ivuti – Yator – S. Kibiwott.

Pavel Faschingbauer doběhl jako třetí Evropan jen pět vteřin za druhým, Finem Utriainenem. Bojoval jako vždy ze všech sil a rozhodně nezklamal, uvážíme-li, že jeho zimní příprava byla spíše přerušovaná. Do první dvacítky se z našich vešli ještě Gerych, Pechek a Zouhar.

Traťová rekordmanka a vítězka loňského ročníku Keňanka Kwambaiová podlehla v cílové rovince o necelou sekundu ruské debutantce Liliji Šebuchovové. Že byla nejlepší Češkou v cíli Petra Kamínková, to nepřekvapilo nikoho. 

Zato jméno druhé nejlepší české běžkyně překvapilo, a to tak, že velmi… Kdo je Veronika Brychcínová, která doběhla pouhých pět vteřin za Petrou Kamínkovou a porazila mnohem známější vytrvalkyně, např. Ivanu Sekyrovou nebo Ivu Milesovou?

Z kusých informací lze zjistit, že v roce 2004 zaběhla v Praze maraton v dresu VSK FTVS Praha v čase 3:05:59 a loni finišovala na Hervis PIM půlmaratonu v čase 1:24:23. Její letošní zlepšení o více než sedm minut lze bez nadsázky označit za senzační. Ačkoliv Veronika prý miluje dlouhé běhy a jejím vzorem je Paula Radcliffová, je vlastně v atletice hostem. Jejím hlavním sportem je lakros, kde je členkou české ženské reprezentace a funkcionářkou.

Pražané zůstali – snad i kvůli nevlídnému počasí – doma a tak ulice zely prázdnotou, nenaplnil je ani ohlášený pokus o světový rekord. Můžeme však mít radost ze značného nárůstu počtu účastníků. Ani to však nepřimělo pražské řidiče k respektování faktu, že jednou či dvakrát do roka nejsou v pražských ulicích pány oni, nýbrž běžci.

A tak se od automobilů místo povzbuzování nesly občas hrubé nadávky… 

FOTOGRAFIE

CELKOVÉ VÝSLEDKY

OFICIÁLNÍ PROPOZICE

PLÁNEK TRATI

PŘEVÝŠENÍ

ORGANIZAČNÍ PLÁNEK

ANIMACE TRATI (načítá se déle!)

DISKUSE NA FÓRU