Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Začíná výstava k velkému maratonském jubileu

Začíná výstava k velkému maratonském jubileu
foto: Martin Symon

Mirek Kratochvíl, Veronika Brychcínová | 17.05.2010 | přečteno: 3959×

Chcete-li oslavit kulaté maratonské výročí, nemusíte cestovat do Atén, stačí zajít do Národního muzea v Praze na výstavu Marathon 2500. Společnost Prague International Marathon tam připravila výstavu jedinečných antických artefaktů spolu s dobovými doklady, fotografiemi a medailemi olympionika Emila Zátopka, ale samozřejmě i s fotografimi dokumentujícími novodobou historii maratonu u nás i ve světě.

Slavnostní zahájení výstavy se uskutečnilo 18. května v nové budově Národního muzea. Mezi přítomnými osobnostmi nechyběla olympijská vítězka Dana Zátopková a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Výstava je otevřena od 19. května do konce září. Navštívíte-li novou budovu Národního muzea, určitě nebudete litovat. Vždyť jak často má člověk příležitost na vlastní oči vidět tretry Emila Zátopka nebo některé z jeho medailí. Část exponátů byla zapůjčena z Expozice Emila a Dany Zátopkových, která je trvalou součástí Technického muzea Tatra v Kopřivnici.

Výstava je svým rozsahem menší než ta, která se v loňském roce pořádala na Ruzyňském letišti, ale přesto jsou tu k nalezení kvalitní fotografie a cenné zajímavosti. Jedna část expozice je věnována počátkům novodobých olympijských her, a tak tu mimo jiné máme možnost spatřit medaile z roku 1896.

Příznivci městských běhů a mezi nimi především pražského maratonu nepřijdou zkrátka. Je tu řada vybraných fotografií z celého světa a samozřejmě i z Prahy. K vidění tu jsou medaile, trika a batohy z průběhu šestnáctileté historie Pražského maratonu a nechybí tu ani nejtěžší artefakt z jen nedávno ukončeného šestnáctého ročníku Volkswagen Maratonu Praha, Český maratonský lev – 140 cm vysoká a 80 kg vážící skleněná socha s pochodní, která v průběhu letošního maratonu v Praze plála olympijským plamenem.

Na výstavě nechybí ani připomenutí památky antické kultury a mytologie, ze které myšlenka maratonu vzešla. Pokud vás výstava dodatečně inspiruje k účasti na jedinečném klasickém maratonu z Marathonu do Atén, máme pro vás jednu nepříjemnou zprávu. Příjem přihlášek byl již zastaven. Na poslední zájemce se dostane v průběhu června, kdy pořadatelé uvolní poslední rezervu startovních čísel.

Ale výstava samozřejmě není určena jen pro maratonce. Potěší jistě všechny milovníky sportovní historie. A pokud některé z nich přiláká i k běhu samotnému, přinese to spokojenost oběma stranám, pořadatelské i návštěvnické.

Informace o vstupném: Spolu s výstavou Marathon 2500 mají návštěvníci nové budovy Národního muzea možnost vzhlédnout ještě další tři expozice. Vstupné: 100Kč, každé první pondělí v měsíci vstup zdarma.

Otevírací doba: Denně od 10.00–18.00 hod. Každou první středu v měsíci 10.00–20.00 hod. Každé první pondělí v měsíci vstup zdarma. Upozornění na krátkodobé omezení otevírací doby:

Změny otevírací doby od 1. 6. 2010:

1. středa v měsíci: 10.00–20.00 Ostatní středy v měsíci: 9.00–18.00

1. čtvrtek v měsíci: 10.00–18.00 / od 14.00 do 18.00 volný vstup (volný vstup v 1. pondělí v měsíci se ruší) Ostatní dny beze změn.

Další informace na stránkách Národního muzea

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

vbrych,mk muž 19.05.2010 10:04:12

Chcete-li oslavit kulaté maratonské výročí, nemusíte cestovat do Atén, stačí zajít do Národního muzea v Praze na výstavu Marathon 2500. Společnost Prague International Marathon tam připravila výstavu jedinečných antických artefaktů spolu s dobovými doklady, fotografiemi a medailemi olympionika Emila Zátopka, ale samozřejmě i s fotografimi dokumentujícími novodobou historii maratonu u nás i ve světě.
Odkaz na článek

avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 24.05.2010 11:15:30

Pocit z výstavy nic moc, šito horkou jehlou, chybí nějaká koncepce, jediná nevelká výstavní místnost bez ladu a skladu naplněná čímkoli, co se týká maratonu, částečně to kompenzují nádherné velkoformátové fotky, ovšem už použité při výstavě na Ruzyni a bohužel bez popisek, chaotické skoky v čase přes Feidippida ke Spiridonu Luisovi a k Di Pietrovi, pak už jen Zátopek a PIM, kterému je věnováno snad až příliš místa.
Ale pocit vyhozených peněz jsem neměl, nápaditá instalace dalších expozic, jako „Be free“ (od totality ke svobodě v českých zemích) a „Světlo pro Prahu“ mi pocit zklamání z maratónské expozice bohatě vynahradily.
Nezbývá než doufat v lepší příští, kdy by se třeba přizval odbrník, který se historií maratónského běhu dlouhodobě zabývá, pan Šmiták…

Motto: ...kam až?
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.