Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RADY ZAČÁTEČNÍKŮM: Správné držení těla

RADY ZAČÁTEČNÍKŮM: Správné držení těla
foto: Martin Symon

Miloš Škorpil | 02.05.2007 | přečteno: 48535×

Až zase vyběhnete na svou tréninkovou dávku, zkuste se dívat, jak při běhu drží tělo jiní běžci. Jestli jejich tělo svírá s povrchem zhruba kolmici nebo zda jsou předkloněni, zakloněni či jinak zkrouceni. Ano, hovoříme o správném držení těla.

Kromě sklonu těla sledujme, zda oči běžců při běhu míří k zemi, nebo zda se dívají před sebe. Pohybují se jejich ruce do stran nebo dopředu?

Ostatně, abyste si zahráli tuhle hru, nemusíte ani vyrazit mezi běžce. Stačí, když půjdete po ulici a budete si všímat, jak chodí lidé kolem vás. Pokud to budete dělat několik dní, letmým pohledem zjistíte, jak na tom je ten který člověk s psychikou.

Člověk, který má v životě jasno, je sebevědomý a jde za svým cílem, půjde vzpřímeně, uvolněně a jeho oči budou mířit dopředu. Člověk, který má pochybnosti, je nejistý a neví, co by si s životem počal, většinou půjde nahrbený, stažený a jeho oči budou mířit k zemi.

Běh nás kromě fyzické kondice může naučit správnému držení těla, být sebevědomým a zpříma se dívat na svět.

Při správném držení tělo svírá se silnicí 90 stupňů, ruce kmitají podle něj zezadu dopředu, aniž by se vychylovaly do stran, a oči se dívají zhruba 30 m před nás.

Při tomto držení si krásně otevřete hrudník, dýchání se stane hlubší a energie proudící tělem bude vždy směřovat vzhůru a dopředu.

Jak zjistíte, že je vaše držení těla správné? Stačí se podívat na svůj obraz ve výkladní skříni obchodu nebo ve fítku v zrcadle.

Váš obraz by ve vás měl vyvolat pocit, že hlava, trup, kyčle, kolena i kotníky se pohybují dopředu jako jeden celek. V jejich pohybu byste neměli zachytit žádnou disharmonii.

Rychlost našeho běhu nezávisí na délce kroku, ale na její frekvenci spojené s co nejmenším výdejem energie.

Stačí, když se vaše chodidla budou jen zlehka dotýkat země, a to tak, aby ve fázi letu byla jen těsně nad ní. Tedy žádné velké výskoky a dlouhý let. Jen takové lehké kroužení nad povrchem. S tímto stylem běhu budete moci urazit desítky kilometrů, aniž byste se příliš unavili, a ocení to i vaše klouby a páteř, protože tělo nebude vystavováno velkým otřesům.

Přeji vám nejen při běhu lehký a ladný krok a oči upřené k obzoru.

Miloš Škorpil