Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Lysacup – zimní beskydský fenomén

Lysacup – zimní beskydský fenomén
foto: Lysacup

Luděk Bednarz | 02.11.2010 | přečteno: 6686×

Kde můžete každý zimní víkend potkat mistra republiky v běhu do vrchu, pokořitele himálajské K2, mistryni republiky v MTB a další desítky běžců, cyklistů, horolezců, triatlonistů či veslařů z Moravy, Slezska, Slovenska i Polska? Správně, na Lysé hoře – na jednom ze závodů seriálu Lysacup. Už devátým rokem se víkend co víkend koná jedna z etap tohoto čím dál oblíbenějšího poháru, který letos startuje již o nadcházejícím víkendu.

Lysá hora v Beskydech přitahuje celoročně nejen davy turistů, ale i početné řady sportovců. V rámci Českého poháru v běhu do vrchu se na ni běží dvakrát z různých stran, během závodu Adrenalincup se na ni vybíhá a posléze vyjíždí na kole, v roce 1995 na vrchol zavítal i cyklistický Závod míru. Co je na této 1323 metrů vysoké hoře tak přitažlivého?

Pro jedny to může být převýšení skoro tisíc metrů, které je třeba zdolat. Jiným se líbí množství přístupových tras, díky nimž se na vrchol dostanou s různou mírou náročnosti – jen pro zajímavost – na vrchol je možné se dostat z dvanácti různých míst po turistických značkách.

Ani v zimě si Lysá hora neodpočine. A to přesto, že počasí na ní dokáže být pěkně drsné. Teploty pod patnácti stupni pod nulou, vítr v síle vichřice, dvou až třímetrové závěje, to jsou vše faktory, se kterými zimní návštěvník musí počítat. Za to může být v případě inverzního rázu počasí odměněn nádhernými výhledy do okolí – směrem na západ se rozkládá mohutný masív jesenického Pradědu, východním směrem je možno pozorovat skupinu slovenských hor od Javorníků přes Malou a Velkou Fatru až po Vysoké Tatry.

Počátky Lysacupu sahají do roku 2001, kdy skupina cyklistů z Opavy, Frýdku-Místku a okolí vyrážela pravidelně na vrcholek Lysé hory. V rámci přátelského hecování se postupně přecházelo od chůze k běhu. V roce 2002 už se o chůzi ani nemluvilo a první regulérní ročník Lysacupu byl tady. Na startu se tehdy scházelo 5–10 závodníků a běželo se 24 etap postupně ze tří různých startovacích míst.

O rok později se počet etap snížil na 21 a počet startujících zvýšil na 30–40. Další roky postupně klesal počet etap až se ustálil na čísle 17, zato rostl počet míst, ze kterých se postupně startuje (letos to už bude 8). Věhlas této akce se postupně šířil a v loňském ročníku už byla účast 120–170 závodníků na etapu. Ti už jezdí nejen z okolí, ale i z Polska, Slovenska či jižní Moravy.

Délky standardních etap se pohybují od 4 do 9,5 km, převýšení od 700 do 1000 metrů. Pro vytrvalce je vždy ve druhé třetině poháru zařazena speciální etapa zvaná 3in1 – délka 20 km, převýšení 1600 metrů. Další speciální etapou je etapa Silvestrovská – závodníci by se měli dostavit na start v kostýmech a Lysá hora se pak hemží Skoty, máničkami či kravaťáky.

Na seriálu je zajímavé i to, že se zde neměří časy. Registruje se pouze pořadí, v jakém běžci doběhli, a informativní čas prvního v cíli. Každý závodník může být členem týmu a jeho body jsou pak důležité pro týmovou soutěž. Podle pořadí jsou pak rozdány body do seriálového hodnocení. Statistiky a hodnocení závodu jsou dostupné na internetu a díky tomu závodníci stále vědí, jak na tom jsou. Kromě samotného bodování se sledují i různé jiné statistiky, z nichž například vyplývá, že nejvíce účastí v etapách má hlavní organizátor – počet 134 je zřejmě k nepřekonání.

Dalším zajímavým číslem je účast na etapách bez jediného přerušení – číslo 76 odpovídá skoro pěti ročníkům v kuse! Neméně zajímavá je statistika vítězů – vrchařský specialista Ondřej Horák, který za námi zavítal dohromady dvacetkrát, taktéž dvacetkrát vyhrál a posunul hranice nejlepších etapových časů ze sedmi různých startovacích míst.

I přes vzrůstající počet účastníků se stále ještě daří udržovat kamarádskou atmosféru a všichni se od prvních etap těší na závěrečnou, která je zakončena posezením s vyhlašováním výsledků, rautem, občas nějakým koncertem, ale vždy s obrovskou porcí dobré nálady. Kolem poháru postupně vznikla skupina fanoušků, rekrutovaných z rodin či kamarádů závodníků. Skoro každý tým má své webové stránky s hodnocením etap a rozebíráním strategií, jak překonat soupeře, každá etapa je dokumentovaná několika fotografy či kameramany. Závodníci jsou přes zimu doma většinou nepoužitelní – volný čas je řízený neúprosnou termínovkou Lysacupu a rodiny se prostě musí přizpůsobit…

Letos, poprvé za svou devítiletou historii, zavítá Lysacup i mimo vrchol Lysé hory, abychom účastníky seznámili i s jinými kouty Beskyd. Prolog závodu se poběží na Velký Javorník. Pak už však vše najede do starých kolejí a Lysacup se vrátí zpět na Lysou horu. Koho v zimě nelákají sjezdovky a chce si odpočinout od běžek, může zavítat do Beskyd a zkusit se poměřit s místními sportovci.


WEBOVÉ STRÁNKY ZÁVODU

STATISTIKY ZÁVODU

Anketa

Zúčastníte se některého ze závodů Lysacupu?

ano
 
66 hl.
 
3 hl.
ne
 
6 hl.
Celkem hlasovalo 88 uživatelů.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Ludoi muž 02.11.2010 01:04:53

Kde můžete každý zimní víkend potkat mistra republiky v běhu do vrchu, pokořitele himálajské K2, mistryni republiky v MTB a další desítky běžců, cyklistů, horolezců, triatlonistů či veslařů z Moravy, Slezska, Slovenska i Polska? Správně, na Lysé hoře – na jednom ze závodů seriálu Lysacup. Už devátým rokem se víkend co víkend koná jedna z etap tohoto čím dál oblíbenějšího poháru, který letos startuje již o nadcházejícím víkendu.
Odkaz na článek

avatar

filip8 muž 02.11.2010 17:12:01

dobry den ..vypada to zajimave.nevite veci si bere zavodnik sebou nebo je vyvezou?

Motto: co me nezabije to me posili (snad)
avatar

Ostrava

Ludoi muž 02.11.2010 17:44:33

>> filip8, 02. 11. 2010 17:12:01

Každý si nese vše s sebou. Většinou stačí ledvinka se suchým tričkem a dolů pak seběhnout. Často využívaná možnost je, vzít si s sebou šerpu, který náklad vynese :-)

avatar

Lichnov u NJ

Celkem 3101 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:02 (2011)
půlmaraton: 1:54:30 (2014)

Dejzinka žena 02.11.2010 18:17:32

Šerpa! To je dobrý, povýšila jsem, musím informovat svého pána:-) Další využívaná možnost je, že najdeš cizího šerpu a drze mu přistrčíš svoje věci… Pozor! Šerpové vyrážejí na trať většinou výrazně před hlavním startovním polem, aby chudák závodník nemusel nahoře na to svoje suchý tričko a omačkanej banán třeba hodinku čekat…:-)

Motto: Já to nevzdám!
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.