Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Milesová opět triumfuje, tentokrát na Lysé

Milesová opět triumfuje, tentokrát na Lysé
foto: Petr Kostovič (archívní foto)

Ivo Domanský | 09.06.2012 | přečteno: 4896×

Bývalá reprezentační vrchařka Iva Milesová (PSK Olymp Praha) se po zdravotní pauze dostává opět do formy. V sobotu se nejrychleji vyšplhala na beskydskou Lysou horu a časem 1:03:36 za sebou nechala druhou v pořadí, Lenku Duškovou, o plných sedm minut! V mužích byl nejrychlejší Polák Andrzej Dlugosz (51:25) před brněnským Tomášem Ondráčkem (52:10).

Nejvyšší vrchol Beskyd – Lysá hora (1 323 m. n. m.) není jen tak nějaký obyčejný kopec. Od začátků organizované turistiky koncem 19. století byla vždy hlavním cílem návštěvníků těchto krásných hor a dosud je jakousi národní horou Moravy a Slezska, podobně jako je národní horou Slováků Kriváň. V tomto směru předstihla i vyšší jesenický Praděd.

Na Ostravsku jsou jedinci, kteří na její vrchol vystoupali tisíckrát a vícekrát, někteří to dokázali denně po dobu více než jednoho roku. Na vrcholu Lysé (bezručovské Giguly) končí také mnoho sportovních a turistických akcí. Pohárový běh z Ostravice je jen jednou z mnoha konaných v období letních měsíců. Den po běžcích končil na vrcholu dálkový turistický přechod Velký Javorník – Lysá hora, za týden proběhne extrémní akce Adrenalin Cup a současně s ní Noční výplaz na Lysou horu z několika míst zároveň. Koncem července vyběhnou atleti na Lysou znovu v rámci silničního běhu, který je mistrovstvím Moravy a Slezska v běhu do vrchu. Tento druhý běh vede celý po asfaltové účelové komunikaci z Nižní Mohelnice. Druhou zářijovou neděli se bude konat již 54. ročník tradičního Bezručova výplazu na Lysou horu s tisícovou účastí turistů.

LONI ZIMA, LETOS TÉMĚŘ TROPY

Oblast Lysé hory patří k nejdeštivějším a zároveň nejchladnějším oblastem celé České republiky, a tak se nemůžeme divit, že většinu posledních ročníků provázel déšť, mlha, silný vítr a chlad. Loni bylo v době, kdy závodníci dobíhali na vrchol, na teploměru pouze pět stupňů Celsia a bylo je obtížné identifikovat podle startovních čísel, protože se z mlhy často vynořovali ve vzdálenosti pouhých několika metrů.

Letos bylo vše jinak. Dva týdny spíše špatného počasí vystřídala tlaková výše, takže od pátku bylo nad Beskydami úplně jasno. Sobotní ráno pak napovídalo, že pláštěnky či deštníky budou zcela zbytečným doplňkem garderoby. V 11 hodin při startu se teplota v Ostravici (necelých 500 m nad mořem) vyšplhala už nad 25 stupňů a na vrcholu bylo pouze o pět méně.

Takových sobot není během roku mnoho, a tak se nemůžeme divit, že nejvyšší vrchol Beskyd připomínal Václavák. Staří, mladí, mnozí s teleskopickými hůlkami v rukou přicházeli a odcházeli, odpočívali, stáli frontu před občerstvením Šantán, téměř jedinou osvěžovanou v širokém okolí – ale mnozí také se zájmem sledovali doběh téměř 300 závodníků letošního ročníku Běhu na Lysou. Od loňska se vrchol změnil ve staveniště, po více než třech desetiletích od tragického požáru bývalé Bezručovy chaty v roce 1978 se konečně začalo s výstavbou chaty nové.

ŠPIČKA CHYBĚLA, NAHRADILI JI VETERÁNI

Cílem proběhly skoro tři stovky závodníků, ale s výjimkou první ženy Ivy Milesové a prvních pěti mužů (Polák Andrej Dlugosz, Tomáš Ondráček, Tomáš Blaha, Filip Záveský a Aleš Stránský) se jednalo převážně o méně známé vrchaře. „Dlugosz byl mimo veškerou pochybnost nejlepší, už na čtvrtém kilometru na sjezdovce měl hodně velký náskok k dobru, v té chvíli byl ale na druhém místě ještě Blaha,“ sdělil jeden z diváků na trati. Tomáš Ondráček (Triexpert Brno ) se zase hodně divil, když byl prohlášen absolutním veteránským mistrem, v 35 letech se určitě jako veterán necítí. Ve stabilně vynikající formě letos běhá několikanásobný mistr světa veteránů Aleš Stránský (1960), jehož pátý nejrychlejší čas ze všech startujících hovoří za vše. Pozoruhodné je také sedmé místo častého diskutéra na stránkách našeho webu Honzy Herdy z Dobřichova.

Menšímu zájmu těch nejlepších se nemůžeme divit. Za čtrnáct dní pojedou muži, ženy a junioři na mistrovství Evropy v tureckém Pamukkale a start na Lysé hoře by patrně závěr jejich přípravy komplikoval. Možná, že se někteří muži šetřili na Adrenalin Cup, kde jde přece jen o větší peníze.

Nejstarším veteránem, který ovšem absolvoval pouze zkrácenou trasu 5 200m se stoupáním 688 m byl letos již 84letý František Zikeš z Frýdku – Místku. Ten potřeboval ke zdolání této vzdálenosti 1:28.18 hod., ovšem mezi sedmdesátníky byli i muži, kteří tuto trať uběhli v čase 48:49 (vítěz kategorie 70–74 let Ervín Podporný), resp. za 57:38 (Květoslav Hána v kat. 75–79 let).

Stejně stará jako Tomáš Ondráček je Iva Milesová, která se také teprve letos přehoupla přes životní pětatřicítku. „Dávám tomu běhání stále hodně, možná i víc času než dřív, jen na výsledcích se to jaksi neprojevuje,“ krčila rameny vítězka ženské kategorie, bývalá profesionálka a premiantka světové GP běhů do vrchu. „Po dvou letech jsem zase začala běhat vrchy v cizině, někdy dokonce něco vyhraju.“

FOTOGRAFIE ZE ZÁVODU

VÝSLEDKY NA WEBU ZÁVODU

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 16.06.2012 23:27:33

Bývalá reprezentační vrchařka Iva Milesová (PSK Olymp Praha) se po zdravotní pauze dostává opět do formy. V sobotu se nejrychleji vyšplhala na beskydskou Lysou horu a časem 1:03:36 za sebou nechala druhou v pořadí, Lenku Duškovou, o plných sedm minut! V mužích byl nejrychlejší Polák Andrzej Dlugosz (51:25) před brněnským Tomášem Ondráčkem (52:10).
Odkaz na článek

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 17.06.2012 21:27:37

Jo když nepřijde konkurence a pouze 16 běžců se dostane pod hodinu … pak sedmé místo není moc pozoruhodné. Možná spíš info, že jsem 6dní po cyklistické 24hodinovce, kdy jsem po 10min nehezky spadnul a zbylých 23hodin kroužil s krví na kloubech :-) a za poslední 3týdny jsem naběhal celých nula kilometrů.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.