Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Shazujte kila bez hladovění

Shazujte kila bez hladovění
foto: Zdenek Krchák

Vlastimil Chadim | 21.02.2011 | přečteno: 26155×

Každé jaro rozšiřují řady běžců ti, kteří si chtějí „spravit“ postavu. Jak dosáhnout, aby se shozená kila rychle nevrátila a hubnutí neprovázely zbytečné útrapy? Běh nebo jiný pohyb dvakrát až čtyřikrát do týdne je výborným základem pro snížení zásob tuku v těle. Jestli začnete „ztrácet“ nebo ne, rozhoduje celková energetická bilance. Je tedy nezbytné si pomoci úpravou jídelníčku.

Rozumné ovšem není omezit paušálně konzumaci všech potravin a vystavit tělo stresu v podobě hladovění. Tento krátkodobý způsob redukce nadváhy je odsouzen k neúspěchu. Chcete-li dosáhnout kvalitních a především trvalých výsledků, je třeba zvolit jinou strategii. Tělo nesmí zaregistrovat, že mu dopřáváte méně kalorií, než na kolik je zvyklé. Pokud se tak stane, prohráli jste. Organismus se začne bránit proti dalšímu úbytku tělesné hmoty. Sníží svoji klidovou energetickou spotřebu – přepne na šetrný provoz. Přestože budete stále běhat, udržovat redukovaný jídelníček, hubnutí se zastaví. Tělo si přesně spočítá, kolik mu dáváte, a podle toho si adekvátně upraví svůj energetický výdej. Vše cílí k udržení vyrovnané energetické bilance, kdy energetický příjem se rovná energetickému výdeji.

Dá se tedy vůbec nastolit negativní energetická bilance, která zajistí trvalý úbytek tukových rezerv? Řekněme, že váš současný průměrný denní energetický příjem činí 2 500 kcal (10 500 kJ). Vlivem klidového energetického výdeje, součtem spotřeby energie v průběhu tréninků a veškerých celodenních aktivit dosahuje celkový denní výdeje stejných 2 500 kcal. Jste tedy na nule. Příjem se rovná výdeji. Tělo je spokojené, zůstává v neutrální bilanci. Jenže vy máte požadavek snížit svoji hmotnost o 5 kg, zmenšit obvod pasu a boků…

Jednostranné omezení příjmu bohužel nepřináší nic dobrého. Počáteční, často i rychlý úbytek hmotnosti se brzy zastaví a v krátké době se ztracená hmotnost vrací zpět. Následkem polohladovění je ztráta aktivní tělesné hmoty – pravý opak toho, o co by nám mělo jít. Výhodnější postup spočívá v dlouhodobém navýšení energetického výdeje, kdy nemusíme žádným způsobem zasahovat do jídelníčku – energetický příjem zůstává na původní hodnotě. V našem modelovém případě zvýšíme výdej na 3 500 kcal a ponecháme příjem na 2 500 kcal. Skvělé, deficit jsme vytvořili. Ale za jakou cenu? Značné navýšení tréninkových dávek je pro netrénovaný organismus nepřiměřenou zátěží. Únava, apatie, ospalost, nedostatek sil pro běžné denní činnosti a znechucení si běžeckých tréninků jistě nestojí za to.

Proto doporučíme zlatou střední cestu – kombinaci částečného omezení příjmu a mírného navýšení výdeje. Tento způsob tvorby negativní energetické bilance je mnohem rozumnější. Ze strategických důvodů bychom se však trochu více měli soustředit na zvyšování spotřeby než na výraznější omezování příjmu. Čím více budete vydávat, tím méně se budete muset omezovat v příjmu. Má to své výhody – více se najíte a tělu ve větším objemu jídla dodáte dostatek živin. Pravidelná zátěž zabrání úbytku svalové hmoty a výsledkem bude čistá ztráta nadbytečné tukové tkáně.

Vlastimil Chadim, www.nutricoach.cz


KOMPLETNÍ TEXT VÝŽIVOVÉHO PORADCE NAJDETE V NOVÉM BĚHEJ, KTERÉ VYCHÁZÍ 25. ÚNORA. PŘEDPLATITELÉ SI ČLÁNEK MOHOU PŘEČÍST JIŽ NYNÍ

Komentáře (Celkem 93)

Nalezené položky: 94 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 28.02.2011 17:28:06

>> SlavoK, 28. 02. 2011 16:21:59 Preto treba zatazit mozog, ten pali najlepsie ;) A najtazsie pren je posielat prikazy tam, kde nie je zvyknuty. Sporty ako bedminton, tenis, ping pong, frisbee apd. naviac pridavaju premenlivu vybusnu zataz nepredvidatelnej intenzity.

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Sloviensko

rudo muž 28.02.2011 21:34:40

>> Eviku, 28. 02. 2011 14:13:21

ahoj Evi, korcule mozu spalit viac ako beh za rovnaky cas. Su ludia co na korculiach a nechaju kolecka otacat, ale na korculiach sa da aj sediet, teda zadok pekne dolu kolena takmer 90 stupnov (prehanam) a zadok chrbat hams a quads su v neustalom napati, a je to bezpecnejsie, na zadok sa padne z polovicnej vysky. Nerisil by som to tak ze presta na mesiac behat a robit korcule, kedoducho by som zaradil korculu do bezeckeho tyzdna ako nieco navyse, vzdy ked mam chut a je vonku sucho bezpecne a hoci mam cas len 15 minut. Na chudnutie je dolezite vybudit metabolizmu a zapracavovat svaly niekolkrat denne, najlepsie je vzdat sa nejakych planov a vzdy spravit nieco, hocico ked je chvila casu, aj riady sa daju umyvat v podrepe alebo v podrepe na 1 nohe, na joge nam odoprucali cistis zemiaky v hlbokom podrepe. Treba stale musliet na to ze su velke svaly chrbta ktore musia byt zatazovane a pri ich zatazi nutene pracuju aj plecia a ruky.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 28.02.2011 21:36:50

>> PeterFabok, 28. 02. 2011 17:28:06

tak tak pri hrach sa zabudne na unavu a na meranie kalorii a zvyseny adrenalin tiez zvysuje metabolizmus.

Tancovanie moze tiez byt uzitocne

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Shon@11 muž 01.03.2011 06:27:58

Myslím, že výborný na nakopnutí metabolismu je i domací posilovací trénink s vlastní vahou. Já např. jezdím: angličáky (pokud nevíš co to je, na googlu jsou videa) série po 10 opakováních- např. 8×10, potom třeba střídavě kliky a dřepy (s vlastní vahou nebo se závažím) – dám si 20 kliků, hned potom 30 dřepů a takto třeba 5× dokola s co nejmenšími pauzami. Můžeš přihodit i sklapovačky apod. a různě to modifikovat. Většinou mě to zabere 30–45 minut a musím říct, že potom toho mám plné zuby a na kondičku je to super.

Nalezené položky: 94 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.