Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh naboso pomůže odhalit chyby, říká vyznavač minimalismu

Běh naboso pomůže odhalit chyby, říká vyznavač minimalismu
foto: Radek Narovec

Miroslav Kratochvíl | 22.06.2011 | přečteno: 43367×

Potkat vyznavače „přirozeného“ běhu už není nic neobvyklého. Michael Dobiáš z Prahy je ale něčím výjimečný. Valná většina ostatních „bosých“ běžců začínala v klasických běžeckých botách a pak je dříve nebo později opustila. Michael po svém návratu k běhání rovnou vsadil na minimalistický koncept.

Hodně to souvisí s jeho láskou k dlouhým běhům v přírodě. Letos osmatřicetiletý běžec jim propadl natolik, že si nejen otevřel vlastní specializovanou prodejnu, ale dokázal přímo v hlavním městě rozjet seriál enormně náročných ultraběhů ŠUTR. Ale pozor, aby nedošlo k mýlce, Michael to dokáže pořádně rozbalit i na silnici – letos si odskočil do Francie na maraton a tříhodinová hranice mu unikla jen o vlásek!

Jakou máš za sebou sportovní minulost? Provozoval jsi v dětství nebo útlém mládí nějaký sport?

Moje sportovní minulost je celkem pestrá, ale žádné z aktivit jsem se nikdy nevěnoval takovým způsobem a v takové míře jako v současnosti běhání. Ať už se jednalo o lyžování, plavání, silniční cyklistiku nebo sjezd na horských kolech, vždycky šlo spíš o víkendové hobby.

A kdy ses dostal poprvé k běhu?

Kondičně „běhat“ jsem začal asi ve dvaceti letech. Vždycky mě bavilo jen tak vypadnout ven a provětrat si hlavu a taky fakt, že k tomu člověk potřebuje naprosté minimum vybavení a stačí jen otevřít dveře a vyrazit, ta jednoduchost a pocit naprosté volnosti. Málokdy se ale délka jednotlivých běhů přehoupla přes pět kilometrů a celková týdenní kilometráž většinou nepřesáhla dvanáctku.

V té době jsem si ale říkal, že běhám aspoň v „rychlým tempu“. Pravděpodobně to bylo okolo 6:00/km. Asi po roce se ale objevily problémy. Bolest kolen, většinou diagnostikovaná jako „chondromalacia patella“ začala limitovat délku běhu a způsobila, že se pro mě běhání stalo spíš otravnou nezbytností a prostředkem jak se udržet jakžtakž fit, než zážitkem, na který bych se těšil.

Skutečně běhat jsem začal po sérii zdravotních problémů asi před dvěma lety. Náhodou se mi do ruky dostala knížka „Born to Run“ a po zjištění, že se dá běhat bez neustálých problémů a zranění a že je možné uběhnout 160 kilometrů v horském terénu, bez trvalých následků a třeba v 60 letech, rozhodl jsem se, že to zkusím taky. Ta knížka mě úplně dostala.

Jak vypadaly tvé opětovné začátky?

Na začátku šlo spíš o změnu stylu běhu. Namísto přetlumených bot jsem začal experimentovat s různými typy nižší a tvrdší obuvi a začal běhat „přes špičky“. Běh naboso byl spíš doplněk pro zlepšení techniky a lepší regeneraci. Ani dnes nepatřím mezi „extrémisty“, kteří běhají naboso maraton. Úplně naboso běhám maximálně tak tři až pět kilometrů. V různých minimalistických „barefoot“ alternativách pak okolo patnácti kilometrů.

Poznámka k nekonečným diskuzím, jestli běhat přes špičku nebo patu – samozřejmě, že jsem po vzoru „Indiánů“ začal běhat po špičkách, patou jsem se snad ani nedotýkal země. Jak vypadala po týdnu má lýtka asi nemusím popisovat. Postupně pak forma dopadu přešla v něco, co by se dalo popsat jako dopad na přední část vnější strany chodidla.

Odkud jsi čerpal základní informace? Měl někdo z tvého okolí osobní zkušenosti, ať už s během naboso nebo „obutým“?

Popravdě, kamarádi si spíš mysleli, že jsem se zbláznil. Když jsem sháněl nějakou variantu minimalistického obutí, nikdo nechápal, o čem to mluvím. Informace jsem sbíral v literatuře a ve všech formách na internetu. Díky sociálním sítím jako Dailymile nebo Facebook pak i od nových přátel a kamarádů.

S jakými obtížemi ses musel poprat?

Pro mě bylo jednou z nejtěžších věcí naučit se rozeznávat různé druhy bolesti a únavy. Jednoduše, poznat, kdy to bolí protože to roste a sílí a je potřeba to zkousnout a kdy je naopak bolest a únava signálem toho, že dělám něco špatně a je na čase vydat se jinudy, nebo si aspoň pár dní odpočinout.

V mém případě byl nejčastějším problémem zánět okostice, v anglické literatuře většinou zmiňovaný jako MTSS (medial tibial stress syndrome) nebo taky „shin splints“. Jedná se o únavové zranění, které se projevuje bolestí pod střední částí holení kosti. Důvod je většinou prostý, příliš velká zátěž. Léčba je pak většinou stejně jednoduchá, odpočinek. První týden až dva doporučuji běh úplně vynechat a zařadit doplňkový sport – kolo, plavání nebo rychlou chůzi. Řešit tenhle druh zranění prášky nedoporučuji. Ty většina slouží stejně jen k tlumení bolesti a zkreslují tak signál, který vám tělo dává. Výbornou zkušenost jsem naopak udělal s Koňskou mastí.

Jak dlouhou zkušenost máš v současnosti? V čem a na jakých površích běháš? Jak měníš obuv v průběhu ročních období?

Nevím, jestli můžu mluvit o zkušenostech. Mé dva roky běhání jsou spíš neustále probíhající experiment. Nejraději mám trailové běhání. Les, kopce, hory. Abych si ale podobný terén užil a mohl i v horách běhat delší vzdálenosti, bylo nejdřív nutné dostat sílu do nohou. Proto jsem strávil velkou část loňského roku polykáním asfaltových kilometrů, většinou v Praze a okolí.

Pokud jde o obutí, i tady vlastně pořád experimentuji. Na silnici mam rád jednoduché boty s nízkým profilem a minimem tlumení, do terénu podobně, jen s hrubším vzorkem pro lepší trakci. Když je v zimě břečka, funguje dobře Gore-Tex. Když mrzne, běhám ve stejných botách jako v létě. Na sníh a led jsem objevil geniální zbraň – Microspikes. Je to něco podobného jako řetězy na auto s ostrými hroty pro lepší trakci. Na běžnou ledovku na silnici jsou možná lepší obyčejné nesmeky, ale v terénu jsou Microspikes naprostá bomba. Tipuji, že to potvrdí každý běžec, který měl šanci je v terénu vyzkoušet.

Jak svou zkušenost hodnotíš s odstupem? Co bys dělal jinak, kdybys znovu začínal?

Běhání mě hlavně naučilo lépe poslouchat svoje tělo. Asi bych toho moc neměnil, možná víc respektoval signály, které mi tělo posílá. Když jste unavení nebo se vám běhat nechce, je to pravděpodobně tím, že tělo potřebuje odpočinek, ať už fyzický nebo mentální. Postupem doby jsem také téměř úplně eliminoval většinu léků, uváděných často jako nesteroidní antiinflamatorika. Ibuprofen, Diclofenac, Aspirin…

Tyhle „léky“ většinou problém jen oddálí. Člověk nemusí být medik, aby pochopil, že se slovem léčení mají málo společného. Hoďte si do googlu co může způsobit například blokace tvorby prostaglandinů. Tím ale rozhodně nechci říct, že jsou tyhle „prášky“ úplně špatné, fungují podle předpokladu. Otázkou je, jestli se chcete zbavit bolesti, nebo vyřešit problém. Rozhodně bych se také snažil věnovat víc pozornosti posilování pánevního svalstva.

Přijde-li za tebou začátečník, který se rozhodl běhat, doporučíš mu běhání naboso?

Můžu mu doporučit, aby to zkusil. Můžu mu doporučit, aby začal zvolna, 500–700 metrů, a přidával nanejvýš 10 až 15 procent týdně. Můžu mu doporučit obutí. To mu pomůže využít maximum výhod, které běhání naboso nabízí a zároveň poskytne dostatek ochrany proti zranění.

Jestli a jak se po téhle cestě vydá, se ale každý musí rozhodnout sám. Běh naboso není jenom o bosé noze. Je to o celkovém pojetí pohybu. Bosá noha pomůže zostřit smysly a umožní jiný zážitek a vnímání pohybu těla. Běh naboso není všespasitelný lék, který tě zbaví všech problémů. Je to spíš způsob, jak se lépe naučit vnímat a zacházet s vlastním tělem.

Jaké jsou podle tvého názoru největší přínosy běhání naboso?

Běhání naboso ti nedovolí dělat příliš mnoho chyb, pokud jde o techniku běhu. Rychle poznáš, co děláš špatně a kde máš slabiny. Je to vlastně nejpřirozenější způsob běhu. Díky běhání naboso posiluješ svaly, hlavně na chodidle, které ve většině běžecké obuvi spíš degenerují. Taky se automaticky zkrátí délka kroku a zrychlí frekvence, což v důsledku snižuje zátěž při dopadu.

Myslím, že mezi hlavní výhody bosoběhu patří především prevence zranění. Prostě nechat tělo fungovat tak, jak má a jak je na běh postavené. Pro začínající běžce, ale nejen pro ně, funguje běh naboso také jako brzda proti nejčastějšímu problému a to je „příliš mnoho (kilometrů) příliš rychle“.

Když si koupíš nové boty a rozhodneš se, že začneš běhat, první týden uběhneš dva až tři kilometry za den. Druhý, třetí týden uběhneš pět a za měsíc si dáváš deset kilometrů. A po dvou měsících si píšeš do deníčku diagnózu „RTG nic neukázal, příští dva týdny Diclofenac, ortéza a pomalá rehabilitace…“.

Při běhu naboso to tak rychle nejde. Bosé nohy prostě nedovolí přidávat příliš mnoho kilometrů a nechají tak celý pohybový aparát, aby se změně přizpůsoboval pozvolna a posiloval všechny zapojené partie rovnoměrně. V málokteré literatuře se uvádí, jak důležité je pro běh pánevní svalstvo. Silná lýtka jsou fajn, namakaná stehna cool, ale pokud nemáš dostatečně silné svaly v pánevní oblasti, je to jako stavět dům na hliněných základech… dřív nebo později se rozsype.

Komentáře (Celkem 119)

Nalezené položky: 120 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
avatar

Sloviensko

rudo muž 17.06.2011 22:23:02

>> lassie, 17. 06. 2011 14:59:38

velmi krasne napisane.

podla NLP clovek zije svoj zivot ako pricina alebo ako dosledok.

Dosledok ma zivot nestastny, pretoze vsetko mu sposobuje okolie za nic nemoze, a aj vsetko dobre co sa mu stalo prislo zvonku takze si sam nic nevyprqacoval, vsetko zle pride zvonku taj to obet vsetkeho a vsetkych. nema sancu si niec vyriesit pretoz je to len otazka toho ci sa nanho vrhne dobre okolie alebo zle okolie.

Zdenek bol najprv obet systemu obet trenigovych principov a obet systemu kde sa liecilo zakazanymi prostriedkami. To sa da prelozit aj tak ze braval doping, steroidy. Vysledkom su menejcenne svaly a hlavne menejcenne slachy. Postupne ho to dostalo do stavu s achilovkami ked musel obuvat vysoke gumove opatky. Kde vtedy nechal selsky rozum, preco sa podvolil nelegalnym prostriedkom ? preco neodmietol vysoke gumove opatky a si sam nenasiel ako sa dat dokopy, ponatahovat achilovky a vyhnat z tela vsetky steroidne zvysky. Steroidny kulturisti nasli metodu ako telo vycistit ked chcu prejst na cisty rezim Ked CSSR reprezentatnti voi vzpierani zistili, ze maju znicene zdravie, zazalovali vzpieracsku radu trenerov a lekarov, funkcionarov snad az hore po olympijsky vybor za nutenie do dopingu. Hoci pr enich neskoro ale predsa zobrali aspon iniciativu do svojich ruk.

Zdenek pokial s tvojimi nazormi a s tvojou praxou a pristupov k zivotu a zivotnym hodnotam, robis trenera a vychovas dalsich bezcov k niceniu ich tela a odoberas im princip zodpovednosti sameho seba za seba, nevysvetlis im ako zit ako PRICINA…

ale ukazujes im zivotny model DOSLEDOK = OBET

tak ich robis svojimi obetami

spamataj sa clovece.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 17.06.2011 22:44:54

>> rudo, 17. 06. 2011 22:23:02

Nerad bych se přel, ale z fotografické dokumentace závodníků v ČSSR i v zahraničí před r. 1989 je více méně jasně vidět, že se běhalo spíš v botách s minimalistickým konceptem. A jestli dotyčný běhá víc než 40 let takové štreky a možná i 60 let běhá vůbec, tak bych řekl, že většinu svého života prožil v maratonkách ala Partizánské, za které by dnes většina minimalistů dala půl království a princeznu k tomu ;-) Zátopek a jeho současníci – i když hluboko před r. 80 – běhali v lepším případě v kožených střevících se slaboučkou podrážkou, až později v ryze minimalistických Adidasech atp. Panu Smutnému tedy mohly zdevastovat nohy odpružené boty až někdy od poloviny 80. let, ne-li až modely „porevoluční“. Že se to stalo i za tak krátkou dobu, je smutné, ale dalo se to předpokládat.

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Sloviensko

rudo muž 18.06.2011 00:20:22

>> Komsomolec, 17. 06. 2011 22:44:54

ano samozrejme suhlasim, lenze aj v pravych partizanskych maratonkach si nespravym trenigovym systemom falosnou regeneraciou atd mohol znicit nohy a achilovky specificky a uz v tych rokoch mohol vyhladavat upravovane boty alebo ortopedicke vlozky atd. Ja nevinim zo vsetkeho len vyvojove odeelenia adidasnikeNBasics. ak bol kedysi pro-bezec musel na skvare behat v klincovkach, tam to bolo jasne mas dobru techniku alebo nemas a mas zdrave achilovky alebo nemas

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 18.06.2011 08:34:01

>> Komsomolec, 17. 06. 2011 22:44:54

Rozhodne nesouhlasim, ze by pricinou zniceni achilovky byly az moderni boty. Zdenek je mel znicene jiz v mladi.

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 18.06.2011 08:55:19

Ještě k původnímu tématu: já jsem s bosoběhem velmi spokojen, byť ho zařazuji jen občas a to téměř výhradně na dráze. Aktuálně mám z bosoběhu osobáky na všech vzdálenostech od 200 metrů po 7,5 km a věřím, že bosoběh pomáhá nepřímo i při běhu v botách, ve kterých ostatně běhám většinu kilometráže.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 18.06.2011 10:00:04

>> EdCable, 18. 06. 2011 08:34:01

Celý ten příběh je velmi, velmi smutný, a Zdeňkova vyjádření ještě smutnější. Doteď nechápu významovou linku mezi jeho slovy „Hlavně, že jdou kšefty s minimalistickými boty.“ a tím, že si své zranění způsobil – jak sám vysvětlil – během bez bot. Jak tedy mohou minimalistické boty za jeho zranění, když v nich vůbec neběžel? :-? Vůbec nechápu, co si z toho vzít? Že člověk celoživotně soužený zdravotními problémy a zraněními se už prostě nedokáže vrátit k přirozeným technikám běhu?

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Žďár nad Sázavou nebo Brno

Celkem 2784 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:07 (2011)
půlmaraton: 1:28:33 (2007)
maraton: 3:48:37 (2007)

Luckyboy muž 18.06.2011 12:13:03

Já myslím, že se tu Zdeněk zbytečně lynčuje. Prostě něco řekl, trochu v emocích a ostatní to tu na 3 stránkách diskuze (někteří na můj vkus i nehezky) dost zbytečně akorát analyzují.

Sám bych taky mohl na bosoběh nadávat, protože po cca 50 min výběhu ve VFF jsem si uhnal lehký zánět na pravé achilovce, i když jsem byl na běhání ve VFF zvyklý a nikdy jsem z nich neměl problémy (kromě natahování zkrácených lýtek). Můžu si za to sice sám, ale žádný signál mne předem nevaroval, na to si dávám po svých peripetiích s pohybovým aparátem bacha.

Jen bych chtěl podotknout, že v průběhu posledního cca půl roku začíná skoro odevšud pomalu na běžce působit mantra „Minimalistické běhání je to jediné správné, ostatní způsoby běhání Vám zdevastují pohybový aparát.“ A co si z toho běžec vybere? Že má hodit odpružené boty do popelnice, koupit si vff nebo inov-8 a začít běhat v tom, protože už se nikdy nezranění. Klasická módní vlna. Troufám si říct, že tohle může za mnohem víc zranění, než běhání v botech alá Asics Kayano. Zase si za to samozřejmě mohou lidé spíš sami, protože dělají začátečnické chyby stylem to much to soon, ale každý není imunní „propagandě“. Proto jsem rád za každého dalšího běžce jako je Michael, který primárně upozorňuje i na rizika a potřebu jít na to opatrně!

Motto: Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos. http://luckyboyonthetrail.blogspot.cz/
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 18.06.2011 12:33:20

>> Luckyboy, 18. 06. 2011 12:13:03

O to tu přeci nejde. Každý má vyjadřovací schopnosti podle toho, jak mu bylo dáno. A řekl bych, že je tomu tak dobře. V zásadě tu jde o naprostou nespojitost dvou věcí: zranění při bosoběhu a nemístné osočování minimalistických bot a „kšeftů jejich výrobců“. Je to úplně to samé, jako bys svůj zánět achilovky dával za vinu slunečním erupcím nebo zhoršené dojivosti indických krav anebo čtvrteční stávce… O nic jiného tu nešlo a ani nepůjde. Pokud ale téhle „logice“ někdo přišel na chuť, bude to zřejmě v podobných intencích pokračovat dál. I jen prosté naslouchání vlastnímu tělu a pocitům přeci nemůže způsobit, abych po 300 metrech rovinatého běhu přišel prakticky o nohy. :-(

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Žďár nad Sázavou nebo Brno

Celkem 2784 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:07 (2011)
půlmaraton: 1:28:33 (2007)
maraton: 3:48:37 (2007)

Luckyboy muž 18.06.2011 13:32:53

>> Komsomolec, 18. 06. 2011 12:33:20

Místo toho, aby si tu někteří vzali ze Zdeňkova příspěvku to rozumné – zkoušení běhu na boso bez rozmyslu může někdy blbě skončit, tak se tu řeší to, že si mezi tím v návalu frustrace postěžoval na jeden z negativních rysů, který je spojený s marketingovým boomem minimalistického běhání, a pak to, že podle mnohých i po 40 letech (sic!) běhání a svému tělu vlastně vůbec nerozumí, a dělají tu z něj vlastně skoro až (s prominutím) blbce, aniž by ho vůbec znali.

To mi prostě připadá ujeté.

Motto: Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos. http://luckyboyonthetrail.blogspot.cz/
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 18.06.2011 14:19:21

>> Luckyboy, 18. 06. 2011 13:32:53

Nevím, ale s tou nespojitostí a útokem na minimalistický koncept běhání tu začal opravdu jen jeden člověk. S radostí vzpomínám velkého sportovce a mého učitele doc. PhDr. Ing. Karla Kozla, CSc. – zkrátka skvělého chlapíka Karla Kozla, který nám i ve svém vysokém věku vždycky kladl na srdce, abychom neopomíjeli techniku, rozmysl, zdravý rozum, zkušenost, cit a rovněž i šestý smysl. Vidím zde dva zhruba stejně staré lidi a dva odlišné světy: jeden, který bere v potaz příčinu a následek, a druhý, který spojuje ani ne tak hrušky s jablky, ale hrušky s kameny. Příště napíšu, že za moje zakyselené nohy ze silničního tréninku nemůže špatně zvolená strategie tréninku, ale propadlá silnice na jižním okraji městečka Cochrane. :-(

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Žďár nad Sázavou nebo Brno

Celkem 2784 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:07 (2011)
půlmaraton: 1:28:33 (2007)
maraton: 3:48:37 (2007)

Luckyboy muž 18.06.2011 15:40:21

>> Komsomolec, 18. 06. 2011 14:19:21

A já bych Ti ve svém ještě poměrně nízkém věku kladl na srdce toto: Až budeš Zdeňka Smutného znát stejně, jako skvělého chlapíka Karla Kozla, tak si tu vyjadřuj nějaké závěry a porovnávej třeba hrušky se šutrama, ze 3 příspěvků na diskuzi to jaksi nelze.

Motto: Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos. http://luckyboyonthetrail.blogspot.cz/
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21078,59 km
Minulý měsíc 74,15 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 18.06.2011 16:39:38

>> Luckyboy, 18. 06. 2011 13:32:53

Zcela souhlasím. Rozumná řeč.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 18.06.2011 17:48:21

>> Luckyboy, 18. 06. 2011 15:40:21

Ale jo, já jsem se taky poučil. Až se při bosoběhu zraním, hodím ten úraz v logice té věci na nedozrálé banány v Ekvádoru nebo prostě na dědu Mráze. Škoda, že jsem se nedozvěděl, o jaké minimalistické boty se jednalo, ve kterých neběžel, a přesto se zranil. Dotázal bych se výrobce, co na to říká.

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Praha 4

skalka žena 18.06.2011 18:17:09

>> Komsomolec, 18. 06. 2011 17:48:21

Ale ano, všem je to asi jasné, sám „ulevující si stěžovatel“ se již z diskuse „odhlásil“. Podobných přirovnání Tě jistě napadne ještě mnoho, argumenty byly probrány… Něco nového?

Pokud si pamatuji, v jiných případech jsi káral domnělé ironiky apod. (Jistě, každý někdy může mít své tzv. žáky libé a nelibé, a bojuje pak s kýženou objektivitou. To míním obecně.)

Buďme nad věcí, ne – když máme naštěstí achillovky (jakž takž?) pořádku. :-)

Motto: Běh je jen jeden, ale když se začne hejbat, je jich moc...
avatar

Sloviensko

rudo muž 18.06.2011 21:41:57

>> Luckyboy, 18. 06. 2011 15:40:21

na forach by malo byt samozrejme ze sa posudzuje len konkretny prispevok v kontexte temy.

Tvoja snaha o budovanie nejakeho kultu osobnosti, ktory ma samozrejem pravo napoisat v diskusii absolutne voloviny a vsetci sa nad maju povzniest a chapat jkeho citove rozpolozenie a koli tomu uplne odignorovat celu logiku ?

To je take obycajne emocialne vydieranie, ako ked si decko v histerii vykrici co chce alebo ked si zena slzami vyplace pravdu.

Nakoniec vacsina ludi na fore neudava svoje meno takze su to virtualne figurky a da sa posudzovat len to co napisu.

Ja som si zobral z jeho prispevkov taketo poucenie – niekto beha 40 rokov a ani raz sa neprebehol na boso a dlshe desatrocia moze bezat iba v 3cm vyvysenych podpatkoch. To je pre mna zakladna charakteristika daneho bezca.

Ked uz ti tak strrasne vadi vsetko co sa pise o bosobehu a minimalisme, kritizoval si niekedy reklamne propagandy perovacich bot adidasu a nike, ako pred 20 rokmi zblbli celu populaciu ?

alebo to uz je premlcany zlocin a navyse dostal Meciarove amnestie a uz sa o tom ani nesmie teraz hovorit, tema nedodtknutelna ?

Odporucam ti zalozit si diskusiu na temu ako su vhodne perovacie boty a ako ti zachranili behanie a mozte si tam so Zdenkom vzajomne nahravat,

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Žďár nad Sázavou nebo Brno

Celkem 2784 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:07 (2011)
půlmaraton: 1:28:33 (2007)
maraton: 3:48:37 (2007)

Luckyboy muž 19.06.2011 00:28:42

>> rudo, 18. 06. 2011 21:41:57

Ostatním se omlouvám, v dobré víře radím, abyste tenhle příspěvek přeskočili. Normálně mi nestojí na tohle reagovat a zahazovat se s tím, ale tenhle příspěvek jsem si vzal už trochu osobně. Dřív se tu forum moderovalo, tak ať mne klidně správce fora smaže, když uzná za vhodné.

Tak jo. Když chceš, abych hodnotil na základě jednoho příspěvku, tak udělám v podstatě to, co se tu stalo s hodnocením příspěvku Zdenka. Protože máš pravdu jen částečnou. Hodnotit se má ten příspěvek, ale ne jaksi ta osoba, co ho napsala. V tom je ten problém. Ty a Komsomolec tu na základě jednoho příspěvku začnou odvozovat spoustu teorií o tom člověku, aniž by ho znali. Tak já udělám teď něco podobného třeba na téma Tvého psychologického profilu.

Jsi demagog. Vytrhl jsi rád celkem nepodstatné věci z mého příspěvku a prezentuješ je tady jako pro mne obecně platnou věc. Jestli jsi si totiž nevšiml, tak já v minimalistických botech běhám. Dokonce jsem tu založil vlákno, které se zabývalo přechodem z klasických bot na minimalistické. Běhávám i bos. Ale Ty víš o mém běhání z jednoho příspěvku přece vše.

Dále dovádíš naprosto pateticky věci ad absurdum. Viz budování kultu osobnosti, promlčený zločin, Mečiarova amnestie apod. Pokud bych to měl hodnotit, tak řeknu, že máš sklony k hysterickému přehrávání, chováš se jako „afektovaná herečka“.

Vymýšlíš si věci, které podporují Tvé argumenty. Nevíš sice v jakých botech Zdeněk běhá, ale mluvíš o 3 cm.

Dokonce i lžeš. Jak jsi přišel na to, že mi vadí všechno a strašně, co se píše o bosoběhu? Chci nějaký důkaz, jinak je to jen pusté lhaní a demagogie.

Navíc u Tebe pozoruji i lehké stopy paranoie, protože jsem se musel se Zdenkem, kterého ani neznám, určitě spiknout proti minimalistickému běhu a bosoběhu.

Když bych to vzal z gruntu, a hodnotil Tě podle Tvého příspěvku, tak bych konstatoval, že máš celkem nepříjemné problémy s vlastní psychikou. Ha, to jsem chytrák že? Ososbně Tě neznám, ale z příspěvku o Tobě musím přece vědět všechno. Prostě všechno vím, všechno znám, všude jsem byl, všechno umím a co napíšu, musí být pravda… Takových tu už pár taky bylo.

Motto: Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos. http://luckyboyonthetrail.blogspot.cz/
avatar

Sloviensko

rudo muž 19.06.2011 01:02:26

>> Luckyboy, 19. 06. 2011 00:28:42

je mi luto ze si sa tak musel znizit k zahazovaniu a reakcii.

nepochopil si zakladnu vec – ked posudzujem prispevok posudzujem to co je v nom prezentovane a neposudzujem osobu – autora. Tiez to tak robis, alebo sa nechas zlakat niekedy svojim postojom k predchadzajucim prisepvkom autora k uplne inej teme ?

Zdenek sam napisal a myslim ze mozno viac ako 1 x, ze nemoze behat v botach ktore nemaju patu zdvihnutu o 3 cm, pohladaj si sam v ktorom prispevku mne sa to nechce citat dozadu. Ja som si na zaklade toho odhadol ze ma skratene achilovky o 5 cm. Moj odhad moze byt nespravny ak mas presnejsi, mozes to vyargumentovat. Napisal by som to kazdemu bezcovi kto by dal taky vstupny udaj.

Kde som napisal ze ste so Zdenkom sa spikli ? mas vidiny a hned si zavolal diagnozu paranoja.

Ja som ti radil aby si si zalozil take vlakno a moj odhad bol ze by ste si tam mohli nahravat, to bola rada to nebolo obvinenie zo spiknutia. Vies pochopit rozdiel ?

Ako som prisiel na to ze ti vadi ked sa pise o bosobehu ?

Nuz tvoje reakcie v tejto teme, a hlavne to ze si nepochopil co a preco Zdenek napisal a odsudil si tych co sa ku Zdenkovym prispevkom vyjadrili.

Preto som sa ta aj spytal ako sa vyjadruijes k reklamnej propagande poslednych 20 rokov na predaj tlmenych bot – dal som ti moznost ukazat ze rovnako si prisny na vsetky javy a obe stranky botovej kontraverzie. Reagujes podrzadene, Dakujem za odpoved. Jasne stanovisko.

Zdenek tu prezentoval svoje nazory na behanie nielen teoireticke ale aj prakticke – ako zachadzal sam so svojim bezeckym telom, dal to na forum, nemusel som zhanat ziadne tajne infoirmacie a ani si nieco vymyslat.

Zdenek jasne napisal ze jeho trenigova filozfia nepripusta stratu casu na liecenie zraneni a to ako to cele formuloval znamenalo ze si mysli ze trenovat dalej so zraneniami je pre buducu vykonnost perpsektivnejsie akop to keby sa zranenia vylieciili aj za cenu nebehacieho obdobia. To je teda zaklad jeho trenerskej filozfie ako to sam prezentoval a dokladoval dodrziavanie tejto filozfii v praxi popisom roznych svojich neliecenych zraneni a poisom chornickeho stavu ked nemoze behat inak ako v botach so zvysenou patou o 3cm a botach tlmiacich

Keby sa jednalo o jednotlivca co sam sebe skodi, tak toi nie je hodne reakcie, ved rob sam sebe co chces.

Avsak zopar diskutujucich poukazalo na to ze Zdenek je dlhorocny trener behania, co pre mna znamena ze rovnaku teoriu aplikuje na svojicj zverencov a nieco take uz komentovat musim. Nie je to prvy ani posledny trener ktoreho praktiky som verejne kritizoval, ked som mal pocit ze mozu sposobit vazne dosledky..

Kedze Zdenek ani nik nepoprel prispevok v ktorom ho niekto oslovil ako znameho trenera co pise clanky aj sem na behej, tak som to zobral za potvrdenie ze naozaj je trener.

Vychadzal som len z toho co sam napisal o svojej bezeckej-trenerskej filozofii.

Mozes to nazyvat klamstvo, demagogia, a co je viem ake nalepky mas v zalohe,

pokial moje pripevky, ktore ti tak vadia, otvoria oci hoc len jedinemu bezcovi a odmietne plnit trenigove plany pokial nebude mat doliecene zranenie, tak mam dobry pocit z uzitocnosti.

A pokial si nejaky bezec co ma opakovane zranenia povie – pockaj ak som stale zraneny, mozno ten treniogovy system alebo ten trener nie je pre mna prave najlepsi a zacne rozmyslat, tak budem mat tiez dobry pocit na dusi.

To svojou jedovatostou nemozes zabranit.

Nech ti to beha bez zraneni, myslim to uprimne

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 19.06.2011 08:42:48

Zdeněk tu psal v souvislosti se svými zraněními o kšeftech s minimalistickými boty, aniž by to více vysvětlil. Pravdou ovšem je, že i na bosochodeckém foru se vyskytuje tento názor:

A v tom běhu konkrétně, zdá se mi, že bosoběžectví není nic jiného než módní trend – v podstatě se prosazuje tzv. ,,minimalizace obuvi", tzn, pětiprstové boty fivefingery, či boty se slabou podrážkou či úplně naboso. Na specializovaných běžeckých vebech najdeš články lidí, kteří s běháním naboso mají pozitivní zkušennost a i seriózní odborné články pediatrů. V tištěných běžeckých časopisech většinou najdeš aspoń reklamy na ty Fivefingeráky, jenže aby je prodali, tak vychvalují běhání naboso do aleluja vychvalují sáhodlouhým článkem na jehož konci samozřejmě doporučují pětiprsté boso-boty, s kterýma jde přeběhnout i dost pro chodidla nepříjemný terén, avšak přesto s pocitem, jakoby člověk běžel bosý.

Je možné, že to Zdeněk myslel právě takto, aniž by v tom měl zlý úmysl.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 19.06.2011 09:27:27

>> kanovsky, 19. 06. 2011 08:42:48

Nevím ti, podívám-li se na běžecké weby a časopisy (u nás 2), tak až na výjimky jsou reklamy na pérové boty bizarních zjevů na každé druhé straně, včetně obálky. Tahle tzv. novinařina došla tak daleko, že lze nalézt na 3 stranách zasvěcený článek o čemkoliv, abych na 4. straně našel celostránkovou reklamu na autorův obchod, provozovnu, zařízení… Jaké mají takové informace hodnotu, nevím. Nepamatuji si tu nikoho, že by výslovně velebil minimalismus. Téměř každý dodal, že nemilou věcí je drahota těchto bot a rozvíjející se trh takových modelů, které se za minimalistické jen vydávají. To už je vůbec na hraně. Podstatou toho, o čem se tu píše, je zranění při běhu naboso, za které mohou „minimalistické kšefty s botami“, ve kterých si ten člověk ale zranění nezpůsobil. Ono to s tím „disidentstvím“ bosoběhu u nás nebude tak horké. Zdá se mi, že bosoběžců bude dost a dost, jen prostě nejsou živnou půdu pro reklamu a obchod. Je to jako s církvemi: pořád se píše, že jim ubývá lidí, a já v kostelech vidím lidí pořád stejně, a tedy dost. No nic, bosoběhu zdar!

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 19.06.2011 10:03:58

  1. Snaha odstraňovat technologie je trend, který se projevuje například i v jídle (syrová strava, …), léčbě, … Běžci se s tím vezou, minimalisti zas takoví průkopníci nejsou. Vždy bylo normální schroupat syrovou ředkvičku, stejně jako občas zatrénovat naboso. Problém nastane, když trávožrouti začnou nadávat těm ostatním. Jde o normální dialektiku dějin, kdy se vývoj kolébá mezi extrémy, které jejich zástupci považují za ideály.
  2. Komerční subjekty se snaží vydělat na všem, i na těchto výkyvech. To není nic nemorálního, když u toho záměrně nelžou, nepodvádí, … Faktem je, že podpora obuvi byla považována za podporu zdravého běhu, tedy běhu bez zranění. Bylo to zjednodušeně tak, že impuls k běhání dali internisté a impuls k botám s podporou následně ortopedové, kteří se snažili ubrzdit epidemii zranění. Kdyby s běháním začali ortopedové, mohlo by to být všechno jinak.
  3. Doporučuji všem, aby si vygooglili definici fanatismu. Já osobně považuji běh za terapii neurózy, pokud upadneme do fanatismu, přijde tento blahodárný vliv vniveč. A to je pak velká škoda pro nás i naše bližní.
Motto: No toto!
avatar

Sloviensko

rudo muž 19.06.2011 10:33:29

>> pam65, 19. 06. 2011 10:03:58

k druhej casti bodu 2.

ja si poamatam clanky a rozhovory s ludmi, ktori kedysi pracovali napriklad pre adidas, bol tam aj nejaky znamy bezec co pomahal pri vyvoji model bot, a ako prislo k roztrzke ked niekto prisiel s napadom perovacich bot a zacal tlacit opdklon od starych klasickych maratoniek a z firmy odisiel kedze s tym nemohol suhlasit.

Takze varovania a konflikty boli uz vtedy ked vznikol napad este predtym ako sa rozbehla vyroba prveho tlmiaceho modelu.

Ja to teda vidim tak ze do toho nesli s pomylenym umyslom pomoct bezcom, mali dost odbornych kritizujucich nazorov ale isli do toho napriek tomu.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 19.06.2011 10:51:21

>> rudo, 19. 06. 2011 10:33:29

Obchodně myšleno tak, že s odtlumením budou běhat i technicky méně zdatní, tzn. více zákazníků, větší dividendy?

Na tomto fóru se běžně ospravedlňuje cokoli, co „přitáhne lidi k běhu“. Odtlumená bota je jen pomůcka k programům typu „(půl)maraton za (X)Y týdnů“. Biomechanicky je zřejmé, že boty bez podpory více zatěžují vazy a ty se adaptují na zátěž ze všeho nejpomaleji (pomaleji než srdce, plíce, svaly). Technika je však následně ekonomičtější.

Slova „minimalistický“ a „instatní“ stojí v nepřímo úměrném vztahu. Bylo by zajímavé místo „minimalistické boty“ říkat „boty pro trpělivé běžce“.

Motto: No toto!
avatar

10 km: 0:51:00 (2009)
půlmaraton: 1:39:22 (2010)
maraton: 4:11:44 (2010)

jans muž 19.06.2011 11:06:50

>> pam65, 19. 06. 2011 10:51:21

No s tím podle mých zkušeností nemůžu souhlasit. A i v článku se píše, že se k běhu vrátil před 2 lety a teď má čas něco přes osm hodin na silva nortica ultra. To mi tedy rozhodně nepřijde jako pomalá adaptace. :-)

avatar

Olomouc

Celkem 10048 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:10 (2013)
půlmaraton: 1:40:40 (2012)
maraton: 3:58:26 (2009)

tomaz muž 19.06.2011 11:32:40

>> rudo, 19. 06. 2011 10:33:29

pokud se nepletu (kdyžtak mě opravte) tak se jednalo o Gordona Pierieho. Ostatně v knize Running fast injury free se k botám vyjádřil dost jasně.

Motto: Only those who risk going too far, can possibly find out how far they can go...
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 19.06.2011 15:00:01

ako bosobezec si dovolim len poznamenat, ze beh naboso a beh v minimalistickej obuvi su:

kvalitativne, pocitovo, pokial ide o naroky na techniku a tiez sposobom pristupu k treningu a adaptacii,

dve uplne rozdielne kategorie!

to je vec, ktoru sa snazia marketeri vyrobcov minimalistickej obuvi bagatelizovat… ale je to tak.

pokial clovek venuje primeranu pozornost adaptacii struktur nohy, posturalneho systemu a proprioceptivneho vnimania naboso, potom moze pri pouzivani „minimalistickej“ obuvi dosiahnut „takmer“ podobny efekt ako pri bosobehu.

pokial prejde bezec z odtlmenej topanky k minimalistic­kej(vff apd.) bez celkovej adaptacie telesnych a neurologickych systemov(a casto sprievodnej spontannej zmeny cielov a pohladu na pohyb), je to behanie s tensou podrazkou – nic viac a nic menej. takze, nejde len o adaptaciu achilovky!pri tomto pristupe by sa mohlo stat, ze terapeuticke a vsetky ostatne benefity budu mizive… ako tu koniec-koncov niektori referuju ;)

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 19.06.2011 15:41:27

>> pam65, 19. 06. 2011 10:03:58

Všechny 3 body vycházejí ani ne tak z mylného, jako z úmyslně rozostřeného antecedentu.

Ad 1: vegetariáni a vegani opravdu nejsou lidmi, co „chroupají syrovou ředkvičku“ a jsou „trávožrouti“. Dokud je budeš takhle infantilně nazývat, nezasedne z nich s tebou k vážné diskuzi žádný. Veganství opravdu ředí lidskou agresivitu, a tak ten, kdo je skutečným veganem, nemá potřebu kokohokoliv přesvědčovat o nějaké „svaté pravdě“. Nedej na články v novinách a na televizi.

Ad 2: problém je ten, že podstatnou složkou této komerce je poloviční pravda, lhaní, klamavá reklama, která vytlouká reklamu té samé firmy z před pár let, vzbuzování strachu v ostatních, že pokud nekoupí, zůstanou doživotně ochuzeni a stanou se z nich duševní i fyzičtí mrzáci. Instantní štěstí ovšem odmítne každý, kdo používá svůj rozum, neboť takové štěstí, tj. zkratka, k cíli nevede.

Ad 3: do fanatismu upadá ten, kdo není přesvědčen o pravdivosti toho, co činí a koná. Nejen bosoběžci, ale běžci jako takoví, kteří běhají pro radost a ze zdravotních důvodu, o tom ale přesvědčeni jsou. Fanatismus jim nehrozí, až na sporé výjimky…

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Sloviensko

rudo muž 20.06.2011 03:06:58

keby vyrobcovia hitech bot prisli s reklamou typu :

toto nie je pre vesetkych je to len pre tych co maju menejcenne nohy a nedokazali by inac behat, predavame vam teda predrazene gumove barlicky.

Umozni vam to aky tak beh dokonca aj slusnu kilometraz a umozni vam to ucast na pretekoch, nikdy nebudete behat rychlo a nikdy nebudete behat technicky spravne a nakoniec vam hrozia zranenia tak ci tak.

Tak by taky bizmis bol v poriadku.

Stretol som sa vsak s niecim uplne opacnym.

Raz jeden obchod dal zlavu pre clenov nasho chodeckeho oddielu a zrovna som zhanal co najtensie racing flats, tak reku skusim za kolko by to tam vyslo.

pridem tam a oni ze boty mi len tak nepredaju ze musim na behatko budu filmovat a rozumovat a ze urcia aku botu mi predaju.

To som odmietol a vravim reku ja presne viem aku botu chcem – racing flats co najtensiu

a oni – my take nepredavame, my predava len odpruzene boty s korekciami na supinaciu a pronaciu a rozne ine vym,ozensti motion control a podobne.

Vraj vyse 90% populacie potrebuje vselijake taketo specialne boty a preto nas biznis je len na toto, predajom bot pre zdravych bezcov by sme si nezarobili , obycajne boty nedrzime.

Pritom to nie je ojedily obchod ale cela siet obchodov pod nazvom athlets feet. Su v kazdom velkom obchodaku reklamy na TV v bezeckcyh casopisoch a nic netusiaci zaciatocnik si mysli ze inac to nejde – ze mu odobrone zmeraju nohy a dostne presne to co potrebuje.

Ironicky niekolkrat bezci robili vlastny prieskum a navstivili rozne poredajne tej istej siete tie iste testy a dostali v kazdej predajni odporucane uplne ine boty ine modely a od rozncyh vyrobcov. akoby odporucanie vzdy sa zhodovalo s tym co prave v tej velkosti mali na sklade nadbytocne..

Velka firma je zodpovedna aj za to ako sa ich boty predavaju, teda by mala kontrolovat sposob predaja svocjich bot v sietach kam boty dodava.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 20.06.2011 07:37:26

>> rudo, 20. 06. 2011 03:06:58

No tento řetězec neznám, ale jde tu asi o marketing: Chtějí se asi jasně definovat tím vyšetřením: „vždy … zdarma … vyšetříme … doporučíme …“. Pak v tom musí být důslední. To je ale marketingová politika jednoho řetězce. Bylo by podobně zajímavé snažit se odběhnout PIM a odmítnout měření času – prostě že se chci proběhnout Prahou a vnímat atmosféru. Možná by to byl neřešitelný problém.

Velka firma je zodpovedna aj za to ako sa ich boty predavaju, teda by mala kontrolovat sposob predaja svocjich bot v sietach kam boty dodava.

Tady je to problém. Tu kontrolu bychom zaplatili (už tak jsou drahé). Ty kontroly by měly být vázané snad na nějakou exkluzivitu, jinak je tu výběr a volba zákazníka.

Motto: No toto!
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 20.06.2011 07:47:04

>> rudo, 20. 06. 2011 03:06:58

Je to asi to, co jsem chtěl říct. Asi každý z nás, pokud je někde omezen neznalostí, tak se rád obrátí na odborníka (v řemesle, ve vědě, v nemoci, v běžné neznalosti). Jenže…, jak už jsem tu kdysi psal, zkušenosti mých přátel jsou velmi podobné tomu, co píšeš – a to jak v běhu, tak v cyklistickém měření posedu „na míru“. Co měření, to jiný výsledek – to jiné doporučení bot a posedu, to nové a nové nákupy tzv. korekčních-blahodárných věcí. Ona pak částka 200 dollarů vynásobená osmým modelem už hodí 1600 dollarů. A jako na potvoru: např. cyklistická měření posedu jsou v Americe ke koupi kola zcela zdarma už desítky let, zatímco v Čechách se cena pohybuje, tuším, mezi 2 a 1 tisícem korun. Tohle nemůže dobře dopadnout. Je to to samé, jako když pacient dostane ortézu místo na bolavou levou, tak na pravou nohu, od dalšího lékaře místo na nohu na ruku, a třetí lékař ho raději dá do krunýře celého.

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Sloviensko

rudo muž 20.06.2011 08:20:26

>> pam65, 20. 06. 2011 07:37:26

Velka firma je zodpovedna aj za to ako sa ich boty predavaju, teda by mala kontrolovat sposob predaja svocjich bot v sietach kam boty dodava.

Tady je to problém. Tu kontrolu bychom zaplatili (už tak jsou drahé). Ty kontroly by měly být vázané snad na nějakou exkluzivitu, jinak je tu výběr a volba zákazníka.

Mysle som to tak ze firma si strazi meno firmy kvalitu vyrobkov a vsetkym s tym spojenym

napriklad pivovar obcas kontroluje ci sa necaouje ich pivo teple, rovnako coke kontroluje sposob capovania, teplotu atd.

Pokial Nike mnezalezi na tom ze jeden z najvacsich retazcov odporuca a predava ich promacne boty supinatorovi a naopak a ze uplne opacne boty su odporucene v roznych predajniach a vysledkom moze byt ze bezec behal aj podla ich teorii v nespravnych botach a mal zly pocit zranenia este rychlesjie atd, tak bezec nespokojnost siri dalej casto a ako nekvalitu bot tej konkretnej firmy.

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 120 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.