Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ MARATON: Pět skvělých rekordů

PRAŽSKÝ MARATON: Pět skvělých rekordů
foto: Petr Kostovič

Tomáš Nohejl | 08.05.2011 | přečteno: 6425×

Traťový rekord pro Lydii Cheromeiovou, osobní maxima pro kompletní mužské stupně vítězů i skvělý čas staronového českého mistra Petra Pechka (2:18:28). Báječná bilance letošního pražského maratonu, který startoval s rekordním počtem více než osmi tisíc účastníků.

Jak slíbila, tak splnila. Keňská vítězka dubnového půlmaratonu Lydia Cheromeiová časem 2:22:34 o téměř tři minuty minuty překonala traťový rekord. Do cíle přiběhla v těsném závěsu za svým vodičem Ebenyem.

Radovala se tak z tučné prémie 50 000 eur (asi 1,25 milionu korun, pozn. red.), kromě vítězných 15 000 eur.

„Jsem šťastná. Na jaře tady půlmaraton, teď maraton v rekordu,“ usmívala se. V polovině to vypadalo dokonce na 2:20… „Ne, ne, nejsem z toho zklamaná, svůj cíl jsem si splnila. Držela jsem si svoje tempo, na soupeřky nehleděla. A co s penězi? Odvezu je domů a uvidím,“ dodala 33letá matka pětileté dcerky.

A muži? Všichni tři Keňané na stupních v osobních rekordech, pod 2:08! „To je potvrzení kvality pražského maratonu i jeho trati,“ shodovali se experti v cíli.

Za 2:07:07 šel 29letý vítěz Benson Kipchumba Barus, juniorský mistr světa z desítky. „Poté, co jsem na 39. kilometru zaútočil, věděl jsem jistě, že vyhraju. Přidal jsem a doběhl si i pro nejlepší čas, jsem spokojený,“ říkal. Běžec se stabilními výkony si splnil svůj cíl týkající se cílového času.

Také druhý Kenneth Mburu Mungara, pražský vítěz z roku 2008, si zaběhl maximum 2:07:34. Tenhle 38letý běžec běhá v malém městě Limuru, kde stojí továrna Baťa… Snad proto tak rád jezdí do Prahy, kde byl už počtvrté. „Jsem šťastný z toho, jak jsem běžel, že jsem dal své maximum. Nemůžu být nespokojený, když jsem běžel nejrychleji,“ usmíval se.

Světový rekordman na 25 km Samuel Kiplimo Kosgei dal svůj první maraton (dosud běžel jen jako vodič v Aténách) za 2:07:47 na třetím místě. „Samotný maraton je snadný, ale pražská trať je náročná. Počasí bylo v pořádku, jsme zvyklí,“ prohlásil.

Byla to dvanáctá a třináctá pražská výhra pro Keňu. Český titul v ženách získala Radka Churaňová za 2:53:11. „Jsem spokojený, takový čas jsem ani nečekal. Bylo teplo…,“ vykládal Pechek, který zaostal za limitem na mistrovství světa a chce se dál věnovat běhům do vrchu. „Na další maraton se poradím s trenérem,“ doplnil.

„Jsem moc spokojený. Skvělé časy a báječná atmosféra,“ pochvaloval si Carlo Capalbo, šéf závodu, který projel celou trať před čelem. A pak pobíhal v okolí Staroměstského náměstí. V noci spal jen dvě hodiny, žádný problém ho nepřekvapil. „Máme profesionální tým, všechno jsme zvládli. A jediná chyba? Že mi není o deset let míň…,“ zasmál se. „Vážně, co jsme udělali špatně, jsem taky viděl, ale říkat to nebudu. Na příště to zlepšíme.“


ON-LINE VÝSLEDKY


FOTOGALERIE

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY MARATONU

VŠE O PRAŽSKÉM MARATONU

DISKUSE O PRAŽSKÉM MARATONU

Anketa

Hodnoťte Volkswagen Maraton Praha 2011 známkami jako ve škole

1
 
148 hl.
2
 
34 hl.
3
 
11 hl.
4
 
0 hl.
5
 
5 hl.
Celkem hlasovalo 198 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 08.05.2011 13:05:35

Traťový rekord pro Lydii Cheromeiovou, osobní maxima pro kompletní mužské stupně vítězů i skvělý čas staronového českého mistra Petra Pechka (2:18:28). Báječná bilance letošního pražského maratonu, který startoval s rekordním počtem více než osmi tisíc účastníků.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.