Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kvůli bolesti zad už zase neběhám... Co s tím?

Kvůli bolesti zad už zase neběhám...  Co s tím?
foto: Mirek Kratochvíl

Jitka Stehlíková | 26.06.2011 | přečteno: 19802×

„Někdy minulý týden jsem se fakt špatně vyspala, co bylo ale horší, když jsem se pokusila vstát, tak to nešlo. Zastavila mě bolest v zádech, asi je to nějaký ten „skřípnutý nerv“, ale ani po týdnu se to nelepší,…“ uvádí jedna z diskutujících na fóru behej.com. Někteří čtenáři radí vzít lék přinášející okamžitou úlevu. Dobrá rada, nebo cesta do pekel?

Léky skupiny myorelaxancia, které snižují napětí kosterního svalstva, jsou v lékárnách k dostání jen na lékařský předpis.

Látky způsobující uvolnění svalů jsou jedním z nejnebezpeč­nějších prostředků, velmi často se však používají. Neuvolní jen svaly v místě jejich „stažení“ a bolesti, ale i celkově. Co má člověka pak držet pohromadě? Proto varuji před jejich používáním.

Představa, že si dám takový lék, povolí bolest a jdu si zaběhat, nebo jakkoli jinak zatížit organismus je jeden velký omyl. Nikam to nevede, dále se přetěžuje pohybový aparát a bloudí se v začarovaném kruhu bolest-analgetika (myorelaxans)-úleva-zátěž-bolest…

Po čase se nedá ani určit prvotní příčina, tak se to raději obstříkne. A ono to zase na chvíli poleví a běžte si zaplavat. Přitom to plavání zas taková výhra není, pokud neovládáte dobře správnou techniku. Navíc se ve vodě zapojují především povrchní svaly, nadměrně také vnitřní rotátory paží, které stahují rameno do nesprávné pozice – do vnitřní rotace, dochází k přetížení horních fixátorů lopatek a k prohlubování svalové nerovnováhy.

Hloubka trupu ve vodě pracuje minimálně. A přitom je to právě oblast hlubokých svalů, takzvané „core“ = nitro, střed, jejíž činnost by se měla obnovit.

Pod pojmem core se rozumí svalové skupiny, které se nacházejí ve „středu“ trupu. Je to bránice samotná a její bezprostřední okolí – především příčný sval břišní, v poslední době diskutován jako součást bránice, protože jejich spojení není vazivově odděleno. Účastní se tedy jako bránice a další břišní svaly aktivního nádechu, ale především aktivního výdechu, kde je stabilita trupu největší.

Trupové svaly v této oblasti tedy tvoří jakousi základnu, jejíž kvalita určuje, jak dobře budou pracovat končetiny, zjednodušeně řečeno. Pokud střed nepracuje optimálně, nikdy se nejedná o oslabení jednoho konkrétního svalu, protože svaly obecně do sebe přecházejí prostřednictvím svalových povázek a jeden ovlivňuje funkci druhého, ten pak dalšího…

Funguje to ale i opačně – zlepšení (opětovné zařazení) funkce jednoho svalu s sebou nese i zlepšení funkce dalších svalů ve svalovém řetězci.

Jednoznačně nejlepší cestou jak vyzrát na bolest, je předcházet jí. Prevencí bolesti zad je vhodná kompenzace jednostranné zátěže, a to jednak pracovní pozice, především sedu, ale i prevence přetěžování ve sportu.

Před zahájením jakékoli činnosti je zapotřebí upravit výchozí polohu ve vertikále (rozuměj optimální stoj), protože bude-li výchozí pozice (srovnání trupu) dobrá, i následný průběh bude správný a v optimální poloze snese pohybový systém poměrně velkou zátěž bez přetížení.

Nutností je také dodržování zásad uspořádání tréninkové jednotky. V našem případě vhodné rozklusání a poté regenerace. Střídejte sporty, běhejte v lese, nepreferujte pouze posilování. I rozumné protažení je žádoucí proto, aby si svaly udržely určitou pružnost.

Kdyby existovala univerzální rada, dávno bych ji dala. Ale přece jen, každý den je velmi vhodné začít protažením ještě před vstáváním z lůžka. Je vcelku jedno, jestli se člověk protáhne vleže na břiše, zádech, boku.

Kočce také nikdo neřekl, že se má po probuzení protáhnout. I my jsme to uměli, když jsme byli malými dětmi.

Intenzivní, několikavteřinové prokroužení v hlezenních kloubech zmobilizuje hlavičku lýtkové kosti, která má prostřednictvím úponu dvouhlavého svalu stehenního přímou spojku s pánví. Poté je možné opustit lůžko. Tento protahovací rituál netrvá ani minutu. Vstávejte jednoznačně přes bok, nedělejte při vstávání „sklapovačky“(!), bedra vám poděkují.

Když už vás bolest zaskočí, nepropadejte hned panice, zamyslete se nad příčinou. Jsou-li potíže způsobeny poruchou struktury – integrity meziobratlového disku – na to odpoví CT vyšetření nebo magnetická rezonance. Nebo je to pouze funkční záležitost? Měl by odpovědět neurolog nebo fyzioterapeut.

Co bolesti předcházelo, po čem se objevila, jaký má charakter? Jak dlouho už trvá? Jsou svaly stažené? Lze oblast šetrně protáhnout? Jak působí teplo?

Někdy je vhodné dát několikadenní pauzu pro regeneraci. V případě, že došlo ke zranění (mikrotrauma), je odpočinek nutný. Analgetické masti (gely) obvykle nejsou tak účinné, jak uvádějí reklamy. Cévní pleteň je v kůži poměrně hustá a krev, která vstřebá účinnou látku, ji roznese a celkový účinek takto vstřebaného analgetika je mizivý. Nepomůže, ale ani neublíží.

Menším zlem než myorelaxancia jsou analgetika. Užití v rozumné míře pomůže – v regeneraci. Proto si analgetikum vezměte, abyste se třeba v klidu a dobře vyspali a ve spánku si odpočinuli.

Pomoc byste měli vyhledat okamžitě, pokud se intenzita bolesti nemění anebo zvyšuje, šíří se do dolních končetin, po zadní (boční) straně stehna do periferie (k palci, malíku), objevují se brnivé pocity, nebo naopak chodidlo necítíte. „Pět minut po dvanácté“ je potom v okamžiku, kdy by se nepodařilo ovládnout chodidlo v tom smyslu, že byste zakopávali o jeho špičku.

Bolesti v zádech se bohužel staly běžnou součástí našeho života. Pokud by bylo to, co je nejčastější, považováno za normu, potom je nenormální ten, koho ještě záda nebolela. I tací mezi námi chodí.

Na druhé straně, i občasná bolestivá příhoda může být tou správnou motivací pro změnu, uvědomění si přílišné zátěže. Ono totiž není nejdůležitější stále zrychlovat, občas je nutné v tempu zpomalit, anebo někoho vzít s sebou. Ve dvou se to lépe táhne.

„Autorka provozuje fyzioterapeutickou ambulanci FyzioSport.“

Anketa

Na čí radu dáte nejvíce při bolestech pohybového aparátu?

 
36 hl.
Celkem hlasovalo 88 uživatelů.

Komentáře (Celkem 8)

Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jstehl 28.06.2011 07:49:34

„Někdy minulý týden jsem se fakt špatně vyspala, co bylo ale horší, když jsem se pokusila vstát, tak to nešlo. Zastavila mě bolest v zádech, asi je to nějaký ten „skřípnutý nerv“, ale ani po týdnu se to nelepší,…“ uvádí jedna z diskutujících na fóru behej.com. Někteří čtenáři radí vzít léky skupiny myorelaxancia. Dobrá rada nebo cesta do pekel?
Odkaz na článek

avatar

Brno

10 km: 0:36:12 (1999)
maraton: 3:06:00 (2000)

martin76 muž 29.06.2011 09:42:30

slovy klasika „delal jsem si carky, kdykoliv se objevil prispevek k clanku o zadech. ani jednou, pratele!“. to me docela prekvapuje, jindy se tu k tematu docela slusne debatuje a ted nic – malo obrazku:)? slecna otocena zady:)?

pro me jsou zada aktualni a trvaly problem, diky za clanek! bylo by mozne pokracovat, s nejakymi cviky, dalsi teorii, ktera by trochu vysvetlila „jak to vlastne funguje“? cim vic zjistuju, tim vic si uvedomuju, ze nic nevim a ze je to nejake moc slozite…

jinak k tomu ukazu cloveka, co ho neboli zada: moje zena. nikdy nijak zvlast necvicila (mozna prave proto:)), stravuje se prumerne, proste asi holt dobrej oddil.

Motto: i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergillia v originále
avatar

Praha 9 - Prosek

Celkem 63558,88 km
Minulý měsíc 145,48 km
10 km: 0:35:57 (2001)
půlmaraton: 1:24:16 (2011)
maraton: 3:13:59 (2013)

hf muž 29.06.2011 10:08:46

:-?Pokud můžu přispět svoji zkušeností, tak tady je. Měl jsem bolesti zad před několika lety a to dost výrazné. Když jsem běhal, vystřelovala mi bolest z kříže od pravé hýždě a do nohy, že jsem nohu občas vůbec necítil a noha se mi najednou zvrtla. Chodil jsem k doktorovi, který mi vždy píchl injekci a bylo. Musel jsem ho poprosit, aby mi předepsal nějakou rehabilitaci. Tak se nade mnou slitoval a předepsal mi vosk, cvičení. Samozřejmě, že si cviky už nepamatuji. Takže po roce zas bolesti. Nakonec mi pomohla aplikace Dornovy metody (mechanické zatlačení vybočených obratlů). Sice to stálo 700 Kč, ale byla to jednorázová záležitost a už 3 roky jsem bez výrazných bolestí. Takže všem co mají trvalé bolesti zad, vřele doporučuji. Vše co o tom pořebujete vědět, najdete na webu. Zdar běhání, Honza

Motto: KEEP SMILING
avatar

Celkem 1196,38 km
Minulý měsíc 0 km

Kateřina G. žena 29.06.2011 11:36:38

Znáte někdo spirální cviky? Opravdu spirální, ne spinální. Máte s tím někdo zkušenost? Pomohlo to? Kamarádka mi to doporučovala, slyšela jsem to poprvé v životě.

Motto: "Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností." Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
avatar

Brno

10 km: 0:36:12 (1999)
maraton: 3:06:00 (2000)

martin76 muž 29.06.2011 12:22:27

>> Kateřina G., 29. 06. 2011 11:36:38

ahoj, napisu ti na mail, snazim se cvicit smsystem podle doktora smiska.

Motto: i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergillia v originále
avatar

Celkem 1196,38 km
Minulý měsíc 0 km

Kateřina G. žena 29.06.2011 12:24:30

>> martin76, 29. 06. 2011 12:22:27

Díky.

Motto: "Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností." Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4531,62 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 29.06.2011 13:23:37

>> martin76, 29. 06. 2011 09:42:30

Ahoj, koncem srpna při Běžeckém setkání v Chytrově bude možné individuální vyšetření fyzioterapeutem, na jehož základě fyzioterapeut doporučí nápravu. Asi je dobré, pokud jsou problémy opakované, takovou šanci využít. Dozvíš se i něco dalšího z oblasti tréninku a výživy, myslím, že určitě nejde o ztracený čas. Více brzy tady na webu. http://www.behej.com/…-do-chytrova

avatar

Kroměříž

Jita žena 29.06.2011 22:06:04

>> martin76, 29. 06. 2011 09:42:30 Zamyslím se nad pokračováním :-).

>> Kateřina G., 29. 06. 2011 11:36:38 Bude se jednat nejspíš o tzv. spirální dynamiku, tímto se nezabývám, proto nemohu poskytnout žádné bližší info.

>> martin76, 29. 06. 2011 12:22:27 SM systém sama pravidelně cvičím a mám s tímto nejlepší zkušenost. Více na www.smsystem.cz. Nejedná se však o spirální cvičení v pravém slova smyslu. Dochází zde k aktivaci svalových skupin, které na sebe navazují (vytvářejí řetězce)právě v diagonálách, aktivuje se ve vertikále, což je podstatné, protože ta je výchozí pozicí pro řadu sportů, vč. běhu. Více příště. JitkaSt.

Motto: Dopředu vlastními silami. Každý krok se počítá.
avatar

Sloviensko

rudo muž 30.06.2011 02:55:36

vdaka za link na SMiska
poznal som kedysi doktora Smiska ale to bol iny Smisek

Velmi dobre spravena websita a zaujimave nazory doktora, take skutocne nemedicinske ;-)

Bezci maju smolu v tom ze je to sport kde sa bezi len dopredu, jednym smerom a pokial bezec netrenuje nic ine len obycajny beh, tak velmi rychlo si vytvori svalove nerovnovahy a vsetky stabilzacne svaly odolne voci rotacii atd bud zoslabnu a stanu sa takmer nefunkcnymi

Kazda ina atleticka disciplina uz vyzaduje naroky na spiralne retazce.

Pre bezca moze slizit ako test napriklad zavodna chodza, kde rotacia pnave voci pleciam je zaklad pohybu. Kazdy bezec ak zacne skusat zavodnu chodzu tak rychlo zisti kde su slabiny a samotna chodza ich pomaha odstranit

Kto ma vsetky svaly vyvazene, tak ma rozdiel na 10km medzi behom a chodzou 11 minut, uz davnejsie som zbieral na toto staticke udaje od elitnej urovni olympionikov az po rekreacnych alebo veteranov

Ak si bezec skusi ist 10km chodzu na cas ako test a rozdiel je viac ako 11 minut oproti bezeckemu casu v tom istom obdobi, tak ma jasny signal nefunkcnosti mnohych svalovych skupin a mal by chodzu trenovat.

Ked som zacal pred vyse 5 rokmi so zavodnou chodzou velmi rychlo som zistil v akom biednom stave som bol v poslednom obdobi.

Dalsi vyborny test su vrhy, pred asi 3 rokmi som siel na veteransky vrhacsky 5 boj a velmi jasne som zistil ako mam telo nefunkcne ako som nedokazal vyuzit silu svalov z cviceni s cinkami alebo na masinach

samozrejme som bol posledny v kazdej discipline a bolel ma cely clovek este tyzden.

napriklad hod ostepom je presne pozicia a cinnost svalovej retaze ako je ilustrovana na zakladnych obrazkoch SM, rovnako samozrejme aj vsetky otockove hody – kladivo a disk a bremeno
a najviac ma sklamal vrh gulou kde som absolutne nedokazl silovo spojit rotaciu vrchu tela s bocnym ohnutim tela

hoci techniku ovladam teoreticky a naprzdno, so zatozou 6kg gule som bol rad ked som to odhodil aspon von z kruhu ze mi to nepadlo na palce na nohach

odporucam kazdemu test s vrhom gulou

ked deti zacinaju v atletickych kruzkoch tak robia vsetky discipliny a vyupracovavaju si vsestranne telo

ak vsak niekto zacne len behat po rokoch necinnosti…

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.