Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Je ztráta menstruace běžkyň neškodným jevem?

Je ztráta menstruace běžkyň neškodným jevem?
foto: Asics

Lucie Jandová | 10.08.2011 | přečteno: 30424×

Amenorea – dlouhodobá absence menstruace u žen se objevuje většinou před menopauzou jako přirozená reakce na ztrátu ženských hormonů. Přitom problém existuje i u mladých a zdravých dívek. Podle odhadů potkají poruchy menstruačního cyklu v některém období života až polovinu běžkyň.

To jim může přinést nejen psychické znepokojení a nejistotu, ale v případě dlouhodobě chybějící menstruace se mohou projevit i negativní vlivy na pevnost a kvalitu kostí.

Nejen anorektičky a profi atletky

„Jako příklad toho, že poruchy menstruace mohou postihnout i běžkyně na hobby úrovni, mohu sloužit i já sama. Běhám pravidelně něco přes dva roky a vzpomínám si, že když zhruba před rokem můj menstruační cyklus začal ubírat na intenzitě, brala jsem tuto změnu dokonce jako pozitivní,“ napsala do redakce jedna čtenářka.

„Ustupovaly s ní totiž i nepříjemné průvodní jevy jako migréna a bolest v podbřišku. Znejistila jsem až v době, kdy se pravidelné krvácení nedostavilo vůbec.“

V minulosti jsem zaslechla o přítomnosti tohoto jevu u anorektiček, ne však u sportujících žen s normální hmotností. A tak jsem se začala hlouběji pídit a zajímat. Reakce oslovených běžkyň byly skutečně překvapivé. Většina nejenže o poruchách menstruace běžkyň slyšela, ale některé mohly dokonce hovořit z vlastní zkušenosti.

Lehčí žokej je rychlejší žokej

Jako první se k tématu otevřeně vyjádřila bývalá dostihová jezdkyně Kamila. V rámci své jezdecké kariéry naběhala spousty kilometrů v rámci každodenního tvrdého tréninku, který u žokejů vedle samotného ježdění zahrnuje i celou řadu dalších disciplín.

Zejména běháním si pomáhala udržovat pro jezdce tak důležitou minimální hmotnost. Když bylo před závodem nutné rychle shodit, byly někdy běžecké tréninky úporně tvrdé. „V mém případě se poruchy menstruace či úplné vynechání dostavily, když toho mé tělo mělo opravdu plné kecky,“ přiznala.

Že je dnes po gynekologické stránce vše v pořádku dokládá i Kamilino těhotenské bříško – dvaatřicetiletá šťastná maminka šestileté dcerky totiž za nedlouho očekává narození druhého potomka. „Je vidět, že mne léta tvrdých tréninků a nepravidelných menstruačních cyklů nijak nepoznamenala," dodává pobaveně.

Její tělo se prý po ukončení sportovní kariéry postupně vracelo do normálu. Bez zajímavosti ale není, že k úplnému vyrovnání cyklu došlo až v době, kdy začala opět rekreačně běhat.

Možná příčina stres aneb vždy na plný plyn

„Menstruaci nemám už půl roku, ale nikdy jsem nepomyslela na to, že by příčinou mohl být běh,“ svěřuje se sedmadvacetiletá drobná blondýnka Šárka. Z nevyjasněné absence cyklu prý není ve své kůži a navštívila proto i gynekoložku, která se však k jejímu problému stavěla poměrně vlažně.

Podle ní za problémem stojí především stres – její povolání je velmi psychicky náročné a běh ji prý po práci vždy dostane zpět do pohody. Přiznává ale, že ve spolupráci s trenérem v poslední době hodně zostřila trénink a měsíční kilometráž zvýšila zhruba o padesát procent.

Patří výkon ženám nebo mužům?

Nadměrná fyzická zátěž někdy zapříčiňuje změnu hormonální přirozenosti ženy a tendence se přibližovat k muži – zvnějšku vidíme více svalů než tuků a vyšší fyzickou kapacitu. Větší fyzický i psychický výkon znamená i větší energetické vyčerpání a následnou potřebu účinnější regenerace.

To právě dobře zajišťují mužské hormony androgeny. Každá žena má tyto hormony v malém množství. V ženském těle se přirozeně tvoří, neboť se z nich následně tvoří ženské hormony. Vlivem požadavků na efektivnější svalovou práci a regeneraci se může poměr androgenů vůči ženským hormonům zvýšit.

Z ženy nevznikne vždy mužatka, to by musel být trénink přeháněný a žena by musela mít k tvorbě androgenů dispozice nebo jej uměle dodávat dopingem. Ale některé i letmé pohledy na profesionální sportovkyně mohou onu hranici „od ženy k muži“ naznačit.


Nepravidelná menstruace. Řešit nebo neřešit? Čtěte více v novém Běhej, které vyjde 26. srpna. Porovnáme v něm tradiční (západní) i alternativní (čínský) přístup. Pokud se chcete o své zkušenosti podělit s ostatními anonymně, zašlete nám email na behej@behej.com

Komentáře (Celkem 30)

Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 15.08.2011 22:34:55

>> janala, 15. 08. 2011 08:49:57 preco?

Motto: the best runner leaves no trace
Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.